2.8 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Banca popii" a falimentat 1.200 de oameni

„Banca popii” a falimentat 1.200 de oameni

Un preot-primar, despre care satenii spun ca "le-a furat economiile", risca sa-si piarda functia din cauza "managementului deficitar al bancii locale" al carei patron este.

Preot, bancher si primar intr-o cladire roz. Trei ipostaze pentru un singur om: Nicolae Giurgiu. Preotul-primar din localitatea maramureseana Lapusul Romanesc – este cercetat pentru inselaciune, aproximativ 1.200 de oameni reclamand ca Giurgiu "le-a luat toti banii". Dupa ce a pus bazele unei cooperative locale de credit, preotul i-a convins pe sateni sa-si depuna economiile acolo, la "sangura banca din sat". Dobanda promisa de omul care duminica slujea la altar era variabila, intre 20 si 80%, oricat era nevoie pentru a-i convinge pe sceptici. Din toamna anului trecut, Cooperativa de Credit "Ruoaia", care functiona ilegal, fara avizul BNR, nu le-a mai eliberat localnicilor sumele depuse, iar afacerea a intrat in insolventa. Paladia Giurgiu, o batrana in varsta de 77 de ani, spune ca a crezut in preot: "Io am dat vreo 30 de milioane, pantru ’mormantare. Popa s-o ocupat de bani.

 

Amu nu ni-o mai dat nici dobanda, nici nimic… m-or duce copiii cum or putea la groapa". Alta localnica, Maria Dumitru (66 de ani), spune ca a mers la "banca popii" pentru a pastra banii pentru inmormantarea mamei sale: "Amu’ daca nu mai am banii, tre’ sa vand locu’ (n.r. – de veci), ce sa fac? La banca o fo’ popa si cu secretaru’ cela, care or tat luat… s-acuma mi-o zis ca nu au banii de unde sa mi-i dea. si ca mi-i va da oarecand. Am depus hartii. La politie, Baia Mare. Altii o parat la Lapus. si tat nimic. La unii le-o venit (sentinta – n.r.) sa le deie banii, da’ o trecut si zaua si nimic. Ca nu-i de unde". Alti localnici s-au resemnat cu pierderea. "Zece milioane am dat. Nu mi-o mai dat nimic. O zas bancherii (popa Nicolae cu agentii lui) ca n-au. N-am depus nimic la politie, ca pantru zece milioane… tat io oi fi", a declarat ciobanul satului, Ioan Ferent.

 

Oamenii sunt neincrezatori ca-si vor recupera banii. "L-am dat in proces, am castigat, dar la termenul stabilit nu s-a incadrat sa-mi dea banii. Is 300 de milioane, da’ mi-a zis ca n-are si ca o sa-mi dea atunci cand a avea. M-a injurat si in biserica, de Dumnezeu!", a declarat alt pagubit. Satenii au dezvaluit si modul in care-i convingea preotul sa-si depuna banii la cooperativa sa de credit: "Cand auzea ca e nunta, a doua zi venea la oamenii aia si le spunea: «Ada banu’ la mine, ca se puieste, primesti dobanda dupa el». Dupa ce a fost inchisa banca, el a continuat sa umble pe la portile oamenilor dupa bani, fie de la nunta, fie din disponibilizarile muncitorilor de la mina, de la Baiut, fie ca a vandut careva o vaca… Baiatu’ meu a fost la spovedit si preotul i-a cerut sa-si aduca economiile la banca. In total sunt sute de miliarde de lei". Viorica Pasca este bolnava de cancer.

 

A depus la "banca popii" 100 de milioane de lei vechi. "O zis: «Puneti bani, puneti bani». Am strans ajutorul social si i-am pus. si acuma trebuie sa ma opereze la Targu Mures si n-am nici un leu, suntem beciznici, nu avem. Mi-am vandut si bivolii, sa pot sa traiesc", a spus Pasca plangand. In schimb, preotul-primar e senin. "Suntem in insolventa. In termen de trei ani creditele se recupereaza si dau la cei care… la creditori. Sunt si cateva persoane juridice care sunt acum intr-o situatie mai deosebita, au probleme, n-au lichiditati si nu pot rambursa imprumutul. De asemenea, bani vor mai fi si din vanzarea activelor, a sediului cooperativei si a terenului care este. Sunt in jur de cinci ari de teren. Cladirea si terenul au fost evaluate la vreo 6,4 miliarde lei. La stat avem 200 de milioane", a explicat Giurgiu. Apoi s-a dus sa-si continue, nestingherit, pranzul. In afara cladirii roz, alti localnici strang semnaturi pentru demiterea primarului. Sunt 500 de semnaturi. Spun ca le mai trebuie 250.

Cele mai citite

Aplicația Gemini de la Google, disponibilă pentru iPhone

În lumea chatbot-urilor AI, prezența constantă pe ecranul utilizatorului este esențială, iar companiile se grăbesc să dezvolte aplicații desktop și mobile pentru a oferi...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Vitamina D poate contribui la reducerea tensiunii arteriale la adulții cu obezitate

Un nou studiu publicat în Journal of the Endocrine Society sugerează că suplimentele de vitamina D pot contribui la reducerea tensiunii arteriale la adulții...
Ultima oră
Pe aceeași temă