3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBancile isi fac strategie pentru creditarea sectorului agricol

Bancile isi fac strategie pentru creditarea sectorului agricol

In ultima perioada, bancile se reorienteaza  tot mai mult catre agricultura, speculand orice nisa astfel incat sa ridice chiar si cu cateva procente nivelul creditarii, care a scazut drastic de la inceputul acestui an, pe fondul crizei financiare.

Daca pana in urma cu doi-trei ani agricultura era un fel de Cenusareasa a creditarii, iar  pentru un credit destinat finantarii vreunui proiect agricol bancile impuneau conditii aproape draconice fermierilor, in prezent, acestea s-au vazut nevoite sa relaxeze conditiile de creditare. Specialistii sustin ca aceasta situatie s-a datorat atat lipsei unor forme asociative de organizare in domeniul agricol, cat si faptului ca, in Romania, pe circa 70-75% din terenul agricol se face agricultura de subzistenta. "Pe fondul acestor probleme, sistemul bancar a fost foarte reticent in a acorda credite fermierilor, agricultura fiind considerata un domeniu cu grad ridicat de risc. Aceasta situatie se datoreaza si lipsei unor politici coerente de sprijin al agriculturii din partea statului. Pana acum, subventiile care s-au dat au fost subventii de tip electoral, care pot fi numite ajutoare sociale, insuficiente insa pentru a se putea face agricultura de performanta", ne-a declarat Nicolae stefan, presedintele Agrostar.

In opinia acestuia,  mult-discutata Lege a creditului agricol, care se aplica cu succes in ale tari din Uniunea Europeana, a fost un alt  esec pentru agricultura romaneasca. In aceste conditii, creditul agricol a fost aproape o necunoscuta pentru fermieri. In ultimele luni insa, tot mai multe banci si-au anuntat intentia de a promova programe de creditare pentru fermieri. Recent, reprezentantii IFC,  divizie de investitii a Bancii Mondiale, au aprobat acordarea unui imprumut catre Banca Comerciala Romana, in valoare de 50 milioane euro, finantare destinata fermierilor si companiilor din sectorul agricol. "Proiectul consta in acordarea unui imprumut negarantat pe o durata de cinci ani catre Banca Comerciala Romana, pentru creditarea companiilor si fermierilor din domeniul agricol, care sunt implicati in segmentul agriculturii primare si al produselor agricole prelucrate in Romania", au declarat reprezentantii IFC.

De asemenea, Procredit Bank Romania a lansat un credit cu scadenta de pana la 15 ani pentru cofinantarea proiectelor agricole, potrivit unui anunt al bancii. Astfel, creditul AgroInvest le este destinat producatorilor agricoli si firmelor cu activitate agricola pentru investitii in utilaje si echipamente, tehnologii pentru zootehnie, echipamente pentru irigatii, achizitie sau constructie de imobile, precum si pentru cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene. UniCredit  este o alta banca care a lansat in ultimele luni solutii de finantare a proiectelor ce acceseaza fonduri europene nerambursabile din domeniul agricol. UniCredit Tiriac Bank a lansat patru tipuri de produse, respectiv o scrisoare de garantie bancara, un credit-punte, un credit de investitii si o facilitate de finantare pe termen scurt.  La acestea se adauga si programele de finantare  destinate fermierilor, lansate de BRD-Group Société Générale, ATE Bank si CEC Bank.

Finantare pentru fermieri, similara Programului "Prima Casa"
Producatorii agricoli ar putea beneficia de un program similar Programului "Prima Casa", care va consta in primirea unor certificate de depozit in urma stocarii productiei detinute in silozuri licentiate, certificate pe baza carora vor putea obtine credite de la banci, a anuntat recent ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
Acesta sustine ca certificatele de depozit vor fi  garantate de Fondul National de Garantare Agricol, care va fi capitalizat de Ministerul Finantelor cu 10 milioane euro. "Fermierul va primi un certificat de depozit garantat de Fondul de Garantare Agricol. Cu acesta, se duce la banca si isi ia banii. Este un program similar cu «Prima casa»", a declarat Gheorghe Pogea.

Cele mai citite

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Studiu: Angajații cu venituri mari din România nu consideră economisirea o prioritate

Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că educația financiară nu este o prioritate pentru angajații români, inclusiv pentru cei cu venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă