-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVeste buna: Salariile reiau curba ascendenta din 2010

Veste buna: Salariile reiau curba ascendenta din 2010

» Daca in anul 2009 nivelul salariilor a suferit o contractie comparativ cu anul anterior, de anul viitor acesta va creste usor, cele mai mari cresteri fiind anticipate pentru Bucuresti si Ilfov.

Desi salariile romanilor nu vor creste in acest an, pentru anii urmatori prognozele sunt mai optimiste. O data cu diminuarea efectelor crizei economice, incepand din anul 2010, conform celor mai recente estimari, salariile romanilor vor incepe sa creasca usor, concomitent cu reducerea numarului somerilor, cele mai mari cresteri fiind anticipate pentru Bucuresti si Ilfov, sustin specialistii.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat ca salariul mediu net pe tara nu va depasi 1.328 lei in acest an. In schimb, in 2010, salariul mediu net va ajunge la 1.375 lei. Cele mai mari castiguri, de 1.900 lei, au fost prognozate pentru Bucuresti si Ilfov, in timp ce cele mai mici castiguri au fost estimate pentru zona nord-vest, unde salariul mediu nu va depasi 1.200 lei anul viitor.
De asemenea, CNP a estimat ca la sfarsitul anului 2009 vom avea 620.000 de someri, insa numarul celor care isi pierd locul de munca va scadea la 590.000 de persoane anul viitor.

Specialistii de pe piata muncii sustin insa ca nivelul salariilor s-a redus in majoritatea domeniilor, in speta in sectorul privat, pe fondul crizei economice, dupa ce in anii anteriori au fost acordate salarii peste media pietei pentru atragerea fortei de munca calificate. "Dupa alegerile din toamna se vor pune in aplicare planurile de restructurare ale companiilor de stat si, indiferent care va fi salariul de baza, va urma o reasezare a castigurilor. In schimb, in sectorul privat nivelul salariilor va fi mai mic pe final de 2009 fata de anul precedent. Motivele sunt legate de performanta financiara a companiilor si de productivitate", ne-a declarat Decebal Leonard Marin, managerul companiei de consultanta in domeniul resurselor umane Corporate Dynamics International.

Acesta sustine ca veniturile romanilor isi vor relua curba de crestere in anul 2010, in conditiile in care criza financiara nu se va adanci. "O curba de crestere trebuie sa existe, pentru ca oamenii au nevoie de recompensare, s-au facut restructurari, au ramas mai putini oameni in companii, insa volumul de munca este acelasi, iar angajatii trebuie sa fie recompensati intr-un fel sau altul. Vad pentru 2010 un ritm de crestere in jurul ratei inflatiei, daca efectele crizei se vor atenua, sau o stagnare a salariilor, in conditiile in care criza se va adanci", a explicat Decebal Leonard Marin.

In opinia acestuia, avantajati vor fi angajatii din domeniile apropiate de cash-flow, precum retail, bunuri de larg consum, dar si tehnologie, IT si comunicatii. La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, in Romania existau 4.623.900 de salariati, din care 1.404.600 in sectorul bugetar, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Prognoza privind cresterea salariilor in 2010 a fost confirmata de reprezentantii sindicatelor, care sustin ca, in urma discutiilor purtate cu premierul Emil Boc, salariul minim va creste in 2010. "Salariul minim este foarte posibil sa fie mai mare de la 1 ianuarie 2010, intrucat, in discutia avuta cu prim-ministrul, acesta a insistat asupra tezei conform careia salariul minim va trebui sa creasca in ceea ce priveste ponderea in salariul mediu pe economie, conform angajamentului asumat de Guvern anul trecut impreuna cu patronatele si sindicatele", a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS).

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă