-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă”Costurile Economice ale Excluderii Romilor", peste 1 miliard euro anual în România

”Costurile Economice ale Excluderii Romilor”, peste 1 miliard euro anual în România

Costurile economice anuale din excluderea romilor se cifrează la 887 milioane euro în România, iar pierderile fiscale anuale se ridică la 202 milioane euro, potrivit unui studiu efectuat de Banca Mondială, în Bulgaria, Cehia, România şi Serbia.

„Costurile economice anuale variază între 231 milioane euro în Serbia, 367 milioane euro în Cehia, 526 milioane euro în Bulgaria, până la 887 milioane euro în România. Aceste costuri reprezintă limite inferioare, stabilite pe baza estimărilor oficiale cu privire la populaţie. În cazul în care se utilizează şi estimări superioare ale numărului de cetăţeni, conform altor surse, atunci pierderile economice agregate se ridică la 5,7 miliarde euro”, estimează Banca Mondială, în studiul „Costurile Economice ale Excluderii Romilor”, consultat de NewsIn.

De asemenea, aceste costuri cresc în timp, pentru că populaţiile rome sunt mai tinere, şi familiile mai numeroase decât cele din populaţiile majoritare, se mai subliniază în document.

România înregistrează cea mai mare pierdere a productivităţii, ca urmare atât a numeroasei populaţii rome, cât şi a discrepanţelor de productivitate mari dintre romi şi românii majoritari.

„Ca proporţie din PIB (şi în funcţie şi de dimensiunea estimărilor populaţiilor), aceste pierderi economice se proporţionalizează astfel: 1,8-3,7% pentru Bulgaria, 0,29-0,58% pentru Cehia, 0,63-2,13% pentru România, şi 0,78-3,25% pentru Serbia”, potrivit Băncii Mondiale.

În plus, din cauza nivelurilor scăzute ale angajării şi salarizării, populaţia romă aptă de muncă plăteşte mai puţin impozite şi contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat.

„Pierderile fiscale anuale sunt de 58 milioane euro în Serbia, 202 milioane euro în România, 233 milioane euro în Cehia, şi 370 milioane euro în Bulgaria. Din nou, se impune precizarea că acestea sunt limite minimale, stabilite pe baza estimărilor oficiale cu privire la populaţie. Dacă am utiliza estimări superioare ale numărului de romi, ar rezulta o pierdere agregată din
impozite neîncasate de 2 miliarde euro anual”, se mai arată în studiu.

Banca Mondială susţine că aceste pierderi ar putea fi evitate dacă romii apţi de muncă ar beneficia de studii mai bune şi mai îndelungate. Chiar dacă mulţi romi se confruntă încă cu discriminare pe piaţa muncii, fiind absolvenţi ai unor forme de învăţământ secundar ar putea câştiga cu 52%-144% mai mult în aceste ţări decât absolvenţii ciclului primar.

În plus, experţii Băncii Mondiale estimează că beneficiile fiscale anuale care ar putea fi realizate prin angajarea de romi sunt superioare costului total aferent investiţiilor în învăţământul public pentru toţi copiii romi, respectiv de 7,7 ori în Bulgaria, de 7,4 ori în Cehia, de 3,3 ori în Serbia şi de 2,4 ori în România.

Doar 1 din 2 romi apţi de muncă lucrează în România

„Ponderea romilor în rândul populaţiei totale apte de muncă va creşte, pentru că populaţiile majoritare din Europa Centrală şi de Est sunt supuse unui proces de îmbătrânire rapidă. Participarea romilor cu drepturi egale pe piaţa muncii este esenţială pentru sprijinirea costurilor naţionale aflate în creştere aferente pensiilor, sănătăţii şi altor costuri aferente vârstelor înaintate”, potrivit studiului.

Conform datelor prelevate din recensămintele naţionale, în România trăiesc 535.000 romi, în Bulgaria – 370.000 romi, în Serbia – 108.000, în timp ce în Cehia, potrivit unor sondaje, se află 70.000 de romi. Conform altor estimări, populaţiile rome din aceste ţări sunt de 2-4 ori mai mari, mai arată studiul.

Numai 1 din 5 romi apţi de muncă din Cehia, şi 1 din 8 în Bulgaria, România şi Serbia au la dispoziţie niveluri necesare ale aptitudinilor pentru învăţământ. Ca urmare, acestea se reflectă şi în rata scăzută de angajare a acestora.

„Numai 1 din 2 romi apţi de muncă lucrează de fapt în România, şi chiar şi mai puţin lucrează în Bulgaria şi Cehia, iar în Serbia nu lucrează decât 1 din 5. Comparativ cu populaţia majoritară – cu rate ale angajării de aproximativ 60% în medie – această discrepanţă constatată la angajare este cea mai scăzută în România (13%), urmată de Cehia (17%), şi cea mai mare în Bulgaria şi Serbia (29%)”, susţine Banca Mondială.

Romii angajaţi câştigă cu 31% mai puţin în Bulgaria, 48% mai puţin în Serbia, cu 55% mai puţin în România, şi cu 58% mai puţin în Cehia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă