3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialTraian Basescu se imbata cu apa rece in Biserica

Traian Basescu se imbata cu apa rece in Biserica

De doua zile, printre stirile legate de obisnuitele crize de nervi ale coalitiei si cele legate de anchetele DNA pentru ministri in functie, opinia publica este bombardata cu imaginea presedintelui care face front comun cu Biserica intru apararea fiintei neamului. Ce poate fi mai linistitor?
Duminica, Traian Basescu a tinut o predica despre romanism pe treptele altarului Catedralei Episcopale din Slobozia. A multumit Bisericii pentru efortul de a-i pastra romani pe romanii din afara granitelor si s-a declarat convins ca, prin "parteneriatul pe care statul roman l-a stabilit cu Biserica Ortodoxa Romana, impreuna vom face eforturi pentru ca romanii din jurul frontierelor tarii sa devina cetateni ai Uniunii Europene prin intrarea tarilor lor actuale in Uniune". Ieri presedintele a vorbit din nou in biserica, de aceasta data de la inaltimea altarului ridicat in fata Catedralei Episcopale "Sfintii Petru si Pavel" din Husi. (Multimea venita sa asiste la intronizarea noului episcop nu ar fi avut loc in biserica.)

 

Raspunzand intrebarilor nepuse, Traian Basescu a spus ca in timpul mandatului si-a facut obiceiul de a  participa la ceremoniile de intronizare a mitropolitilor si episcopilor si ca el a are "o singura semnificatie, aceea a parteneriatului dintre statul roman si Biserica Ortodoxa Romana ca Biserica nationala". Greu de explicat cum de acest obicei se manifesta plenar exact in ultimele luni dinaintea unei batalii electorale ce se anunta crunta. Greu de explicat cum accentuarea acestui obicei se petrece exact atunci cand structura electoratului PDL vireaza masiv spre locuitorii satelor. Greu de explicat cand PDL este pe cale sa-si azvarle haina de partid de cadre specifica in multe tari partidelor de dreapta si se transforma in partid de mase de tip catch-all (aspira votanti din toate directiile), promovand o ideologie paternalista incerta. Greu de explicat coincidenta asocierii lui Traian Basescu cu institutia in care romanii isi pun in cea mai mare masura increderea tocmai acum.

 

Greu de explicat cand asocierea in acelasi pachet a unor produse greu vandabile cu unele competitive pe o piata oarecare tine in lumea de azi de instrumentarul banal al marketingului, inclusiv cel politic. Dar in fapt nu aceasta este problema de fond. Presedinti in biserica s-au mai vazut. si e adevarat ca de la memorabila intrebare a lui Emil Constantinescu: "Credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?", lucrurile au inregistrat un crescendo permanent. Ion Iliescu a fost vazut inchinandu-se, iar Traian Basescu a sarutat mana Patriarhului imediat dupa ce a depus juramantul ca presedinte ales in fata Parlamentului. si este firesc ca presedintii romani sa arate respect fata de convingerile religioase ale alegatorilor lor. Am putea privi chiar cu oarecare indulgenta felul in care politicienii de toate felurile curteaza Biserica, number 1 in top ten, cum spuneam. Dar cunoscandu-i asa cum ii cunoastem, stim ca majoritatea lor raspund doar teoretic la numele de crestini si ca nu vor avea nici limite si nici respect fata de Biserica in aceasta intreprindere.

 

Iar Traian Basescu, expansiv si stapan al ecuatiei politice a momentului, cu atat mai putin. De neinteles si foarte problematic este insa mesajul pe care inaltii ierarhi ortodocsi il transmit credinciosilor si opiniei publice in ansamblu. Dupa ce vorbise Traian Basescu, primul lucru pe care l-a spus noul episcop de Slobozia in fata credinciosilor sai este de-a dreptul neverosimil: "As vrea sa incep acest cuvant prin a face o multumire ministrului Blaga. Acum ne-am dat seama de ceea ce inseamna programul dumneavoastra de izolare termica a locuintelor si cladirilor, domnule ministru". Cuuuuum?! Sunt sigura ca, o data cu mine, multi s-au intrebat daca citesc/aud bine sau nu. Indraznesc sa sper ca ministrul Blaga – om trecut prin multe in viata, inclusiv pe la Vami – s-a simtit stingherit si rusinat. "Va promit ca voi apela la bunavointa dintotdeauna pe care ne-ati aratat-o domnia voastra si speram sa implinim si in Slobozia programul respectiv", a continuat neabatut episcopul.

 

Momentul, tonul, subiectul, interlocutorii, totul, totul, totul a fost nepotrivit in aceasta scena. Nepotrivit si jignitor. Continutul ne duce in prapastie: pentru ce i-a multumit ministrului? Daduse ministrul o ora de consultanta gratis in materie de izolare termica inainte de slujba? De ce va apela episcopul la ministru? si daca o va face, asta nu o sa insemne trafic de influenta? Tonul ne arunca in mizerie: ierarhii care au ingenuncheat in fata statului comunist aveau o scuza; presiunile erau pe viata si pe moarte. Dar astazi?! Astazi termenul de bizantinism este prea slab pentru "discursul" episcopului de Slobozia. Iar Vicentiu Ploiesteanul face parte dintr-o adevarata scoala de gandire. In toata tara pot fi intalniti ierarhi si preoti mai mult sau mai putin dispusi sa se apropie de politicieni. Amestecul este insa toxic.

Romanii cred ca politicienii sunt corupti. si in proportie de 80% declara ca Biserica este institutia in care au cea mai mare incredere. Dar inaltii ierarhi si politicienii ar trebui sa nu se imbete cu apa rece. Escapadele "religioase" ale lui Traian Basescu nu vor face decat sa-l desfigureze pe castigatorul din 2004, iar Biserica  ar putea iesi mult slabita din aceasta asociere. stim cu totii ca raspunsul celor intervievati despre incredere nu se refera la ierarhia bisericeasca, ci pur si simplu la Dumnezeu. Care se incapataneaza sa nu apara la televizor, nici macar la intronizari.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă