Vicepresedintele PDL Mircea Toader, unul dintre membrii echipei mixte a coalitiei pentru intocmirea legii alegerilor prezidentiale, spune ca legea veche nu mai putea fi folosita deoarece cuprindea referiri substantiale la alegerile parlamentare, o situatie complet depasita. In 2004, presedintele Basescu a inaugurat primul mandat prezidential de 5 ani, alegerile prezidentiale nu se mai suprapun alegerilor pentru Parlament, iar intre timp alegerea deputatilor si senatorilor se face in baza votului uninominal pe colegii uninominale. Era nevoie de o lege noua. Mircea Toader spune ca membrii comisiei, intre care se afla Viorel Hrebenciuc (PSD) si Vasile Blaga (PDL), nu urmaresc sa modifice fundamental modul de organizare a scrutinului, in sensul ca vor fi pastrate aceleasi circumscriptii ca si pana acum si ca harta colegiilor uninominale, folosite la parlamentare, nu are nici o legatura cu alegerile prezidentiale.
"Voturile de la fiecare sectie de votare vor ajunge la aceleasi birouri electorale judetene ca si pana acum, colegiul nu va juca absolut nici un rol in aceste aspecte administrative ale votarii", spune Mircea Toader. El a explicat ca in partide exista un fel de structuri intermediare intre cele pe localitati si filialele judetene, in formula colegiilor pentru parlamentari, dar ca acestea din urma pot fi folosite exclusiv politic. In schimb, politologul Cristian Parvulescu sustine ca PDL ar putea recurge la structura de colegiu ca circumscriptie electorala, deoarece are o capacitate de mobilizare mai mare decat PSD in aceasta impartire, pentru ca detine un colegiu mai mult decat adversarul sau politic si ii poate responsabiliza mai mult pe parlamentari, tinand cont de faptul ca alesii democrat-liberali sunt mult mai ascultatori decat cei ai social-democratilor.
Cristian Parvulescu sustine ca, in acest context, PDL are o mare suparare: nu detine controlul Ministerului Administratiei si Internelor. Parvulescu considera totusi ca "este absurd, ilogic" ca in alegerile prezidentiale sa se utilizeze structura colegiilor, in conditiile in care nu exista decat o singura circumscriptie electorala pe toata tara. De asemenea, parlamentarii sustin ca nu au auzit de aceasta modificare adusa alegerilor prezidentiale. "Nu stiu cum se va face aceasta impartire pe colegii pentru prezidentiale.
Este neconstitutional, unde scrie ca circumscriptiile electorale sunt organizate pe unitati administrativ-teritoriale, adica pe judete", a declarat deputatul PDL Cristian Radulescu. La randul sau, senatorul PSD Toni Grebla sustine ca situatia nu s-ar schimba daca s-ar trece la organizarea pe colegii, "deci nu vad motivul pentru care s-ar aduce aceste modificari legii". Deputatul PDL Daniel Buda garanteaza ca nu se va merge pe mana colegiilor. Nimeni nu neaga insa ca parlamentarii din colegiile uninominale vor imparti la nivel politic, alaturi de sefii de filiale, responsabilitatea voturilor adunate in colegiul lor.