Din respect pentru milioane de alegatori, liderii partidelor clasate pe primele locuri la alegerile din 7 iunie ar trebui sa stea mai degraba cu capul plecat atunci cand vorbesc de voturi luate numai pe merit de candidatii pentru Parlamentul European. Atat Geoana, cat si Boc fac o impresie proasta daca abordeaza pozitia din clasament din postura de invingatori imperiali, carora se cuvine sa li se recunoasca suprematia datorita unor presupuse prestatii de exceptie avute de cele doua partide mai ales in functionarea coalitiei de guvernare. Este jenant pentru un sef de partid mare sa vorbeasca de increderea electoratului in politicieni atat timp cat, in iunie 2009, s-a inregistrat cea mai scazuta participare la urne de-a lungul istoriei noastre competitionale de dupa 1989.
Ce poate fi mai rusinos decat sa pui in miscare o armata de activisti la centru si in teritoriu pentru a organiza la nivel national actiunea "turismul electoral" cu scopul de a spori numarul de voturi prin manipulare si frauda? Votul pe listele suplimentare, pe care au fost inregistrate aproape 700 de mii de semnaturi, a depasit toate estimarile anuntate de analisti inainte de campanie, vanatoarea de votanti fiind condusa in cele mai multe cazuri de sefi de organizatii cu putere la nivel central, direct interesati de obtinerea unui scor menit sa salveze partidul de la un dezastru generat de absenteism. Este suficient sa analizam situatia din Ilfov, Teleorman si Dambovita, judete care s-au intrecut la numarul de liste suplimentare, ca sa constatam la ce masinarie au lucrat pentru votul multiplu presedintii filialelor de partid.
Ca atare, justitia va avea mult de munca daca ia in serios miile de sesizari privind incalcarea legislatiei de catre alegatorii pusi sa voteze de mai multe ori cu incuviintarea responsabililor politici. si pentru ca se tot discuta in contradictoriu cine a fost cel mai tare la alegerile europene, poate ca nu ar strica sa avem un top cu sanctiunile penale date acelor partide ai caror alegatori, plimbati cu autobuzul sau microbuzul prin judete toata ziua, au fost in top pe listele supliment. Sa-i vedem atunci pe liderii pesedisti daca se mai pot mandri la fel de mult cu acel 31 la suta considerat de Mircea Geoana suficient de relevant pentru recunoasterea PSD ca a patra forta politica in Parlamentul European. Sa-i intrebam atunci pe democratii-liberali daca se mai pot fali cu obtinerea celor 11 mandate de europarlamentar – includ aici si locul castigat de EBA – si cat chef va avea Emil Boc sa mai fredoneze melodia "Pusca si cureaua lata" auzind ca unele persoane din anturajul PDL sunt pasibile de inchisoare deoarece au votat de mai multe ori cu voie de la stapani.
Oricat ar incerca sa demonstreze ca sunt invingatori, ca si cum masa de cetateni ar avea ceva de castigat de pe urma acestei dispute inutile, PSD si PDL au facut un pas inapoi in trendul popularitatii la numai sase luni de la castigarea puterii. Pedelistii sunt intr-o cadere libera cata vreme au reusit "performanta" sa piarda cinci locuri in PE, daca raportam rezultatul de acum la cel din vara anului 2007. S-a ajuns in situatia ingrata de a defila cu Elena Basescu pentru a le arata adversarilor cat de fortos este PDL la finalul unui scrutin electoral slab pentru un partid aflat tot timpul in vagonul presedintelui, considerat de multi ca fiind locomotiva garniturii conduse de premierul Emil Boc. Putem oare sa mai vorbim de puterea de a convinge electoratul daca PDL a avut, numai la nivelul Capitalei, o pierdere de noua procente fata de alegerile parlamentare din noiembrie? Vin prezidentialele si terenul pregatit pentru Traian Basescu este cam plin de hartoape, situatie ce dovedeste o slaba implicare a celor care reprezinta interesele pedeliste in zona.
Nici PSD nu este mai breaz cand se discuta despre isprava de la europarlamentare. A mai "prins" un mandat peste cele zece obtinute in urma cu doi ani pe cai stiute doar de Marian Vanghelie, care s-a dovedit mare expert in turism electoral in cele trei organizatii unde este presedinte de trei ori. Acest lucru l-a facut pe Mircea Geoana sa se imbete cu apa de trandafiri dupa ce a lasat locul liber in CSAT chiar in ziua desfasurarii sufragiului. Presedintele Senatului s-a plans de Basescu in speranta ca votantii il vor intelege si vor reactiona in folosul sau electoral si al partidului considerat castigator. Daca asa arata o victorie si in acest mod se convinge ca meriti, atunci prezidentialul Geoana nu are o perspectiva prea luminoasa cand se uita spre Palatul Cotroceni. Este clar ca nu se mai doreste o domnie impreuna cu PDL cata vreme tinta liderului social-democrat si a altor fruntasi pesedisti este una singura: Basescu.
Coalitia isi va da duhul imediat ce presedintele isi va anunta candidatura. Divergentele legate de cine numeste comisarul european, pline de declaratii artagoase, cum s-a vazut in aceste zile, sunt doar o continuare a disputei pentru dobandirea statutului de castigator al alegerilor europene pe toata linia. La o asemenea ierarhie falsa se va face mereu trimitere in campania din toamna, cu scopul de a acoperi un scrutin dezolant pentru cele mai mari partide: PSD, PDL si PNL. Ca atare, prestatia de pana acum a fost recompensata de alegatori mai corect ca oricand, dovedindu-se ca votul pe merit este o marfa tot mai rara pe la noi.