„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti efectuează cercetări într-o cauză penală, cu denumirea generică „Protestul Diasporei” formată în urma reunirii a 78 de acte de sesizare. Cercetările privesc exercitarea de acte de violenţă fiyică şi morală împotriva a 169 de persoane vătămate, care au avut calitatea de organe de jandarmerie şi au desfăşurat actviităţi cu ocazia priotestului din Piaţa Victoriei în data de 10/11 august 2018″, anunţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un comunicat de presă.
Procurorii mai anunţă că au dispus delegarea efecturăii de activităţi către organele de poliţie din cadrul Poliţiei Capitalei, respectiv Serviciul de Investigaţii Criminale, Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, Serviciul Criminalistic şi Serviciul Investigaţii Criminale Sector 1.
Pe 11 septembrie, Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale.
Acţiunile împotriva ordinii constituţionale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact: „(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Jandarmeria Română este condusă actualmente de Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcţie, dupa ce mandatul fostului şef, Sebastian Cucoş, care era la rându-i împuternicit, a expirat.