» Lucrarile la canalizare vor fi gata la inceputul lui 2008.
» Locuitorii din Giulesti si Giulesti-Sarbi nu vor mai fi inundati la ploi.
Casele locuitorilor din zonele Giulesti si Giulesti-Sarbi nu vor mai fi inundate la fiecare ploaie mai puternica, asa cum se intampla in prezent. Municipalitatea a inceput o lucrare in zona Lacul Morii care va permite preluarea apelor pluviale in exces si dirijarea acestora catre canalul colector principal al orasului. Efectele noului sistem vor fi resimtite de locuitorii din zonele cu probleme abia din primavara anului viitor, cand lucrarea va fi gata.
Noul sistem de canalizare se intinde pe o lungime de peste un kilometru si se realizeaza prin tehnologii moderne, cu sapaturi orizontale, pe sub pamant. Pe intregul traseu al canalizarii sunt numai sase camere de lucru care comunica cu exteriorul pe unde constructorii intra in subteran si instaleaza conductele, iar la finalul lucrarii acestea vor ramane camine de vizitare. Acest canal colector ar fi trebuit realizat inca din anii ’80 si pentru ca nu a fost facut nici pana acum, efectele s-au vazut la ploi. Specialistii au explicat ca la ploile puternice colectorul Giulesti intra sub presiune si apa refuleaza in curtile oamenilor.
Canalizarea care va prelua apele din Giulesti va face legatura intre acest cartier si colectorul central in care se vor evacua apele pluviale. Lucrarile au inceput de anul trecut si vor fi finalizate la sfarsitul acestui an, urmand ca racordurile sa se realizeze la inceputul lui 2008.
Investitia totala se ridica la patru milioane de euro si a fost suportata de Primaria Capitalei. Pentru prima data in Romania se vor folosi tuburi de beton armat cu diametrul de 2400 mm pe interior si 2900 mm la exterior care vor fi instalate la sapte metri adancime.
Initial, s-a decis ca sistemul de canalizare sa treaca prin curtea unei firme private din zona Lacul Morii, insa conducerea acesteia a cerut plata unei sume de 10 ori mai mari pentru teren decat pretul la care il cumparase, lucru refuzat de edili. Acestia au decis sa lucreze in zona de protectie a lacului, fara a le afecta proprietatea.
Primarul Videanu a declarat ca realizarea proiectului referitor la canalizare va crea premisele dezvoltarii imobiliare a zonelor invecinate, pe o suprafata de cateva sute de hectare. Acest gen de investitii sunt importante pentru ca se estimeaza ca in urmatorii zece ani populatia Bucurestiului se poate dubla.