» Numarul falimentelor din primul semestru a crescut cu 40% fata de aceeasi perioada din 2008, depasind 10.000.
Lipsa de lichiditati cu care se confrunta tot mai multe companii si, in parte, blocajul creditarii bancare au condus la un val de cereri de insolventa din partea firmelor creditoare (furnizori, banci), uneori si pentru recuperarea unor sume nesemnificative.
Pentru acest fond, "singurele companii care vor iesi cu bine din criza vor fi cele care vor reusi sa obtina la timp protectia tribunalului (insolventa voluntara)", e de parere avocatul Gheorghe Piperea. "Degeaba ai active de 100 de lei, daca nu poti achita o datorie de 1 leu, nimeni nu te iarta, te executa direct. Sunt creditori care pentru a-si recupera mai repede creantele fac un mic santaj asupra debitorilor, amenintandu-i cu insolventa. Cand un creditor deschide el insolventa, se poate ajunge usor la falimentul debitorului. Daca debitorii reusesc sa-si deschida ei insolventa, datoriile vor fi esalonate pe 2-3 ani si nu acumuleaza dobanzi sau penalitati", a explicat Piperea.
Numarul mare al cazurilor de insolventa in randul companiilor care activeaza pe piata romaneasca, de peste cinci ori mai ridicat in unele zone ale tarii in primele sase luni din 2009, reprezinta un semnal de alarma pentru situatia economica locala, sustine Cristian Ionescu, managerul Coface Romania.
"Multe companii au inregistrat pierderi financiare legate de platile catre furnizorii externi si rambursarea creditelor in valuta, pe fondul deprecierii leului. Cele mai afectate sunt companiile cu grad mare de indatorare. Retailul, sectorul bunurilor de larg consum, constructiile, distributia de produse IT si transporturile sunt foarte slabite si au inregistrat scaderi masive ale vanzarilor", a declarat Ionescu.
Datele Coface au aratat ca primul semestru al acestui an a adus o crestere cu 40% a numarului companiilor romanesti falimentare fata de semestrul I al anului trecut, pana la 10.435 companii. Bucurestiul se mentine pe primul loc, in functie de numarul cazurilor de insolventa, urmat de Constanta si Bihor. Totodata, cea mai ampla dinamica a cazurilor noi de insolventa a fost inregistrata in Satu Mare, Arad si Brasov, cu avansuri de 570%, 290% si 332%.
Expertii sustin ca recesiunea economica a amplificat neputinta companiilor de a face fata blocajului financiar si lipsei de lichiditati, pe fondul restrangerii creditarii si pe cel al comprimarii cererii pe piata interna si externa. In unele cazuri, managementul defectuos al unor companii si strategia de business neadaptata rigorilor actuale ale pietei reprezinta alte riscuri pentru declansarea procedurilor de insolventa, a explicat Speranta Munteanu, senior director PricewaterhouseCoopers Romania.
"Numarul de dosare noi de insolventa ar putea depasi in acest an 20.000, cu o crestere de 300% fata de anul 2007", estimeaza Arin Octav Stanescu, partener al Casei de avocatura Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.