1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se creşte o afacere în criză

Cum se creşte o afacere în criză

Un dispozitiv brevetat pentru arderea biomasei stă la baza unei afaceri cu centrale termice dezvoltate de doi fraţi. Cu un randament superior, centralele produse de fraţii Horneţ au ajuns la mare căutare chiar şi în Germania.

Ideea de a construi o centrală termică eficientă de uz casnic, care să coste puţin, să aibă un randament foarte mare şi să utilizeze un combustibil banal le-a venit fraţilor Iuliean şi Aurel Horneţ în anul 1994. Retras la casa de la ţară, de lângă Brăila, fostul inginer metalurg de la Institutul de Cercetări Metalurgice (ICM) Aurel Horneţ a căutat o soluţie pentru a-şi incălzi locuinţa. După o perioadă în care a experimentat posibilităţi de încălzire a casei fie electric, fie cu brichete de rumeguş, Aurel Horneţ împreună cu fratele său Iuliean (fost cadru militar şi fost angajat la ICM) s-au gândit cum ar trebui să fie o centrală termică care să doteze o locuinţă: să nu scoată fum, să aibă randament foarte mare, să fie automatizată. Apoi, şi-au fixat ca obiectiv să construiască o instalaţie termică care să fie atât de eficientă, încât lumea să stea la coadă pentru a o cumpăra.

Gigacalorie ieftină din deşeuri

„Am avut nişte ţinte clare şi am pornit să găsim o soluţie deosebită de producere a energiei termice într-o perioadă în care nu existau multe alternative. După sute de încercări, verificări, investiţii, am obţinut în 2008 un brevet de invenţie şi am omologat un arzător gravitaţional. Energia termică se obţine din arderea biomasei granulare sub formă de peleţi (deşeu lemnos deshidratat şi comprimat). Cercetarea şi dezvoltarea proiectului pentru centrală au necesitat o investiţie de un milion de euro, dar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate”, ne-a declarat Iuliean Horneţ.
Pentru că nu au întârziat să apară comenzile, în urmă cu un an, cei doi fraţi au deschis şi o unitate de producţie lângă Bucureşti, la Chiajna. În hala de producţie, 18 angajaţi montează centrale atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export. Ca să-şi promoveze produsul, Iuliean şi Aurel Horneţ suie la sfârşit de săptămână centrala pe platforma unui camion şi merg prin toate marile oraşe din ţară. Fac demonstraţii „pe viu”. Toarnă o mână de peleţi, iniţiază arderea în centrală şi le arată oamenilor cum începe să curgă apa fierbinte. Pentru demonstraţie, o sondă electronică indică instantaneu randamentul de 93% şi cantitatea de noxe evacuate „200-300 mg/mc de emisie CO în atmosferă, faţă de o normă de 1.000 mg/mc, cât este admis în ţări cu tradiţie din Vest”.

În Vest, subvenţie în funcţie de randament

Sistemele de încălzire patentate sub denumirea de ecoHornet realizează arderea completă a peleţilor, în urma arderii neexistând fum în gazele arse, depuneri de cenuşă sau gudron.
„Nici nu ştiţi cât am pătimit până am primit aprobările şi omologările. Produsul nostru are randament de 93%, ceea ce nu mai există în momentul de faţă în alte părţi. Comisia de omologare a măsurat de trei ori şi tot nu vroia să ne dea randamentul de 93%, nu le venea să creadă. Prima oară au trecut în certificat doar menţiunea că are un randament de peste 90%. În România, programul de subvenţionare a sistemelor de încălzire prin Ministerul Mediului este defavorabil celor care achiziţionează centrale pe biomasă. În schimb, în restul UE se acordă subvenţii pentru centralele pe peleţi doar pe criterii de performanţă, dacă există un randament de peste 90%. Aşa am ajuns să livrăm centrale în Germania, unde deja avem instalate câteva unităţi şi am primit o comandă pentru 800 de bucăţi”, ne-a declarat Iuliean Horneţ.
Fraţii Horneţ spun că actuala criză nu-i afectează. De altfel, producţia de centrale au început-o chiar în perioada de criză, când alte afaceri dădeau faliment. „Ne gândim că va trebui să extindem capacitatea de producţie pentru a putea livra toate comenzile. Acum avem încă câteva proiecte în derulare pentru producţie de serie incineratoare ecologice şi centrale termice cu cogenerare”, a precizat ing. Aurel Horneţ.

Arde peleţii doar şase ore pe zi

Energia termică obţinută în urma arderii complete a peleţilor din lemn este preluată în proporţie de peste 92% de agentul termic datorită unui schimbător de căldură. Schimbătorul de căldură are o zonă orizontală ce preia radiaţia flăcării pe toată lungimea ei şi o zonă verticală ce utilizează căldura radiată de gazele de ardere. În cazul unui imobil bine izolat din punct de vedere termic, centrala termică alimentată cu biomasă porneşte automat de 4-6 ori, în 24 de ore şi funcţionează 60 de minute la fiecare pornire. Reglarea temperaturii este realizată de un termostat ambiental pentru toată durata de funcţionare zi/noapte.

60 de kW este capacitatea unei centrale termice cu peleţi, necesară pentru a putea asigura agent termic (apă caldă şi căldură) la o locuinţă de 200 metri pătraţi.

 

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă