Reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor au pledat, miercuri, la Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor, pentru sterilizarea şi nu eutanasierea câinilor fără stăpân, în timp ce prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a prezentat o femeie muşcată de câini, scrie Mediafax.
Reprezentaţii organizaţiilor şi fundaţiilor de protecţie a animalelor au discutat cu deputaţii din Comisia pentru administraţie despre proiectul de modificare a ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.
„Vrem o lege unitară pe tot teritoriul, vrem sterilizarea şi nu eutanasierea câinilor”, „o lege nu trebuie să fie ruşinoasă pentru ţară”, au susţinut reprezentanţii ONG-uilor, care au prezentat şi calcule matematice privind numărul total de câini, câţi pot fi sterilizaţi şi câţi ar mai rămâne pe stradă după câţiva ani.
Reprezentanţii ONG-urilor au arătat că în Bucureşti ar fi 30.000-40.000 de câini fără stăpân, din care 20.000 sunt sterilizaţi.
Cauza câinilor a fost susţinută şi de avocatul Paula Iacob, care le-a spus deputaţilor din comisie că eutanasierea încalcă prevederile Convenţiei Drepturilor Animalelor, la care România este parte şi a apreciat că „un popor este judecat după modul în care tratează animalele”.
De cealaltă parte, prefectul Mihai Atănăsoaei a precizat că sunt mii de oameni agresaţi de câini, iar două persoane au decedat după ce au fost muşcate de câini.
„Bucureşti este singura capitală europeană cu o prezenţă atât de vizibilă a câinilor fără stăpân, încât imaginea publică este extrem de afectată. Vă rog să găsim soluţii pentru oameni. Toate cazurile de persoane muşcate sunt reale”, a adăugat prefectul Atănăsoaei, care a prezentat comisiei o femeie, care a fost muşcată de câini, pentru a povesti cele întâmplate şi despre operaţiile suferite după acest incident.
Preşedintele Comisiei pentru administraţie, Sulfina Barbu (PDL), a spus că parlamentarii au în vedere, la elaborarea legii, siguranţa cetăţenilor, fără a afecta drepturile animalelor.
„Să asigurăm siguranţa cetăţenilor, fără a afecta drepturile animalelor. Vrem să facem o lege echilibrată”, a susţinut Barbu, care a apreciat că se discută de foarte mulţi ani problema câinilor fără stăpân, dar fără ca această problemă să fie rezolvată.
Sulfina Barbu a menţionat că, în opinia sa, „cea mai importantă verigă” se referă la adopţia câinilor.
Deputaţii din Comisia pentru administraţie vor elabora, săptămâna viitoare, raportul la acest proiect de lege, principalele prevederi vizând sterilizarea, dar şi eutanasierea câinilor foarte periculoşi sau foarte bolnavi. Proiectul de lege mai prevede obligativitatea consiliilor locale de a înfiinţa în funcţie de necesităţi serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, crearea unei baze de date şi a unui registru de evidenţă a câinilor fără stăpân, cazarea câinilor în adăposturi, pe o perioadă de maximum 30 de zile, pe parcursul cărora animalele vor fi deparazitate, vaccinate, sterilizate şi pregătite pentru adopţie, obligaţia de a informa populaţia în mod regulat despre existenţa adăposturilor.