3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu avem inca vaccin romanesc anti gripa porcina? Pentru ca...

De ce nu avem inca vaccin romanesc anti gripa porcina? Pentru ca „este prea testat”

Peste 650 de romani au gripa noua, iar ritmul de raspandire a bolii creste simtitor, in Romania inregistrandu-se ieri 26 de noi cazuri, printre care si cel al unui bebelus de trei luni. In timp ce presedintele Traian Basescu a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, specialistul in boli infectioase al Ministerului Sanatatii, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, si-a dat demisia "din motive personale". Gestul sau a venit la scurt timp dupa ce a fost acuzat de Palatul Cotroceni ca raspandeste panica, presedintele Traian Basescu spunand despre el ca "pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal". Cifrele par insa sa ii dea dreptate lui Streinu-Cercel, avand in vedere ca, dupa sedinta CSAT, presedintia a anuntat ca 659 de romani au contractat gripa noua.

Romania este descoperita in fata valului de gripa, cu Tamiflu suficient pentru doar 2% din populatia tarii, iar vaccinul Antigrip, serul autohton impotriva gripei porcine, inca departe de a fi lansat pe piata. De ce? Pentru ca "este prea testat", ne-a spus Viorel Alexandrescu, director adjunct al Institutului Cantacuzino, explicand ca, "daca ar fi fost posibil sa fie lansat fara procedura de testare, noi l-am fi terminat intr-o saptamana". Chiar si in conditiile in care vaccinul ar fi lansat pe 26 noiembrie, asa cum este preconizat, dozele nu vor fi suficiente in prima faza decat pentru 6,5% din romani. In comparatie, Franta are in jur de doua vaccinuri pentru fiecare locuitor, iar Germania are vaccinuri pentru 60% din populatie. Tamiflu, medicamentul care poate stopa efectele incipiente ale virusului A/H1N1, nu se mai gaseste in farmaciile romanesti, fiind retras de la vanzare de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac.  

Cu doua saptamani in urma, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, isi facea in fata presei, pentru a linisti populatia, un vaccin impotriva gripei de tip nou, Germania avand in prezent vaccinuri pentru aproximativ 60% din populatia tarii. In Romania, vaccinul autohton Antigrip va fi gata abia peste trei saptamani si va fi suficient, in prima faza, pentru protectia a doar 6,5% din populatia tarii. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras alarma unei posibile epidemii de gripa noua in Europa inca din vara, Romania a ramas codasa la productie, desi se afla printre cele opt tari capabile sa dezvolte singure vaccinul de tip nou. Pana ieri secretar de stat al Ministerului Sanatatii, dr. Adrian Streinu-Cercel, specialist in boli infectioase, si-a dat demisia "din motive personale". Doctorul declarase saptamana trecuta ca Romania trebuie sa importe vaccinul.

Ideea a fost insa abandonata, gestionarea gripei ramanand in exclusivitate pe rapiditatea Institutului Cantacuzino, care dezvolta vaccinul Antigrip. Demisia lui Streinu-Cercel a venit insa la cateva ore dupa ce Virgil Paunescu, consilierul prezidential pe probleme de sanatate, a declarat la un post de radio ca acesta provoaca panica, iar presedintele Traian Basescu a spus despre specialist luni seara ca "pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal".

Ramane de vazut daca "panica" specialistului a fost intemeiata sau nu. Cifrele actuale arata insa negru. Ministerul Sanatatii are achizitionate 400.000 de doze de medicamente antivirale de tip Tamiflu, care sunt suficiente pentru doar 2% din populatia Romaniei. Autoritatile au anuntat insa ca urmeaza sa mai cumpere inca 1.375.000 de doze, care ar acoperi deci necesarul pentru inca aproximativ 7% din populatie. Tamiflu este un prim pas in stoparea gripei de tip nou, daca este administrat la cel mult 48 de ore de la contactarea virusului.

Pe 26 noiembrie, 1.300.000 doze de vaccin de imunizare Antigrip vor intra in uz, ceea ce inseamna ca doar 6,5% din romani se vor putea bucura de el, in special categoriile speciale, precum medicii, armata si functionarii publici. In comparatie, pana si Republica Moldova sta mai bine: va primi gratuit de la Organizatia Mondiala a Sanatatii 400.000 de vaccinuri impotriva gripei noi, suficiente pentru a vaccina peste 10% din populatie. Din putinul ei, Romania trimite si Moldovei 20.000 de vaccinuri Antigrip.

Spre deosebire de Romania, Germania a inceput deja campania de vaccinare si are pe stoc peste 50 milioane de doze, raportat la o populatie de 83 de milioane de locuitori. Franta a inceput campania de vaccinare impotriva gripei noi in urma cu doua saptamani. In total, administratia fanceza a achizitionat 94 milioane de doze de vaccin impotriva gripei A/H1N1 si mai are inca in stoc 33 milioane de doze de Tamiflu si Relenza, medicamente antivirale care pot combate efectele gripei noi. Cele aproape 130 de milioane de vaccinuri reprezinta mai mult decat dublul populatiei Frantei. Marea Britanie, Suedia si Belgia, tari care au vaccinuri pentru aproape toata populatia, au inceput si ele din timp campania impotriva gripei porcine. 

» Datele Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor 

Austria – 1 deces
Belgia – 7 decese
Bulgaria – 3 decese
Cehia – 1 deces
Finlanda – 1 deces
Franta – 44 decese
Germania – 5 decese
Grecia – 3 decese
Islanda – 1 deces
Irlanda – 10 decese
Italia – 17 decese
Luxemburg – 1 deces
Malta – 5 decese
Marea Britanie – 137 decese
Olanda – 10 decese
Norvegia – 13 decese
Portugalia – 4 decese
Slovenia – 1 deces
Spania – 63 decese
Suedia – 3 decese
Turcia – 9 decese
Ungaria – 5 decese
Ucraina – 22 decese
R. Moldova – 2 decese
Serbia – 1 deces
Rusia – 14 decese

» DRAMELE MONDIALE ALE GRIPEI PORCINE
Potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul victimelor gripei pandemice A/H1N1 a ajuns la cel putin 5.700 de decese, 700 fiind inregistrate intr-o saptamana. Continentul american ramane cel mai afectat, cu 4.175 decese, din care 636 intr-o saptamana. Regiunea Asia-Pacific are inregistrati 1.070 de morti, iar Europa – 211.

De ce nu exista Tamiflu in farmacii?
Tamiflu, medicamentul antiviral care poate stopa efectele virusului responsabil pentru gripa porcina, nu se gaseste in farmacii, deoarece a fost retras de la vanzare chiar de catre fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac, printr-un ordin emis in primavara acestui an. Pana la momentul respectiv, acest medicament se putea cumpara de la orice farmacie. In momentul de fata, Tamiflu se afla in depozitele marilor importatori si distribuitori, la dispozitia spitalelor de boli infectioase din toata tara. Romania are opt centre de boli infectioase: la Bucuresti, Timisoara, Targu-Mures, Cluj Napoca, Brasov, Constanta, Iasi si Craiova. "Stocul de Tamiflu este de 400.000 de doze. Acest medicament se da pacientilor doar la recomandarea medicilor din spitalele de boli infectioase din tara.

Nu avem cunostinta de un ordin al ministrului Sanatatii prin care s-a retras de la vanzare acest medicament", au declarat pentru Romania libera reprezentantii Ministerului Sanatatii, prin intermediul Biroului de Presa. In legatura cu retragerea de la vanzare a Tamiflu, reprezentantii firmei GlaxoSmithKline, care importa si distribuie acest medicament, au declarat pentru Romania libera, prin Biroul de Presa: "Firma noastra a trebuit sa se conformeze ordinului ministrului Sanatatii, in urma caruia a fost retras de la vanzare acest medicament si a fost pus la dispozitia Ministerului Sanatatii, pentru rezerva nationala".

Cele opt spitale de boli infectioase din tara au o arie de acoperire redusa pentru nevoile populatiei, in cazul in care gripa porcina se raspandeste rapid, la un numar mare de persoane. Potrivit unor medici care au discutat cu reporterii Romaniei libere, sub protectia anonimatului, "una dintre cele mai mari probleme o reprezinta numarul mic de paturi din aceste spitale si numarul insuficient al aparatelor de ventilatie mecanica din cadrul sectiilor ATI (Terapie Intensiva)". " Ar trebui sa punem la bataie toate unitatile de Terapie Intensiva, iar in Romania avem localitati care sunt la 46 kilometri distanta de Terapie intensiva, cu potential de a asista astfel de pacienti", a declarat ieri si Adrian Streinu- Cercel in fata Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor. 

» De ce se ascunde medicamentul care vindeca A/H1N1

Dr. Luminita-Monica Luminos, de la Sectia de Pediatrie a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", ne-a declarat ca medicamentul antiviral Tamiflu trebuie administrat doar in spitalele de specialitate, pe baza unui diagnostic cert. Daca s-ar gasi in toate farmaciile, lumea ar putea fi tentata sa se trateze singura, sa inghita Tamiflu si cand nu trebuie, ceea ce ar putea determina aparitia unor tulpini virotice rezistente la acest medicament.
Profesorul virusolog Marian Negut, fost director al Institutului Cantacuzino, ne-a declarat ca retragerea medicamentelor antivirale de tip Tamiflu din farmacii este o strategie aplicata in toate tarile pe timp de criza epidemiologica, pentru a pune stocul la dispozitia statului si pentru a evita isteria generala: "Ar fi omor la toate farmaciile si ar putea fi luat si de persoane carora nu le este recomandat".

Vaccinul este contestat in tarile UE

Marea Britanie, Franta, Germania sunt tarile europene unde populatia nu se inghesuie sa se vaccineze impotriva gripei porcine.
Principala critica adusa de europenii din tarile care au deja vaccinul impotriva gripei porcine este ca nu a fost testat suficient de mult timp. De pilda, presa franceza scrie ca infirmierele din Franta, dar si cele din Marea Britanie se feresc sa-si faca vaccinul, desi intra in contact cu multi pacienti, fiindca nu cunosc efectele adverse ale acestuia, refuzand astfel sa fie "cobai in masa pentru un vaccin insuficient testat". O alta problema care pune semne de intrebare in legatura cu eficienta vaccinului este faptul ca acesta nu are o forma unica, in functie de producator fiind comercializat cu sau fara adjuvanti.

In Franta, o ancheta a ziarului Le Figaro arata ca vaccinurile contin si adjuvanti, cum ar fi tiomersalul, un conservant ce contine mercur si squalene (ulei), "considerat a fi vinovatul pentru boala veteranilor razboiului din Golf". Spre deosebire de Statele Unite, in Europa este admisa folosirea adjuvantilor, care ajuta la cresterea eficientei vaccinurilor. Astfel, din cele sase companii producatoare de vaccin impotriva virusului gripei A/H1N1, patru il produc fara adjuvanti, trei – cu adjuvanti, iar una il va comercializa in doua variante (cu si fara adjuvanti). Carmen Kreft-Jaïs, expert al Agentiei franceze de securitate sanitara a produselor destinate sanatatii, avertizeaza ca exista riscul ca, in urma vaccinarii, sa apara sindromul Guillaume-Barré, o boala rara care afecteaza nervii periferici ai organismului, caracterizandu-se prin paralizia muschilor bratelor, picioarelor sau gatului. 

Antigrip, "prea testat"

Dupa ce Romania a renuntat la importul de vaccin antigripal nou si s-a bazat exclusiv pe productia de vaccin Antigrip de la Institutul Cantacuzino, au aparut mai multe temeri: este suficient de testat si de bun acest vaccin romanesc, fata de concurentele sale straine? De ce dureaza atat, cand in Europa se moare deja de gripa porcina?
Antigrip a fost testat pe dihori, pe soareci de laborator si pe oameni din diverse grupe de varsta. Doctorul Adrian Streinu-Cercel a declarat insa ca vaccinul nu a fost testat inca pe copii. Institutul Cantacuzino s-a apucat sa lucreze la vaccin abia in luna august. Viorel Alexandrescu, director-adjunct al Institutului Cantacuzino, ne-a declarat ca Antigrip este la fel de bun ca oricare alt vaccin fabricat in strainatate si ca dureaza atat de mult pana va fi lansat tocmai pentru ca "este prea testat" si ca "daca ar fi fost posibil sa fie lansat fara procedura de testare, noi l-am fi terminat intr-o saptamana".

Profesorul virusolog Marian Negut, fost director al Institutului Cantacuzino, ne-a declarat ca procedura de testare dureaza intre cinci si noua luni pentru orice medicament nou sau modificat si ca Institutul a respectat acest grafic, tulpina virusului A/H1N1 fiind primita de la specialistii din California in luna martie. Vaccinul este testat mai intai pe dihori, care sunt animalele cele mai sensibile la virusul gripal. "Daca nu se imbolnaveste dihorul, inseamna ca vaccinul este bun, a trecut testul de imunogenitate. Se trece la om, unde sunt doua etape: testarea limitata, pe cateva zeci de persoane, apoi testarea extinsa, pe cateva sute de persoane. Este vorba de voluntari alesi de Agentia Medicamentului", ne-a explicat profesorul Negut.

Specialistul sustine ca nu se pune problema ca un vaccin sa fie mai bun sau mai prost decat altul. "Nu exista produse biologice de calitate superioara sau inferioara. Nimeni nu isi permite sa faca rabat la calitate. Organizatia Mondiala a Sanatatii a selectat «Cantacuzino» alaturi de alte companii farmaceutice tinand cont si de reputatie. Toata lumea a lucrat pentru acest vaccin cu aceeasi tulpina de virus, dupa aceeasi procedura stricta", spune Negut.

Remediu impotriva A/H1N1
Singurele antivirale care au efecte si impotriva gripei porcine sunt Tamiflu si Relenza. Cele doua antivirale trebuie luate in maximum 48 de ore de la declansarea gripei; in caz contrar, acestea nu isi mai fac efectul. Diferenta dintre cele doua este ca, in vreme ce Relenza trebuie inhalat, Tamiflu se poate administra pe cale orala. Aceste tratamente antivirale constituie doar un tratament precoce, singurul preventiv fiind vaccinul impotriva virusului A/H1N1.

Cele mai citite

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă