2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDezbaterile R.l. Pariul unui transsexual: "Ori devin femeie, ori mor"

Dezbaterile R.l. Pariul unui transsexual: „Ori devin femeie, ori mor”

Dezbaterile R.l. continua, aducand laolalta trei punctele de vedere complet diferite, care ilustreaza profunda divizare a societatii romanesti: cel al "Noii Drepte", grupare cunoscuta pentru vehementa atitudine anti-homosexualitate, cel al politologului Gabriel Andreescu, care sustine acordarea unor drepturi largi membrilor comunitatii gay, si cel al unui transsexual cu o poveste de viata greu de imaginat, prins la mijloc intre respingere si acceptare.

Pentru adeptii extremei drepte, homosexualitate reprezinta ceva de neconceput. Tudor Ionescu, liderul "Noii Drepte", organizatie nationalista de extrema dreapta, este una dintre vocile autohtone care se opun vehement acordarii de drepturi pentru homosexuali. "Sunt de fapt niste homosexuali organizati legal, in scopul provocarii sistematice a majoritatii crestine din Romania prin pretinderea de ‘drepturi’, care vin in conflict cu valorile si stilul de viata al majoritatii romanilor. Accentuez ideea de majoritate pentru ca traim, din fericire, intr-o tara democrata, iar democratia inseamna decizia majoritatii, si nu dictatura minoritatii." In ceea ce priveste casatoriile intre persoane de acelasi sex, Noua Dreapta este din nou impotriva. "Casatoria reprezinta recunoasterea de catre stat, in scopul protejarii si tinand cont de interesul societatii, a complementaritatii si atractiei naturale dintre barbat si femeie.

Legalizand casatoriile intre persoane de acelasi sex, de ce nu am legaliza apoi si casatoriile intre trei sau mai multe persoane, tot sub pretextul iubirii", mai precizeaza Ionescu. In ceea ce priveste adoptiile, liderul Noii Dreptei sustine ca incredintarea unui copil spre crestere si educare unui cuplu format din persoane de acelasi sex ar avea un impact tragic asupra dezvoltarii identitatii si rolului social al acelui copil, viitor adult.

De cealalta parte, politologul Gabriel Andreescu respinge argumente precum cele aduse de Noua Dreapta. El sustine ca, impotriva aparentelor, casatoriile homosexuale ar fi benefice pentru comunitate: "Argumentele in favoarea legalizarii casatoriei intre gay sunt covarsitoare. Casatoriile duc la stabilitatea relatiilor si la implinirea sufleteasca, la un plus de protectie personala, la scaderea bolilor transmisibile pe cale sexuala. De fapt, casatoriile intre gay ar trebui incurajate. Doar irationalitatea si lipsa de sensibilitate pot explica actuala reticenta sociala fata de actul casatoriei intre homosexuali si lesbiene". Gabriel Andreescu merge mai departe cu rationamentul sau si in mai sensibila chestiune a dreptului cuplurilor gay de a lua copii spre adoptie: "Tema adoptiilor este ceva mai complicata avand in vedere prioritatea absoluta a protejarii copiilor. Informatiile mele, pana acum, spun ca tratamentul minorilor in cuplurile gay nu este inferior celui din cuplurile heterosexuale."

Intre pro si contra, intre irationalitate si sensibilitate se afla, insa, oameni care trebuie sa lupte pentru ceea ce ei considera dreptul de a fi ceea ce sunt. Printre ei, transexualii. Iar printre transexuali, Alexandra – un barbat care isi doreste cu ardoare sa fie femeie si este dispus sa-si riste viata pentru a-si implini visul.
Alexandra este un informatician de 26 de ani, lat in umeri, efeminat in comportament si innebunit dupa tocuri inalte. Bratele epilate de cateva saptamani ii tradeaza totusi urmele unei pilozitati groase si abundente. Prin bluza usor mulata i se observa o pereche de sani in crestere, ca de adolescenta supraponderala. Are o voce groasa si o privire calda. "Buna! Sunt Alexandra. Va rog sa ma intrebati tot ce va trece prin cap despre transsexuali. In fond, este fireasca curiozitatea voastra", ne intampina el/ea, incercand sa imprime discutiei o atmosfera calda si nestanjenitoare. Alexandra e dispusa sa-si povesteasca viata.

 

"Daca ar vrea cineva sa inteleaga cum se simte o persoana transgender, sa-si imagineze cel mai mare cosmar din viata lui si sa se trezeasca zilnic in acel cosmar. Cosmarul meu a inceput de mica", se porneste Alexandra, ca apoi sa explice in ce consta trauma: "Simt ca nu-mi apartine corpul, ca sunt femeie si stau intr-un corp de barbat". Privind retrospectiv, Alexandra spune ca s-a simtit de la bun inceput diferita fata de ceilalti copii. Ii placeau jocurile specifice fetelor, precum coarda si elasticul, iar la varsta explorarii sexuale a observat ca o atrag mai mult baietii. In momentul in care a terminat facultatea si s-a angajat la o firma multinationala, reusind astfel sa se intretina singura, Alexandra si-a anuntat in sfarsit familia ca isi va face operatie de schimbare de sex. Vestea a dezbinat familia: "Parintii mei nu mai vor sa auda de mine. Mi-au spus ceva de genul: daca erai gay, ar fi fost cum ar fi fost, dar asta e prea de tot! Ei au rupt-o cu mine.

 

Eu nu le port pica, usa mea le e deschisa tot timpul, pentru ca ei au trait in alta lume si nu au avut acces la informatii, ca noi, tinerii. Intr-un fel, e de inteles decizia lor". Dupa momentul schismei, Alexandra s-a mutat cu chirie si, de atunci, ar face orice sa-si schimbe sexul. Spune insa ca societatea nu o face sa se integreze in aceasta lume. Nu se regaseste in personajele mondene, ca transsexualul Naomi, si crede ca un transgender veritabil se simte confortabil doar in anonimat: "Persoanele transgender, in general, nu vor sa iasa in evidenta. Daca ar fi o multime de femei, noi vrem sa ne pierdem printre ele, in nici un caz sa ne evidentiem. De ce? In interiorul meu, eu stiu ca apartin acelui sex si nu vreau sa fiu diferentiata. Sunt multe persoane trans care incearca sa fie mai feminine decat o femeie naturala, ceea ce nu se poate. si, bineinteles ca, facand asta, ies in ochii tuturor".

 

"Frecventa transsexualitatii e mica"
Dar ce inseamna, in fond, transsexualitatea? Profesorul dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon", considera ca transsexualitatea are drept cauza o tulburare a procesului de sexualizare a copilului in perioada uterina. Specialistul sustine insa ca, din cauza complexitatii acestei probleme, e nevoie de multe analize si timp pentru a-i pune unui pacient un astfel de diagnostic. Identificarea acestei tulburari este ingreunata si de faptul ca, in Romania, multi dintre pretinsii transsexuali sunt, de fapt, impostori. Spre exemplu, in noua din zece cazuri consultate de profesorul Dumitrache nu a fost nici o clipa vorba de transsexuali autentici, ci de situatii influentate de administrarea unor medicamente, de anturaj sau tulburari psihice.

 

De altfel, Constantin Dumitrache defineste transexualitatea drept o forma de interssexualizare, care poate fi consecinta unor cauze genetice sau a unor terapii facute de mama in timpul sarcinii. Astfel, se ajunge la situatia ca un barbat inzestrat cu un aparat reproducator specific masculinitatii sa se manifeste ca o femeie sau invers. "Frecventa transsexualitatii este mica: un caz la 400.000 de nou-nascuti, la baieti, si unul la un milion, la fete", explica profesorul. Diferenta dintre ei si homossexuali sau travestiti este ca transsexualii nu-si accepta sexul, ci cred ca sunt prizonieri intr-un corp care nu le apartine. Pe cand ceilalti se simt bine in postura de barbati. Mai mult, transsexualul refuza categoric o relatie homosexuala. Intrebata despre viata sa personala, Alexandra, transsexualul intervievat de "R.l." ne-a raspuns ca si-a gasit perechea pe internet, acum doi ani. Relatia continua si in prezent.

"Acum plangi, acum tipi"
Insa astfel de detalii de viata privata sunt puse in mare dificultate. Tratamentul corect cu hormoni si operatia de sex facuta conform celor mai stricte recomandari medicale dureaza cativa ani. Dar durata lunga ii determina pe numerosi transsexuali sa nu mai bata la usa medicilor, ci sa-si injecteze singuri hormoni, fara supraveghere de specialitate. Riscurile insa pot fi mortale. In aceasta situatie se afla si Alexandra. "Tratamentul hormonal dureaza intre doi si cinci ani. Iar cinci ani este durata recomandata de toata lumea, intrucat asta e perioada naturala de dezvoltare a sanilor. Eu sunt o norocoasa. Am un prieten asistent in SUA care tine legatura cu un doctor si care mi-a spus ce sa iau special pentru asa ceva. Multe persoane transgender iau aiurea tratamentul care isi face efectul, dar le distruge corpul", recunoaste Alexandra. Medicamentele de care are nevoie si le comanda online sau le mai procura fara reteta, din farmaciile in care are "pile".

 

"Stiu riscurile la care ma supun. Pot sa mor oricand, insa e mai bine sa fiu urat pentru ceea ce sunt, decat pentru ceea ce nu sunt", suna decizia Alexandrei. Chiar si asa, transsexualul spune ca tratamentul hormonal administrat pana acum i-a provocat multe reactii adverse: "La un moment dat, se ajunge la un balans intre hormoni care se lupta care sa preia controlul in corp. Atunci, receptorii de endorfina care produc fericirea sunt blocati si nu mai ai decat doua stari, ori esti normal, ori depresiv. Cateva luni esti labila, acum plangi, acum tipi. Sunt schimbari brusce de temperament. Insa fac consiliere psihologica cu cineva de la Fundatia Accept si trec mai usor peste ele", se destanuie Alexandra. Prof. dr. Constantin Dumitrache confirma si el faptul ca e periculos sa-ti induci hormoni fara supraveghere medicala: "Te trezesti ca faci cancer la san, plus ca poti avea tulburari vasculare, nu te poti juca cu astfel de medicamente".

Cadru legal: Cum iti schimbi sexul in Romania
O persoana care doreste sa faca operatie pentru schimbare de sex trebuie sa intenteze o actiune in instanta, prin care va solicita incuviintarea efectuarii unei asemenea interventii. Medicii sunt obligati de lege sa intervina chirurgical doar in urma unei hotarari judecatoresti favorabile. Institutul National de Medicina Legala (INML), la cererea judecatoriei, ii face solicitantului o expertiza medico-legala psihiatrica si, numai daca acesta va confirma diagnosticul de tulburare de identitate sexuala de tip transsexual, judecatoria va aviza operatia. In timpul expertizei, persoana este testata psihiatric si endocrinologic. De cele mai multe ori, comisia INML propune persoanei respective tratament psihiatric si endocrinologic, desfasurat pe parcursul mai multor ani, operatia fiind recomandata numai in situatii extreme.

 

Dar Alexandra critica procedurile romanesti si da ca exemplu o practica din Statele Unite ale Americii: "Persoana discuta cu un doctor psihiatru autorizat in problema asta si se trece la Real Life Test. Ce presupune? Doctorul impreuna cu autoritatile informeaza toata lumea care traieste in preajma ta de intentiile tale, inclusiv colegii de serviciu, si tuturor le recomanda sa te trateze ca pe o femeie. Tu trebuie sa te imbraci feminin si sa te porti deja ca o femeie, ca sa vada specialistii daca te suporti ca fata, daca esti fericita in acest rol, zi de zi. Dupa doi ani se redispune un control, de aceasta data efectuat de un alt doctor, si asta e toata procedurai. Alexandra crede insa ca, in cazul sau, lucrurile s-ar putea rezolva mult mai simplu, intrucat are indicii ca s-ar fi nascut hermafrodit: "Mi-a spus bunica faptul ca, atunci cand eram mica, parintii mei au hotarat sa-mi extirpe partea feminina. Daca dovedesc ca a fost asa, o sa fac un scandal monstru. Parintii mi-au distrus viata, acum as fi putut sa fiu fata".

Dincolo de amintirile bunicii, totusi Alexandra nu detine alte probe. Insa dovada stiintifica, in masura sa ateste ca transsexualul de 26 de ani s-ar fi nascut hermafrodit se poate rezolva usor: "Sa vina la mine sa-l vad. Imediat pot dovedi daca omul s-a nascut cu ambele sexe. Pana atunci, tot ce spune sunt niste bazaconiii, conchide profesorul doctor Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă