Un preot-primar, despre care satenii spun ca "le-a furat economiile", risca sa-si piarda functia din cauza "managementului deficitar al bancii locale" al carei patron este.
Preot, bancher si primar intr-o cladire roz. Trei ipostaze pentru un singur om: Nicolae Giurgiu. Preotul-primar din localitatea maramureseana Lapusul Romanesc – este cercetat pentru inselaciune, aproximativ 1.200 de oameni reclamand ca Giurgiu "le-a luat toti banii". Dupa ce a pus bazele unei cooperative locale de credit, preotul i-a convins pe sateni sa-si depuna economiile acolo, la "sangura banca din sat". Dobanda promisa de omul care duminica slujea la altar era variabila, intre 20 si 80%, oricat era nevoie pentru a-i convinge pe sceptici. Din toamna anului trecut, Cooperativa de Credit "Ruoaia", care functiona ilegal, fara avizul BNR, nu le-a mai eliberat localnicilor sumele depuse, iar afacerea a intrat in insolventa. Paladia Giurgiu, o batrana in varsta de 77 de ani, spune ca a crezut in preot: "Io am dat vreo 30 de milioane, pantru ’mormantare. Popa s-o ocupat de bani.
Amu nu ni-o mai dat nici dobanda, nici nimic… m-or duce copiii cum or putea la groapa". Alta localnica, Maria Dumitru (66 de ani), spune ca a mers la "banca popii" pentru a pastra banii pentru inmormantarea mamei sale: "Amu’ daca nu mai am banii, tre’ sa vand locu’ (n.r. – de veci), ce sa fac? La banca o fo’ popa si cu secretaru’ cela, care or tat luat… s-acuma mi-o zis ca nu au banii de unde sa mi-i dea. si ca mi-i va da oarecand. Am depus hartii. La politie, Baia Mare. Altii o parat la Lapus. si tat nimic. La unii le-o venit (sentinta – n.r.) sa le deie banii, da’ o trecut si zaua si nimic. Ca nu-i de unde". Alti localnici s-au resemnat cu pierderea. "Zece milioane am dat. Nu mi-o mai dat nimic. O zas bancherii (popa Nicolae cu agentii lui) ca n-au. N-am depus nimic la politie, ca pantru zece milioane… tat io oi fi", a declarat ciobanul satului, Ioan Ferent.
Oamenii sunt neincrezatori ca-si vor recupera banii. "L-am dat in proces, am castigat, dar la termenul stabilit nu s-a incadrat sa-mi dea banii. Is 300 de milioane, da’ mi-a zis ca n-are si ca o sa-mi dea atunci cand a avea. M-a injurat si in biserica, de Dumnezeu!", a declarat alt pagubit. Satenii au dezvaluit si modul in care-i convingea preotul sa-si depuna banii la cooperativa sa de credit: "Cand auzea ca e nunta, a doua zi venea la oamenii aia si le spunea: «Ada banu’ la mine, ca se puieste, primesti dobanda dupa el». Dupa ce a fost inchisa banca, el a continuat sa umble pe la portile oamenilor dupa bani, fie de la nunta, fie din disponibilizarile muncitorilor de la mina, de la Baiut, fie ca a vandut careva o vaca… Baiatu’ meu a fost la spovedit si preotul i-a cerut sa-si aduca economiile la banca. In total sunt sute de miliarde de lei". Viorica Pasca este bolnava de cancer.
A depus la "banca popii" 100 de milioane de lei vechi. "O zis: «Puneti bani, puneti bani». Am strans ajutorul social si i-am pus. si acuma trebuie sa ma opereze la Targu Mures si n-am nici un leu, suntem beciznici, nu avem. Mi-am vandut si bivolii, sa pot sa traiesc", a spus Pasca plangand. In schimb, preotul-primar e senin. "Suntem in insolventa. In termen de trei ani creditele se recupereaza si dau la cei care… la creditori. Sunt si cateva persoane juridice care sunt acum intr-o situatie mai deosebita, au probleme, n-au lichiditati si nu pot rambursa imprumutul. De asemenea, bani vor mai fi si din vanzarea activelor, a sediului cooperativei si a terenului care este. Sunt in jur de cinci ari de teren. Cladirea si terenul au fost evaluate la vreo 6,4 miliarde lei. La stat avem 200 de milioane", a explicat Giurgiu. Apoi s-a dus sa-si continue, nestingherit, pranzul. In afara cladirii roz, alti localnici strang semnaturi pentru demiterea primarului. Sunt 500 de semnaturi. Spun ca le mai trebuie 250.