3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPasajul Basarab, gata in martie 2009

Pasajul Basarab, gata in martie 2009

» Municipalitatea mai are de realizat cateva exproprieri pentru a putea realiza constructia.
» Unii dintre proprietari au cerut sume exagerate in schimbul proprietatilor cedate primariei.
» Constructorii au ajuns la cel de-al treilea moment important al constructiei.

Constructia pasajului Basarab va trebui finalizata pana in luna martie 2009, cand expira termenul din contractul incheiat intre municipalitate si constructori. Acestia au inceput deja lucrarile la temelia pasajului si continua cu turnarea betonului pentru primul planseu al viaductului, cea de-a treia etapa importanta a proiectului. Lucrarile au inceput in toamna anului trecut, cand a fost pusa piatra de temelie in zona soselei Orhideelor. Municipalitatea a avut de realizat mai multe exproprieri pentru terenurile care vor fi ocupate pentru constructia pasajului si nu a reusit inca sa le termine pe toate, ceea ce ar putea duce la intarzieri.

Doua etape importante

La sfarsitul saptamanii trecute, constructorii au trecut la cea de-a doua etapa importanta a proiectului, si anume lucrarile la temelia pasajului pe care vor fi asezati cei doi stalpi ai constructiei, urmata de turnarea betonului pentru primul planseu al viaductului – cea de-a treia etapa importanta. Fundatia pasajului este compusa din radier si cele 58 de coloane de0 beton armat, fiecare avand un diametru de 1,80 metri si fiind dispuse la o adancime de 30 metri. Radierul are 80 metri inaltime si va sustine o structura de peste 300 de metri din planseul Podului Basarab. Pentru realizarea radierului s-au folosit 9.000 tone de beton si peste 900 tone de armatura. Turnarea radierului se va termina in primavara anului 2008.

Exproprierile, aproape finalizate
Primarul Adriean Videanu a declarat ca problema exproprierilor din zona Pasajului Basarab este rezolvata in proportie de 90%. In prezent, se afla in ultima faza procedurala, in instanta, procesele civile cu cativa proprietari. Acestia au contestat sumele oferite si care reprezinta despagubirile pentru proprietatile pe care primaria urmeaza sa le preia pentru realizarea pasajului.
Edilii au cerut premierului sa poata realiza exproprierile in 30 de zile, iar daca proprietarii nu sunt de acord, sa se adreseze instantei, care ar urma sa stabileasca valoarea despagubirilor. In acest fel, proprietarii nu i-ar mai putea tine pe loc pe constructori. Deocamdata, pe terenurile care sunt inca in litigiu, constructorii nu pot desfasura lucrarile la pasaj.
Primarul Videanu a declarat ca unii proprietari au incercat sa santajeze primaria si au cerut sume exorbitante – 5000 de euro metrul patrat pentru o cocioaba. Primaria a avut probleme si cu IMSAT, care a calculat si beneficiul pe care l-ar avea in urmatorii 10 ani.

PROIECT
» investitie de
225 milioane de euro

Valoarea totala a proiectului este de
225 milioane de euro, din care 140 milioane de euro reprezinta
valoarea efectiva a lucrarilor, iar restul investitii pentru devierea utilitatilor
(apa, canal, electricitate si cabluri de telefon).
Suma alocata investitiei a fost majorata in urma reanalizarii indicatorilor tehnico-economici.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă