15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăGDPRSoarele - beneficii si pericole

Soarele – beneficii si pericole

Vara inseamna pentru foarte multi dintre noi anotimpul soarelui, al mersului pe plaja, la pescuit sau la padure cu prietenii. Expunerile indelungate insa pot transforma soarele dintr-un prieten foarte bun intr-un dusman de temut. Razele ultraviolete, o componenta a radiatiei solare, distrug numerosi microbi, de la bacterii periculoase pana la ciuperci sau eczeme corporale, informeaza Associatedcontent.com, citat de ziare.com.

Soarele care patrunde in fiecare camera are rolul de a purifica aerul si a elimina microbii. La nivelul pielii, razele de soare stimuleaza circulatia sangelui. De asemenea, expunerile moderate la soare au efect benefic si asupra respiratiei si a glandelor salivare, pancreasului sau hipofizei.

Expunerea solara poate avea insa si consecinte daunatoare asupra organismului. Cele mai frecvente efecte nocive ale expunerii solare excesive sunt dezhidratarea si lesinul in forma sa cea mai pacatoasa, sub forma unui atac de cord sau cerebral. Daca prima poate avea efecte negative majore asupra organismului intr-un termen lung, al doilea poate avea urmari fatale imediate.

Simptomele unui atac provocat de caldura sunt ametelile, lipsa transpiratiei, ritmul cardiac alert, dificultatile in respiratie, variatii ale tensiunii, senzatiile de greata si chiar halucinatiile. Caldura afecteaza foarte multe persoane, iar limita intre epuizarea normala a organismului expus razelor solare si un atac este una foarte fina, aproape insesizabila. Tocmai de aceea, in sezonul cald se impun masuri de prevenire a acestor efecte daunatoare, si nu de tratare.

Remedii naturale si masuri de prim ajutor

Prima si cea mai importanta masura de prim ajutor in cazul persoanelor afectate de caldura este gasirea unui loc umbros, in care sa nu fie expuse soarelui puternic. Lichidele joaca un rol foarte important in aceste cazuri. Alcoolul sau cafeaua sunt complet daunatoare, iar consumul de apa este vital. Medicii recomanda persoanelor afectate de caldura bai cu apa calda doar, nu rece sau fierbinte. Trecerea brusca de la temperatura ridicata la una scazuta dauneaza organismului si tocmai de aceea aceasta se va face treptat.

Masajul este o alta forma de prim ajutor in cazul persoanelor afectate de caldura, pentru ca pot aparea carceii suparatori, mai ales in cazul copiilor. Masarea muschilor contractati este foarte importanta pentru restabilirea circulatiei normale a sangelui in organism. Batranii sunt predispusi infarctului pe timp de vara, iar lichidele, locurile cu umbra si consumul de fructe sunt absolut necesare.

Daca senzatiile de greata si ameteala persista, dupa ce persoana a fost hidratata si indepartata din zona cu soare, interventia medicului devine obligatorie. O alta metoda la indemana pentru evitarea efectelor nocive ale caldurii sunt compresele cu apa rece in zona gatului sau a fruntii. Consumul de citrice este benefic pentru hidratarea organismului, dar si bananele sau nucile sunt indicate. Ele contin potasiu, necesar organismului pentru indepartarea starilor de epuizare.

Medicii recomanda, ca prima masura impotriva combaterii efectelor nocive ale caldurii, evitarea expunerilor masive. Mai mult, un organism puternic poate face fata caniculei. De aceea, apa, fructele si alimentatia bogata in vitamine sunt obligatorii pe timp de vara. Caldura are efecte benefice asupra organismului, dar, pe fondul unei stari generale precare, ea se transforma intr-un adversar nevazut.

Cele mai citite

Cleveland Cavaliers oprește seria de victorii a lui OKC Thunder și continuă forma excelentă în NBA!

Cleveland Cavaliers a învins Oklahoma City Thunder într-un duel intens al celor mai în formă echipe din NBA, scor 129-122, menținându-se în topul ligii. Cavs,...

A crescut numărul de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale

Creșterea anuală a autorizațiilor de construire reflectă o dinamică pozitivă în sectorul construcțiilor, cu variații semnificative la nivel regional În perioada 1 ianuarie – 30...

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă