Tot mai multe aplicatii permit trimiterea de SMS-uri si apelarea gratuita de pe telefonul mobil. In serviciul roaming, economiile pot fi foarte importante. Unda de soc a plecat pe 7 octombrie de la Whitacre Tower din Dallas, cand conducerea operatorului AT&T a anuntat o decizie care va avea o influenta mondiala, apreciaza cotidianul elvetian Le Temps, consultat de Agerpres.
Firma americana a autorizat utilizarea integrala a softului Skype pe aparatele sale iPhone. Vestea va avea repercusiuni foarte importante asupra tuturor operatorilor de telefonie mobila si asupra clientilor acestora. La sediile Orange, Swisscom si Sunrise, strategii incearca acum sa gaseasca solutii in fata noii amenintari care i-ar putea face sa piarda, cu timpul, mari sume de bani.
Cum s-a ajuns aici? Acum cateva luni, un telefon nu era folosit decat la trimiterea de SMS-uri si la apeluri. Operatorii n-aveau atunci alta grija decat sa incaseze banii pentru aceste servicii. Intrarea pe piata a iPhone si a zecilor de telefoane mobile ce folosesc softuri de la Google sau Microsoft nu i-a ingrijorat pe operatori: au vandut clientilor accesul la Internet prin aceste aparate. Situatia se schimba cand utilizatorii constientizeaza posibilitatile telefonului lor. Ei pot instala softuri care sa inlocuiasca total SMS-urile si apelurile clasice. Pentru operatori, ingrijorarea este reala pentru ca serviciile functioneaza deja. Mai intai Skype, pe care clientii AT&T il pot folosi de acum pe iPhonul lor in reteaua de telefonie mobila. Ca un calculator, apelurile trec prin Internet (mobil) si nu prin reteaua traditionala. Pentru aceste conversatii nu se plateste nimic AT&T, asa cum se face la apelurile intre doua calculatoare. Alt exemplu: de putina vreme, se pot incar
ca pe telefon softuri ca Ping! sau WhatsApp, care permit trimiterea gratuita de SMS-uri intre doua iPhonuri. Si in acest caz telefoanele folosesc conexiunea la Internet oferita de operatorii de telefonie mobila: acestia nu percep nicio suma pentru trimiterea acestor mesaje on-line.
Institutul de cercetari Gerner considera ca, in mai putin de zece ani, 30% din apelurile vocale efectuate de pe telefonul mobil vor fi prin Skype sau Google. La Swisscom, amenintarea e luata in serios: 'Pe calculator, Skype a devenit un actor important, mai ales pentru apelurile in strainatate. Acelasi lucru s-ar putea intampla pe telefonul mobil. Totul va depinde de simplitatea folosirii acestor aplicatii si de calitatea apelurilor vocale', spune un oficial al operatorului Swisscom. El adauga: 'Introducerea Internetului pe telefonul mobil duce la o explozie de utilizari variate care nu vor mai fi controlate de operatori. Va exista o evadare a traficului SMS spre aplicatiile Internet. Ramane de vazut in ce masura.'
Ce pot face operatorii? Sa ridice pretul accesului la Internet pe telefonul mobil? 'Toti operatorii stiu ca, in timp, comunicatiile de voce si text vor trece prin Internet. Unii se gandesc sa creasca tariful, altii se asociaza cu servicii concurente, ca de exemplu operatorul '3', care a semnat cu Skype in Anglia. In sfarsit, alti operatori blocheaza accesul la Skype si la clonele sale: dar aceasta situatie nu poate dura', apreciaza un analist. Operatorii rezista totusi: daca AT&T a acceptat utilizarea gratuita a Skype pe iPhone (si nu numai in Wi-Fi), este in mare parte pentru ca autoritatile americane l-au fortat.
Ce pot face autoritatile de reglementare? 'Rolul nostru nu este, in principiu, de a verifica daca serviciilor li se pun piedici pe retele sau terminale mobile, ci de a asigura interoperabilitatea', spune directorul adjunct de la Ofcom, Philipp Metzger. 'Constatam insa ca dezbaterea asupra neutralitatii retelelor este apriga in Statele Unite si ia amploare in Europa. Cu timpul, nu este exclus ca aceasta sa duca la modificari ale actualei legislatii. Dar nimic nu este sigur.'
Va trebui ca, de aici inainte, consumatorii sa faca presiuni pentru utilizarea gratuita a aplicatiilor pe telefoanele mobile. Este in mare parte cazul telefoanelor echipate cu softuri de la Google: deja se poate utiliza gratuit peste tot o versiune Skype. 'Dar nu uitati ca aceste servicii gratuite nu sunt inca la fel de fiabile ca apelurile clasice sau SMS-urile, spune analistul mentionat. Unele au nevoie de o banda pe care nu toti operatorii o pot oferi. In plus, nu toti consumatorii dispun de un iPhone sau de un telefon mobil evoluat.' Fara a mai pomeni de faptul ca unele servicii, cum ar fi Ping!, nu functioneaza decat intre aparate identice.
Insa parerea aproape generala este ca serviciile gratuite vor fi rapid interoperabile intre telefoane ale Google, Microsoft sau Apple. Urmatoarea perioada va fi grea daca operatorii nu-si vor stabili o strategie clara in aceasta privinta.