15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialReparatiile la Arcul de Triumf se anuleaza

Reparatiile la Arcul de Triumf se anuleaza

»  Dupa ce au stabilit suma alocata de la buget pentru reabilitarea monumentului, autoritatile au anuntat ca aceasta nu va mai avea loc.

»  Lucrarile care ar fi trebuit incepute in primavara au fost amanate pana s-a constatat ca nu mai sunt necesare.

»  Schelele vor fi date jos pentru a doua oara, iar Arcul de Triumf va fi redat bucurestenilor.

Dupa ce in iarna trecuta edilii au anuntat ca Arcul de Triumf va intra in reabilitare, iar in primavara au cuprins in buget suma pentru proiect, o data cu venirea verii si schimbarea conducerii primariei s-a constatat ca lucrarile nu mai sunt necesare. Schelele din jurul monumentului, ridicate in luna decembrie 2007, date jos pe perioada Summitului NATO si apoi reamplasate, vor fi coborate in zilele urmatoare. Fara a mai fi reabilitat, Arcul de Triumf va fi redat bucurestenilor. Explicatia actualilor edili este simpla: reabilitarea nu este necesara pentru ca monumentul se afla intr-o stare buna!

Buget pentru lucrari inutile
Protocolul incheiat intre municipalitate si firma care a montat schelele a expirat pe 23 iulie a.c., iar primarul Sorin Oprescu a decis ca acestea sa fie dezasamblate, iar monumentul sa fie redat bucurestenilor. In luna decembrie 2007 fostul primar Adriean Videanu a incheiat un proto-col cu SC DD General Invest SRL pentru instalarea schelelor in scopul prelevarii de probe din materialele din care a fost realizat monumentul intre anii 1935-1936. Lucrarile preliminare incepute asta iarna au fost necesare pentru a se indeplini conditiile impuse de Ministerul Culturii pentru eliberarea avizului de interventie la monument, a explicat Florin Necula, directorul Directiei Administrarea Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Capitalei.

Edilii anuntasera ca reabilitarea va incepe imediat ce vremea va permite si dupa organizarea licitatiei pentru stabilirea constructorului. Ministerul Culturii avizase deja proiectul de reabilitare inainte de a sti daca aceasta este oportuna. Numai ca lucrarile preliminare au demonstrat ca nu este necesara reabilitarea Arcului de Triumf, asa cum au decis initial edilii. Acestia s-au grabit sa aloce aproape 12 milioane lei din bugetul lo-cal pentru efectuarea reparatiilor inainte de a sti daca acestea trebuie facute. Primarul Oprescu a aruncat asupra lui Videanu responsabilitatea incheierii protocolului pentru montarea schelelor care au inconjurat monumentul mai mult de jumatate de an.

» 72 de ani
Arcul de Triumf, realizat in varianta actuala de arhitectul Petre Antonescu, are o vechime de 72 de ani, dar s-a pastrat in conditii bune de-a lungul timpului. Monumentul a fost realizat initial din lemn in 1922, cu ocazia incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Pe 1 decembrie 1936, cand se implineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania, a avut loc ceremonia inaugurarii. Momentul a fost marcat de participarea regelui Carol al II-lea, a reginei Maria si a printului  Mihai.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă