3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrefectul Capitalei va cere sancţionarea lui Oprescu din cauza câinilor vagabonzi

Prefectul Capitalei va cere sancţionarea lui Oprescu din cauza câinilor vagabonzi

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a anunţat vineri că va cere inspectorilor sanitar veterinari să efectueze controale la Primăria Capitalei şi să-i aplice sancţiuni edilului Sorin Oprescu, pentru neaplicarea legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, relatează ziare.com.

„Primarul are o lege pe care nu o respectă de când a preluat mandatul. Legea 227/2002, privind gestinarea câinilor fără stăpân, prevede clar ce trebuie să facă autorităţile locale, în cazul nostru Primăria Capitalei. Şi aici mă refer la construcţia de adăposturi, eutanasierea câinilor bolnavi cronic sau incurabil, ţinerea lor în adăposturi 14 zile şi eutanasierea lor, dacă nu sunt adoptaţi. Că nu e de acord, moral, cu eutanasierea, asta e problema lui. Nu este pus să conducă moral oraşul. Legea în vigoare îl obligă, nu îi cere acest lucru”, a spus prefectul.

Potrivit prefectului, sancţiunile pentru nerespectarea legii privind gestionarea câinilor fără stăpân aflată în vigoare sunt între 1.000 şi 2.500 de lei, cu menţiunea că inspectorii sanitar veterinari pot efectua controale şi aplica sancţiuni săptămânal, dacă va fi cazul.

„Se recomandă pentru a fi eutanasiaţi câinii care nu au fost revendicaţi sau care nu au putut fi adoptaţi. Eutanasia se recomandă, de asemenea, în cazul câinilor care prezintă boli cronice incurabile”, prevede legislaţia în vigoare.

Atănăsoaei a precizat că, de trei ani, pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu a fost pus niciodată un proiect de hotărâre care să prevadă crearea de adăposturi pentru câini „pe Pământ sau pe altă planetă”.

„O să auziţi de la ONG-uri că ‘legea Marinescu’ interzice eutanasierea. E o prostie fără margini. Este o lege cu caracter general, care se referă la protecţia tuturor animalelor – urşi, lupi…Într-o manieră perfidă, Marinescu a introdus câinii, deşi aceştia au o lege specială. Am o veste proastă pentru ONG-uri. Legea specială se aplică cu prioritate înaintea unei legi generale. Legea 227 nu a fost nici abrogată, nici declarată neconstituţională, ci este în vigoare şi trebuie aplicată ca atare”, a explicat prefectul.

Acesta a mai spus că, prin noua lege privind gestionarea câinilor comunitari, declarată între timp neconstituţională, s-a încercat crearea unor metode europene, moderne şi democratice pentru abordarea acestei probleme, însă ONG-urile s-au opus în virtutea unei legi „mai dure”, cum este cea în vigoare.

Legea câinilor fără stăpân se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României de miercuri, potrivit căreia articolele 6 şi 8 din actul normativ sunt neconstituţionale.

Cele mai citite

PROPANUL: Revoluție în domeniul pompelor de căldură

Aflați toate avantajele unui mediu de lucru natural care produce apă caldă într-un mod ecologic. Cu câțiva ani în urmă, puțini ar fi prezis...

Iranul și Rusia și-au conectat rețelele de plată, pentru a facilita tranzacțiile

Acest parteneriat, pregătit de mai bine de doi ani, se desfășoară în contextul sancțiunilor internaționale aplicate ambelor state Iranul și Rusia au realizat o conexiune...

Lege nouă pentru protecția furnizorilor în relația cu comercianții: drept de contestație și interzicerea clauzelor abuzive

Un proiect de lege inițiat de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, vizează consolidarea drepturilor furnizorilor în raport cu comercianții și cu instituțiile de control ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă