15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialArmata nu face surprize

Armata nu face surprize

De Ziua Naţională, ca în fiecare an, România şi-a etalat pe bulevardele Capitalei maşinăriile de luptă, dar nici 2010 nu a strălucit prin nimic la capitolul înzestrare militară.

Dincolo de aerul ceremonios, paradele militare sunt etalonul după care poate fi măsurată, public, forţa unei armate. Echipamentele scoase, în mod excepţional, pe străzi vorbesc de la sine despre cât de sănătoasă este politica de apărare. Ieri, în mod tradiţional, România a defilat pe bulevardele Capitalei cu maşinăriile sale de luptă. Concluzia? Patrimoniul militar al ţării nu diferă prea mult de cel din anii anteriori.

Avioanele şi elicopterele care ar fi trebuit să defileze de Ziua Naţională nu s-au ridicat ieri de la sol, din cauza vremii defavorabile. Cei 2000 de spectatori n-au pierdut însă mare lucru, mai ales dacă au ieşit la parada de 1 Decembrie în anii trecuţi. Aparatele de zbor din dotarea Armatei Române au rămas, în linii mari, aceleaşi ca în anii precedenţi: elicopterul românesc IAR-330, avionul C-130 Hercules, avionul IAR-99 Şoim, elicopterul PUMA NAVAL. Singura prezenţă nouă ar fi fost aeronava C 27 Spartan, avion de transport scurt şi mediu curier, intrat în acest an în exploatarea Forţelor Aeriene Române, în urma contractului cu producătorul italian Alenia.

Chiar dacă vremea ar fi fost bună, nici veteranele MIG-21 Lancer nu s-ar fi văzut ieri pe cerul Bucureştiului. Acestea se află sub anchetă după ce, recent, doi piloţi şi-au pierdut viaţa în timpul unui exerciţiu.

„Majoritatea echipamentelor sunt destul de vechi. Aeronava C 27 SPARTAN este cea mai nouă achiziţie. Avionul C-130 este, de departe, cel mai vechi. Din 2002 e în exploatarea noastră, dar este un avion din anii ’60, deci de concepţie foarte veche”, a declarat pentru România Liberă Constantin Croitoru, şef al Statului Major al Forţelor Aeriene până în anul 2009.

„Jderul”, „Zimbrul” şi „Bizonul”

Cum motiv de lăsat capul pe spate şi admirat aparate de zbor nu era, toţi ochii s-au aţintit asupra echipamentelor de la sol. Nici aici parada nu a strălucit. Armata română a defilat cu aceleaşi Humwee (donate de americani începând cu 2006), TAB-uri (denumite, deseori, „coşgiuce de fier”) şi transportoare Piranha (cumpărate de la elveţienii de la Mowag în 2007).

N-au lipsit însă nici maşina de luptă MLI 84 M „Jderul”, transportul TAB B 33 „Zimbrul” şi Tancul  TR M1 „Bizonul”, toatede producţie românească. „Nu-s cele mai noi, dar nici cele mai vechi”, se mulţumeşte să rezume, politicos, fostul şef al Forţelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Marian Săniuţă, n-a văzut defilarea de Ziua Naţională şi nu ştie cu ce s-a mândrit Armata Română. Ştie totuşi că Armata nu stă foarte bine la capitolul înzestrare.

„Mi-aş dori ca Armata Română să aibă din ce în ce mai multe echipamente noi, şi accentuez pe cuvântul noi, şi performante. Ca parlamentari, noi aprobăm doar bugetul, avem mai puţin acces la ceea ce înnoişte Armata Română”, ne-a declarat Marian Săniuţă.   

Cele mai citite

CSM Oradea își continuă drumul în Liga Campionilor la baschet masculin

CSM Oradea a obținut o victorie convingătoare în preliminariile Ligii Campionilor la baschet masculin, în fața echipei Caledonia Gladiators. Meciul, desfășurat marți, a fost...

Petrolul Ploiești a transferat un internațional din Benin!

Petrolul Ploiești continuă să își întărească echipa după un început de sezon cu slăbiciuni defensive. Deși perioada de transferuri pe bani s-a încheiat, Petrolul Ploiești...

VIDEO Doi cetățeni moldoveni și un român, arestați pentru că au adus în țară „drogul zombie“

Doi cetățeni moldoveni și un român au fost arestați preventiv într-un dosar DIICOT legat de traficul de substanțe psihoactive, inclusiv „drogul zombie," cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă