» Produsele alimentare nu se vor scumpi in perioada urmatoare, chiar daca este seceta.
» Fermierii afectati de calamitate vor fi despagubiti din fondul de interventie al Guvernului.
Seceta care deja isi face simtite efectele la culturile cerealiere nu va duce, cel putin in perioada urmatoare, la scumpiri ale produselor alimentare, potrivit declaratiilor lui Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii. El a anuntat, miercuri, ca seceta si inghetul au calamitat peste un milion de hectare de teren insamantat cu cereale (din suprafata totala de sapte milioane de hectare) si ca ar putea declara starea de calamitate in mai multe judete, dupa ce va primi de la Institutul National de Meteorologie documentatia necesara. Ministrul Sarbu a anuntat ca fermierii ale caror terenuri sunt serios afectate ar putea sa primeasca despagubiri provenind din fondul special de interventii al Guvernului. Declaratiile oficialilor de la Agricultura care sustin ca nu vom asista la un nou val de scumpiri ale alimentelor sunt sustinute si de o parte din reprezentantii patronatelor din agricultura si industria alimentara.
"Desi s-a inregistrat in primul trimestru al anului o scadere a vanzarilor la lapte de circa 20%, nu se pune deocamdata problema cresterii de preturi. Pentru a nu scadea volumul de vanzari, deoarece aveam de-a face cu produse perisabile, producatorii prefera sa lanseze promotii si sa atraga clienti. Este o tactica mai buna decat sa stai cu marfa pe stoc", a declarat Valentin Blanaru, director executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui – APRIL. De asemenea, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara – Romalimenta, considera ca, desi este evidenta scaderea vanzarilor si chiar daca se va suprapune seceta, nu vom asista la majorari de preturi ale alimentelor. "In general, tendinta pe piata europeana este de stagnare a preturilor si poate se inregistreaza unele scaderi.
Panica creata din cauza crizei este unul din motive, iar producatorii lucreaza pe pierdere sau cu profit zero. Nu vor fi modificari majore la preturi, ci eventuale variatii care se inregistreaza anual, in limite acceptabile. In medie, pe tot anul, nu cred ca se va depasi o crestere de 4%", a declarat Minea. Patronii din industria alimentara spun ca seceta nu trebuie sa constituie un motiv de panica deoarece influente evidente asupra preturilor nu vor putea aparea decat daca si activitatile agricole ale altor tari europene vor fi calamitate.