Amnesty International va încerca să convingă Justiția din România să blocheze organizarea referendumului pentru reformularea căsătoriei.
Organizația de protecție a drepturilor omului a anunțat zilele trecute că urmează să conteste constituționalitatea referendumului, potrivit informațiilor publicate pe amnesty.org. Astfel, Amnesty International s-a alăturat altor două ONG-uri, în încercarea de a determina Justiția din România să oprească organizarea referendumului.
Reprezentanta Amnesty International pentru România, Barbora Černušáková, a făcut mai multe declarații despre felul în care consideră că referendumul ar afecta familiile din România.
Afirmațiile sale ignoră intenția declarată a organizatorilor referendumului, anume clarificarea definirii instituției căsătoriei, concentrându-se asupra a ceea ce ea consideră a fi efectele negative ale referendumului asupra unor categorii de familii. ”Dacă vor fi aprobate (prin referendum, n.red.), aceste schimbări (din Constituția României, n.red.) ar reprezenta un pas evident în direcția greșită pentru România și ar avea un impact sever asupra vieții acelor familii care nu sunt bazate pe căsătorie”, a declarat reprezentanta Amnesty International, citată de site-ul organizației. Ulterior, intervievată de RFI, aceasta a completat: ”Amnesty International este îngrijorată că un asemenea referendum pentru a modifica definiţia familiei în Constituţie ar putea duce la încălcarea obligaţiilor internaţionale privind drepturile omului la care s-a angajat în mod voluntar România. Pe lângă asta, ar putea duce la o discriminare a homosexualilor, o stigmatizare şi o ostilitate la adresa comunităţii LGBTI. Însă pe lângă asta, ar putea afecta toate acele cupluri care nu sunt căsătorite. Deci ar avea consecinţe mai largi pentru societate”, susține Barbora Černušáková, citată de RFI.
Amnesty e contra, dar crede că e neutră
Reprezentanta Amnesty International a declarat că organizația nu intenționează să dea România în judecată, însă va transmite Curtii Constituționale documente care să demonstreze felul în care referendumul ar afecta drepturile familiilor care nu sunt bazate pe căsătorie. ”Vom propune Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care vom sublinia că această modificare a definiţiei familiei ar putea duce la o încălcare a standardelor internaţionale privind drepturile omului, iar aceste standarde includ Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa ei. Sunt câteva cazuri în care Curtea Europeană a stabilit că această interdicţie aplicată cuplurilor de acelaşi sex ar fi o violare a Convenţiei Europene. Ar fi de asemenea o violare a legislaţiei Uniunii Europene, şi anume a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Prin urmare, este un lucru important de clarificat, pentru că în mod evident Curtea Constituţională are un cuvânt de spus. Dar odată ce referendumul are loc, iar oamenii votează afirmativ şi Constituţia este schimbată, atunci vor exista deja consecinţe civile“, consideră reprezentanta Amnesty International.
De remarcat că procedura juridică pe care Amnesty International intenționează să o înainteze CCR, adică un memoriu de tip ”amicus curiae”, este o procedură caracteristică unei părți care nu este implicată în nici una din cele două tabere ale unui proces juridic. Un memoriu de tip ”amicus curiae” presupune o anumită competență tehnică a autorilor, dincolo de partizanatul celor două parți implicate în proces. Altfel spus, Amnesty International, deși pretinde că se teme de posibile încălcări ale drepturilor minorităților sexuale, pare că refuză să își asume oficial, în acest apel către Justiția română, poziția anti-referendum.
Amnesty: România să se supună obligațiilor internaționale, nu societății românești
Reprezentanta Amnesty International nu este deloc impresionată de susținerea populară masivă printre români de care s-a bucurat inițiativa de organizare a referendumului. Chestionată de RFI cu privire la faptul că referendumul are la bază o iniţiativă cetăţenească, semnată de trei milioane de oameni, sprijiniţi de Biserică, oficialul Amnesty a apreciat că statul român, prin Parlament și Justiție, dețin puterea, și nu „variate grupuri și instituții”. „Sunt multe grupuri implicate în discuţie, când vine vorba de subiecte precum familia şi căsătoria, iar asta se întâmplă într-un anumit număr de ţări europene. Problema este ce face statul, pentru că el are obligaţii faţă de cetăţenii săi, dar are de asemenea obligaţii pe care şi le-a asumat voluntar în privinţa drepturilor omului la nivel internaţional. Deci indiferent de presiunea care ar putea veni dinspre grupuri variate sau instituţii, precum Biserica, în final parlamentarii şi de asemenea judecătorii Curţii Constituţionale sunt cei care deţin puterea şi în cele din urmă trebuie să fie traşi la răspundere pentru modul în care îşi exercită atribuţiile”, a susținut reprezentanta Amnesty International.
Amnesty ține cu dinții de banii de la George Soros
Organizația Amnesty International e acuzată de autoritățile Irlandei că a primit, în mod ilegal, bani de la Fundația pentru o Societate Deschisă, grup deținut de George Soros. În 2016, filiala irlandeză a Amnesty a fost finanțată de fundația lui George Soros cu 137.000 euro, în contextul apropierii referendumului irlandez pentru îmblânzirea legilor de interzicere a avortului, potrivit presei irlandeze. Autoritățile irlandeze, prin Comisia de Standarde pentru Angajații de Stat, au descoperit că Amnesty Irlanda a primit banii de la Fundația pentru o Societate Deschisă, deși legislația irlandeză interzice grupurilor care fac campanie în alegerile din această țară să pri-
mească sprijin financiar de la entități străine.
Filiala irlandeză a Amnesty a refuzat solicitarea autorităților de la Dublin de returnare a banilor.
Doi ani mai tîrziu, în mai 2018, referendumul din Irlanda a avut ca efect legalizarea avortului în această țară, iar Amnesty a fost prezentată de presa din Irlanda drept unul din grupurile cele mai active în susținerea acelui referendum.
„Experții“ Uniunii Europene strâng rândurile împotriva votului popular
Cele două grupuri de protecție a ”drepturilor omului” care s-au alăturat Amnesty International în această inițiativă sunt Asociația Internațională de Lesbiene, Gay, Bisexuali, Trans și Intersexuali (ILGA) și Comisia Europeană pentru Legea Orientării Sexuale (ECSOL). ILGA este un grup care reprezintă interesele a mai mult de 1.300 de organizații formate din minorități sexuale, prin promovarea politică a scopurilor dorite de acestea.
ECSOL se prezintă drept organizație non-guvernamentală de „experți legali”, care înainte de înființare au făcut parte dintr-o organizație creată de Uniunea Europeană, mai precis Grupul European de Experți în Combaterea Discriminării Orientării Sexuale. ECSOL include numeroși avocați, judecători sau profesori universitari.