» Pe soseaua de centura a Capitalei sute de camioane au "defilat", ingreunand circulatia.
» Dupa prima zi de miting, protestatarii nu au reusit sa obtina nimic de la autoritati.
» Transportatorii au anuntat ca vor continua miscarile de strada pana miercuri pentru a-si sustine revendicarile.
Transportatorii au reluat ieri miscarile de protest, incepute in urma cu o luna, pentru a cere guvernantilor sa le rezolve problemele. Inca de dimineata, cateva zeci de reprezentanti ai transportatorilor nemultumiti s-au adunat in fata sediului Guvernului si au cerut o intrevedere cu primul ministru pe care nu au reusit sa o obtina. Din aceasta cauza, au apelat la "artileria grea": sute de camioane care au fost trimise sa marsaluiasca pe soseaua de centura. Protestele vor continua pana miercuri, cand expira autorizatia primita de la autoritati pentru marsuri.
Il vor pe Tariceanu
Transportatorii s-au adunat ieri dimineata in Piata Victoriei, unde au cerut sa fie primiti urgent de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a le rezolva problemele. "Ne-am intalnit cu Dorin Marian si i-am facut o informare, iar acesta va analiza daca este oportun sa ne primeasca premierul Tariceanu. Am avut o discutie civilizata, dar doar atat. Vom continua protestele pana vom obtine documente scrise in sprijinul revendicarilor noastre", a declarat Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania. Dupa discutiile de la Guvern, transportatorii au anuntat ca reiau marsurile pe soseaua de centura, asa cum au procedat si in urma cu o luna. Camioanele au fost parcate inca de dimineata pe Bd. Th. Pallady si au asteptat semnalul de incepere a marsului. Cele cateva sute de masini de mare tonaj au ingreunat circulatia pe soseaua de centura si la fel se va intampla si in zilele urmatoare daca transportatorii nu vor primi un raspuns favorabil de la Guvern.
Protocol nesemnat
Principalele revendicari ale transportatorilor sunt: eliminarea rovinietei, scaderea preturilor la carburanti si imbunatatirea starii drumurilor din tara. Protestatarii sunt nemultumiti ca protocolul pe care ar fi dorit sa-l incheie cu Ministerul Transporturilor nu a fost semnat. "Ne-au impus sa renuntam la revendicarea privind eliminarea rovinietei si la orice forma de protest. Este de nedescris sa vii cu o asemenea propunere intr-o societate democratica, mai ales din partea unui partid liberal. Ne impun cum sa gandim si sa renuntam la cel mai important punct", a precizat recent Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier.
Doua miliarde de euro
» Accize si rovinieta
Vicepresedintele Lixandru a precizat ca transportatorii romani platesc anual doua miliarde de euro pentru accize si rovinieta, iar la Ministerul Transporturilor ajung doar 130 milioane de euro, motiv pentru care au lansat campania "Unde sunt banii nostri?". Lixandru a afirmat ca transportatorii rutieri sunt nemultumiti de faptul ca in Romania rovinieta este incasata de doua ori, fiind singura tara din Uniunea Europeana in care se plateste aceasta taxa pe drumurile nationale, in UE platindu-se doar pe autostrazi.