Compania va extinde productia de accesorii si telefoane mobile pe baza comenzilor venite din Africa si Orientul Mijlociu.
Nokia Romania mizeaza pe accesorii si telefoane mobile tot mai complexe pentru cresterea cifrei de afaceri.
Productia de accesorii pentru telefoane mobile ar putea creste cifra de afaceri a Nokia Romania la jumatate de miliard de euro in acest an, ca urmare a comenzilor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, sustin reprezentantii companiei. In acest context, sindicalistii de la Nokia si reprezentantii patronatului au inceput negocierile pentru noul contract colectiv de munca, menit sa asigure forta de munca necesara extinderii productiei de telefoane si accesorii pentru acestea. Reprezentantii sindicatului de la Nokia, afiliat la CNS Cartel Alfa, au estimat ca, intr-o prima etapa, urmeaza sa fie angajate aproximativ 200 de persoane.
In plus, sindicalistii au mai anuntat ca vor cere patronatului transformarea unor contracte de munca pe durata determinata in contracte de munca pe durata nedeterminata. "Daca firma va avea comenzi din partea clientilor, este normal ca Nokia sa-i pastreze si pe actualii muncitori sezonieri sau cu contracte pe durata determinata", a declarat Valentin Ilcas, liderul sindicatului din Nokia. In prezent, in cadrul Nokia Romania lucreaza 1.600 de angajati. Conducerea companiei finlandeze a estimat, cu ocazia deschiderii fabricii, ca numarul angajatilor va ajunge in final la 3.500 de persoane.
De la Nokia 1200 la dispozitive cu valoare mare
Reprezentantii companiei finlandeze se asteapta in acest an la o crestere a profitului si a cifrei de afaceri. si asta, pentru ca la Jucu muncitorii angajati de Nokia vor produce tot mai multe dispozitive cu valoare mare. Initial, Nokia a inceput productia la Jucu cu modele simple si ieftine, de genul Nokia 1200, insa pe parcurs compania finlandeza a inceput sa fabrice telefoane din ce in ce mai complexe si, totodata, mai scumpe. Telefoanele produse la Jucu sunt destinate pietelor din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. La sapte luni de la punerea in functiune a liniilor de productie de la Jucu, subsidiara romaneasca a companiei finlandeze din domeniul telecom a anuntat ca a produs telefonul mobil cu numarul 10.000.000.
Furnizorii, alungati de criza
Deja investitia realizata de finlandezi a ajuns la 60 milioane de euro. In parcul industrial Tetarom III din localitatea clujeana Jucu ar fi urmat sa vina si furnizorii Nokia. Impreuna cu compania finlandeza, acestia ar fi urmat sa genereze 10.000 locuri de munca. Firmele BYD din China, care produc acumulatori si carcase pentru telefoanele mobile, si Hansaprint, cea mai mare companie tipografica din regiunea Marii Baltice, si-au trimis emisarii la Cluj inca din 2007.
La fel a procedat si compania de livrari UPS, care se ocupa de expedierea pachetelor cu telefoane mobile produse de Nokia. Insa criza economica globala a dat peste cap planurile furnizorilor Nokia. Acestia si-au amanat investitiile pentru o durata neprecizata, astfel ca in prezent compania finlandeza este singurul investitor din parcul industrial creat la 20 kilometri departare de Cluj-Napoca. Fabica Nokia de la Jucu este in prezent singurul producator de accesorii pentru telefoane mobile din Europa al companiei finlandeze.