15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial40% din autobuzele RATB vor avea aer conditionat

40% din autobuzele RATB vor avea aer conditionat

» La inceputul anului viitor, vor circula prin Bucuresti primele autobuze RATB cu aer conditionat.
» Edilii vor sa-i determine pe bucuresteni sa foloseasca mijloacele de transport in comun in detrimentul masinilor personale.

Primul autobuz cu aer conditionat a sosit in Bucuresti si urmeaza sa fie inmatriculat si apoi introdus in circulatie. Pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa mai fie aduse inca 49 de autobuze, in baza contractului incheiat intre municipalitate si firma producatoare.
Pana la sfarsitul anului 2009 vor sosi in tara toate autobuzele noi comandate de primarie, iar bucurestenii vor putea circula cu un parc RATB modern. Primaria urmeaza sa achizitioneze si tramvaie noi, astfel incat in termen de doi ani si jumatate cea mai mare parte a parcului auto al RATB sa fie modernizata.

1000 de masini noi
Primaria Capitalei a incheiat doua contracte in baza carora a inceput deja achizitia a 1000 de autobuze noi marca Mercedes, produse de firma EvoBus. Primul contract a fost semnat in 2005 pentru 500 de autobuze care au fost deja livrate si introduse in circulatie.
Primul autobuz din cea de-a doua serie a fost livrat in urma cu doua zile, iar pana la sfarsitul acestui an vor mai fi aduse inca 49. Primarul Adriean Videanu a declarat ca Bucurestiul va fi una din capitalele europene in care aproximativ 40% din masinile parcului RATB vor fi dotate cu aer conditionat, ceea ce este destul de mult. Prin modernizarea parcului RATB, edilii doresc sa-i incurajeze pe bucuresteni sa foloseasca transportul in comun si mai putin masina personala. In acest fel, se poate reduce aglomeratia de pe strazi si se fluidizeaza traficul. Edilii au mai promis ca vor suplimenta numarul de mijloace de transport, in functie de necesitati, pe rutele si la orele la care se va observa ca sunt foarte multi calatori. Acest lucru va fi posibil dupa introducerea noilor sisteme moderne de comunicatie care vor transmite la centrul RATB informatii despre numarul de pasageri din fiecare autobuz.

Cei mai tari din Europa
Bucurestiul va avea cel mai mare numar de autobuze cu aer conditionat in comparatie cu marile capitale europene – Roma, Istanbul si Berlin –, a afirmat directorul executiv al Mercedes Benz, Michael Gopfarth. Noile autobuze au 12 metri lungime, o capacitate de 103 pasageri, dintre care 27 de locuri pe scaune, din acestea patru fiind destinate persoanelor cu dizabilitati. Masinile mai au spatiu pentru caruciorul cu rotile si au in dotare un sistem de coborare a podelei pe toata lungimea vehiculului.

Modern
» Sistem de supraveghere

Autobuzele sunt dotate cu sisteme de supraveghere video si de numarare a calatorilor, care asigura transmiterea de date direct in autobaza RATB. Municipalitatea va plati 105.000.000 euro fara TVA pentru cele 500 de autobuze noi. La licitatie au mai depus oferte Iveco – 112.325.000 de euro fara TVA si Solaris Bus& Coach (Polonia), care a cerut 108.325.000 de euro fara TVA.

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident rutier între Galați și Brăila

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident între Galați și Brăila joi, 19 septembrie. Cele două convoaie aparțineau armatei franceze și trebuiau să...

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...
Ultima oră
Pe aceeași temă