15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBlocurile Gemenii, gata pentru locuit dupa 21 de ani

Blocurile Gemenii, gata pentru locuit dupa 21 de ani

»  Primaria a preluat cele doua cladiri de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
»  Cele 128 de apartamente vor fi repartizate evacuatilor din casele nationalizate si celor din imobilele in consolidare.
»  Lucrarile au inceput in 1987 si au fost abandonate timp de 15 ani, perioada in care s-a furat tot ce se putea.

Bucurestenii evacuati din casele retrocedate fostilor proprietari si cei din imobilele aflate in consolidare vor primi locuinte de necesitate in cele doua blocuri cunoscute sub denumirea de Gemenii, aflate in Piata Natiunilor Unite. Cladirile au fost inaugurate ieri de primarul Oprescu si ministrul Laszlo Borbely, care au fost asaltati de cetatenii ramasi pe drumuri si carora primaria nu le-a asigurat locuinte. Apartamentele din cele doua blocuri vor putea fi ocupate de chiriasi abia la sfarsitul lunii septembrie, dupa ce se vor termina toate procedurile legale. Oamenii se tem insa ca ii va apuca iarna in strada si le-au cerut autoritatilor sa se grabeasca.

Apartamente de necesitate
Cele doua blocuri au in total 128 de apartamente cu una, doua si trei camere, in care s-au investit 34 de milioane de lei pentru finalizare. Municipalitatea urmeaza sa repartizeze aceste locuinte persoanelor care au fost evacuate din casele nationalizate si celor ale caror case se afla in consolidare. Prima categorie va sta pe termen nelimitat in Gemenii, in timp ce a doua categorie doar pana cand se termina lucrarile de consolidare la locuintele initiale.

Chiria urmeaza sa fie stabilita de alesii locali si va fi una modica, pentru a nu-i incarca foarte mult pe viitorii chiriasi, multi dintre ei cu venituri mici. Acestia nu vor putea vinde apartamentele si sa castige bani frumosi profitand de pozitia ultracentrala, asa cum s-a mai intamplat in cazul altor locuinte ale primariei. Municipalitatea mai detine cateva sute de apartamente in blocuri noi, cu dotari de lux, achizitionate pe vremea lui Videanu, dar acestea vor fi repartizate celor cu venituri suficient de mari pentru a-si permite sa achite intretinerea.

Incepute in 1987
Cele doua blocuri au fost incepute in 1987, iar doi ani mai tarziu Revolutia le-a prins la stadiul de structura de rezistenta. Lucrarile au fost sistate, asa cum s-a intamplat pe majoritatea santierelor, iar hotii au furat tot ce se putea, inclusiv fier-beton. "Noi am preluat cladirile pentru finalizare in 2004. A durat asa de mult pentru ca au fost probleme la structura, la fiecare etaj am chemat proiectantul si am luat-o de la capat. Cladirea era inclinata cu 42 de centimetri fata de fundatie si a trebuit sa remediem si aceasta problema", a declarat Ionel Gagu, directorul Concas, firma care s-a ocupat de terminarea lucrarilor. Desi blocurile au fost gata de mai multe luni, a durat pana cand fiecare apartament a fost conectat la utilitati.

» Aproape 10.000 de persoane evacuate
La nivelul intregii Capitale exista aproximativ 10.000 de persoane evacuate care au nevoie urgenta de o locuinta. Cei mai putini evacuati sunt in sectorul 6, aproximativ 70, in timp ce in celelalte sectoare exista intre 1.500 si 1.800 la fiecare. Cele 128 de apartamente de la Gemenii nu rezolva decat o parte infima din cererile cetatenilor depuse la primarii.

Cele mai citite

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă