8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile vor incheia pe profit doar pe seama statului

Bancile vor incheia pe profit doar pe seama statului

» Castigul obtinut de banci din finantarea statului a contribuit decisiv la ramanerea pe profit intr-un an de recesiune severa.

Profitul cumulat al bancilor din Romania ar urma sa scada in acest an de 11 ori, pana la 135 milioane euro, de la 1,5 miliarde euro cat a fost in 2008, in ciuda unui control strict al riscurilor, potrivit estimarilor grupului UniCredit, prezentate intr-un raport despre perspectivele pietei bancare in Europa Centrala si de Est (ECE). Totusi, pe fondul restrangerii creditarii si pe cel al cresterii accelerate a imprumuturilor neperformante, se pare ca acest profit se datoreaza exclusiv castigurilor obtinute de banci din imprumuturile masive catre stat.

Avansul creditarii va incetini la 1%, neperformantele vor atinge 17,5%
In Romania, cu toate ca dupa primele noua luni creditarea s-a contractat cu circa 4% pe ambele componente (in lei si in valuta), analistii UniCredit prognozeaza ca ritmul anual de crestere a creditarii se va mentine pozitiv in acest an, la 1%, fata de 35% cat a fost in 2008. De asemenea, UniCredit anticipeaza ca imprumuturile neperformante ar putea urca pana la finele anului la circa 16% din total credite, de la o pondere de 13,6% la sfarsitul lunii august 2009. In plus, varful pentru creditele neperformante va fi atins in 2010, cand se estimeaza ca ponderea va urca pana la 17,5%.

Profit de 150 milioane euro din finantarea statului
Potrivit executiei bugetare pe primele noua luni, cheltuielile statului cu dobanzile s-au cifrat la un miliard de euro. Daca tinem cont ca Ministerul Finantelor s-a imprumutat la o dobanda medie de 10-11%, iar marja bancilor fata de dobanda-cheie a BNR a fost de circa 1,5-2%, inseamna ca profitul bancilor a fost de 135-150 milioane euro. "Imprumuturile catre stat au reprezentat o sursa importanta de profit pentru banci", spune Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank .

Si totusi, bancile sunt pe pierdere
"S-ar putea ca sucursalele bancare din Romania sa incheie pe profit. Dar nu se spune toata povestea. Anumite banci au transferat catre firme specializate din grup portofolii de credite neperformante de sute de milioane de euro la un pret care nu reprezinta pretul real. Au transferat pierderea in afara, ramanand sa raporteze profit in Romania. In concluzie, cifra e mult supraestimata, sistemul bancar din Romania avand pierderi foarte mari. Statul nu a facut decat sa subventioneze refinantarea sistemului bancar, dar aceasta politica a distrus creditarea sectorului privat", explica Matei Paun, managing partner la BAC Investment.

De ce bancile nu mai imprumuta statul in lei
Dupa zece luni in care au facut profituri substantiale din nevoia acuta de bani a statului, brusc, bancile nu mai sunt deschise sa plaseze bani in titluri de stat decat la randamente de peste 10%, adica la o marja de peste 2% fata de dobanda de politica monetara. Care ar fi cauzele care ar explica o asemenea schimbare de atitudine? Mai ales ca necesarul de finantare al statului pana la finele anului este de 5 miliarde euro, din acoperirea caruia bancile ar putea obtine alte castiguri bunicele. "Criza politica, interventiile valutare ale BNR, precum si declaratiile BNR privitoare la mentinerea ecartului dintre dobanzile din piata monetara si dobanda-cheie determina, probabil, bancile sa fie mai rezervate in a finanta statul", explica Vlad Muscalu.

In conditiile in care lichiditatea pietei interbancare din ultima saptamana nu a mai fost acoperita de operatiuni repo ale BNR, bancile nu stiu in ce masura mai pot conta pe finantarea de la banca centrala si, astfel, nu mai plaseaza lei in titluri de stat. Prefera in schimb sa plaseze sume importante de euro, la o dobanda de 5,25%.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă