Potrivit sursei citate, toţi proprietarii celor 211 exploataţii de porcine din judeţul Bihor în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 947.620 de lei.
Directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc, a precizat, pentru Agerpres, că pentru a despăgubi cât mai repede proprietarii şi a elimina disconfortul produs de pestă, angajaţii instituţiei au lucrat în regim de urgenţă, „zi şi noapte”, pentru a întocmi dosarele proprietarilor, cu toate că aveau la dispoziţie trei luni pentru aceste acţiuni.
Conducerea DSVSA Bihor a informat că, datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de prevenire şi combatere a pestei porcine africane (PPA), ultimul caz de îmbolnăvire din cauza PPA, în judeţul Bihor, a fost semnalat în data de 8 august 2018. Deşi de atunci nu s-a mai semnalat vreun caz de PPA în judeţ, autorităţile sanitar-veterinare şi celelalte instituţii implicate sunt, în continuare, vigilente, efectuând controale permanente în teritoriu.
Primul caz de pestă porcină a apărut în luna iulie. DSVSA Bihor a efectuat 1.683 de inspecţii şi verificări ale exploataţiilor de porcine, în cadrul cărora au fost recoltate un număr de 698 probe de laborator, din care 545 probe de la porcii domestici şi 153 de la mistreţi.
În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, în judeţul Bihor au fost confirmate, în total, 29 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 28 la porcii domestici şi unul la mistreţ. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi atât porcii bolnavi, cât şi cei care au fost în contact cu aceştia, fiind eutanasiaţi în total 1.372 de porci domestici.