Aproape de fiecare data cand vorbeste despre economie, premierul Emil Boc da senzatia ca guverneaza alta tara decat Romania. In luna ianuarie primul-ministru spunea ca bugetul pe acest an se bazeaza pe o crestere economica de 2,5%, cu toate ca aparusera deja semnele recesiunii. Nu a trecut mult si expertii FMI (si rezultatele economice) l-au contrazis violent: Romania va avea anul acesta o scadere economica de cel putin 7%. In luna mai, Boc a aruncat o noua bomba de optimism peste populatia care deja incepuse sa tremure, amenintata de spectrul somajului si al cresterii preturilor. "Economia isi revine, iar incepand cu luna aprilie se arata semne pozitive." Nu stim despre ce economie vorbea atunci Emil Boc, cert este insa faptul ca exact in luna mai datele statistice aratau ca 50.000 de firme din Romania intrasera deja in lichidare sau dizolvare, iar 17.000 fusesera radiate din Registrul Comertului.
In urma cu o luna, cand anunta lansarea Programului "Prima Casa", premierul spunea ca peste 10.000 de oameni s-au ingramadit deja sa-si depuna cererile la banci pentru a putea beneficia de credite imobiliare garantate de stat. Declaratia s-a dovedit a fi cel putin hazardata, in conditiile in care la momentul respectiv majoritatea institutiilor de credit incluse in program isi refuzau clientii, deoarece unele nici nu semnasera acordul cu Fondul de Garantare a Creditelor, iar celelalte nu aveau inca pregatite instructiunile de acordare a imprumuturilor. La fel de lipsite de fundament s-au dovedit a fi si masurile anuntate de Boc in perioada imediat urmatoare: "Ministrii isi vor dona 20% din salarii pentru a ajuta bugetul statului"; Demnitarii nici nu au vrut sa auda de reducerea propriilor venituri. "Nici un membru al Guvernului nu va pleca in concediu in aceasta perioada de criza economica"; ministrii si-au vazut linistiti de vacantele de pe Coasta de Azur, din Bahamas sau din alte locuri exotice.
Recent, Boc a afirmat ca personalul bugetar va fi redus cu 20%. Luni, romanii au aflat din gura lui Mircea Geoana, presedintele PSD, partidul partener din coalitia de guvernamant, ca nu se va aplica o asemenea reducere de personal, cel putin in perioada imediat urmatoare. Faptul ca nu exista nici o legatura intre declaratiile sefului Guvernului (ca si ale celorlalti membri ai Executivului) si evenimentele care au loc in realitate nu poate avea decat efecte psihologice negative in randul populatiei. Oamenii nu au cum sa fie optimisti – asa cum le-a cerut Boc in urma cu o saptamana –, in conditiile in care cei care guverneaza vorbesc despre efectele crizei in necunostinta de cauza, prezinta situatii false si nu aplica nici una dintre masurile anuntate. In realitate, pesimismul pune stapanire pe oameni, iar acest lucru se va resimti curand in situatia economica.
Intr-o tara condusa de un guvern care in fiecare zi da senzatia ca nu stapaneste problemele reale ale economiei, nu poti cere intreprinzatorilor sa dea dovada de curaj si sa investeasca in afaceri pe termen lung sau populatiei sa rupa usile bancilor ca sa faca imprumuturi pentru a stimula consumul. Va mai amintiti de Ali Comicul, celebrul ministru al Informatiilor din Irak in perioada razboiului din Golf? Ali Comicul, pe numele lui adevarat Mohammed Saeed al-Sahaf, va ramane probabil in istorie ca demnitarul cu cele mai fanteziste declaratii. In timpul razboiului din Golf, Ali se umplea de ridicol cu afirmatii de genul "americanii se sinucid cu sutele la portile Bagdadului", "s-au ratacit in desert fiindca nu stiu sa citeasca busola" etc.
In dimineata zilei in care statuia lui Saddam a fost daramata in capitala irakiana, iar trupele americane intrau in oras, aclamate de o parte a populatiei, Ali tinea un discurs televizat in care spunea ca "nu exista nici picior de american in Bagdad", "se vor preda in curand" sau "ii vom arde de vii in tancurile lor". Ministrul irakian parca nu vroia sa accepte realitatea, traia in lumea lui si probabil isi ducea propriul razboi cu americanii. Razboi pe care, cu siguranta, l-a castigat, numai ca istoria nu a aflat inca acest lucru.