Presa britanica a declansat o campanie privind traficul de copii din Romania in Marea Britanie si in Europa Occidentala in general, subiect abordat ieri de "Sunday Express", dupa BBC, "Times", "Telegraph" si alte publicatii.
Scotland Yard si politia romana si-au unit fortele pentru a lupta impotriva interlopilor romi care fac trafic cu copii din Romania in Marea Britanie, unde acestia produc 100.000 de lire sterline pe an, fiecare, din cersit si furat, a scris ieri "Sunday Express".
Parteneriatul romano-britanic are drept scop protejarea copiilor vulnerabili si este indreptat impotriva "baronilor" romi ai crimei organizate din Romania, care castiga o avere din exploatarea copiilor, scrie saptamanalul britanic, amintind ca sute de copii romi cu varste de la 4 ani in sus sunt siliti sa cerseasca si sa fure in Londra, Manchester, Leeds si in multe alte orase din Marea Britanie.
Unii dintre acesti copii au fost vanduti chiar de parintii lor saraci, pentru a acoperi datoriile la camatari. Ei sunt pe strazi cate 12 ore pe zi, siliti sa fure posete sau din buzunare, sa ia banii celor care fac extrageri de la bancomate, sub ochii atenti ai unor supraveghetori adulti. Unii sunt mutati dintr-o localitate in alta, sub identitati false, fiind folositi pentru obtinerea frauduloasa de ajutoare sociale.
"Exista o vasta retea de gangsteri care furnizeaza copii romi in Marea Britanie si in alte tari europene. Copiii sunt crescuti pentru o viata de infractori aproape de la nastere", a declarat pentru "Sunday Express" Chris Beddoe, directorul organizatiei britanice de protectie a copiilor Ecpat UK.
Luna trecuta, in urma mai multor raiduri in Ilford, Haringey si Enfield, in Londra, au fost gasiti 27 de copii identificati ca victime ale retelelor de crima organizata.
Weekendul trecut, BBC a difuzat un reportaj avand ca subiect copiii folositi pentru cersit si furat in Europa. Recent, aminteste agentia NewsIn, "Sunday Times" a scris despre cazul localitatii romanesti Tandarei, care se "ingrasa" cu bani britanici obtinuti prin fraude si trafic, despre copii si bandele care importa in Marea Britanie copii ce sunt folositi pentru fraude cu ajutoare sociale, pentru talharie si cersetorie. Tot despre Tandarei a scris, inca din septembrie 2007, si "Sunday Telegraph", relatand ca acest "orasel saracacios, pierdut printre sate la jumatatea drumului dintre Bucuresti si litoralul Marii Negre", a inceput sa se imbogateasca "pe cheltuiala Marii Britanii". In ianuarie 2008, "The Sun" a publicat un reportaj despre traficul cu minori proveniti din Tandarei, desemnat de politia britanica drept sursa problemei, dupa o operatiune impotriva cersetorilor si hotilor romani, soldata cu arestarea a 25 de persoane, la 35 de kilometri de Londra.
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, estima, intr-un interviu acordat saptamana trecuta agentiei NewsIn, ca nu se poate vorbi despre un fenomen al traficului de copii.