11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialAntunes: "Revolutia din ‘74 a fost facuta de ofiteri de 24-25 de...

Antunes: „Revolutia din ‘74 a fost facuta de ofiteri de 24-25 de ani”

» Antonio Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan in opinia "Le Monde", si-a lansat ieri la Bucuresti "Ordinea naturala a lucrurilor", un roman mult indatorat pregatirii sale de psihiatru.

» Intr-un stil magic si poetic, scriitorul reflecta in cartile sale istoria Portugaliei la care a fost martor: razboiul din Angola, anacronica dictatura a lui Salazar,  Revolutia Garoafelor din 1974, democratia care a fost instaurata ulterior.

» In interviul acordat R.l., scriitorul compara comunismul cu dictatura portugheza fascista, vorbeste despre diferentele dintre Franco si Salazar, ultimii dictatori ai Europei Vestice si se desparte de activismul comunist al tineretii.

» Personajele bolnavicioase din "Ordinea naturala a lucrurilor" se resimt parca cel mai puternic de pe urma pregatirii de psihiatru. Este psihiatria o vocatie?
Nu neaparat. Nu eu am ales-o ca profesie, intr-un sens, ea m-a ales pe mine. Am avut 16 ani cand am intrat la universitate, din cauza tatalui meu, care a fost medic si a tinut foarte mult ca eu sa urmez aceeasi cariera. Deci nu a fost o alegere a mea.

» Nu ati avut un cuvant de spus?
Eu am vrut sa fiu scriitor inca din adolescenta; tot ce am vrut sa fac a fost sa scriu si m-am "pregatit" pentru asta, insa e foarte dificil sa traiesti exclusiv din scris.

» Oricum, dupa ce ati publicat carti, ati renuntat la profesia de medic.
Da, atunci a devenit posibil sa pot trai din asta.

» O parte din cartile dumneavoastra vorbesc despre regimul dictatorial al lui Salazar, care a durat pana in 1970. Ce constrangeri si interdictii erau in Portugalia acelei perioade?
Totul era interzis. Realmente, o multime de interdictii.

» La fel ca in tarile comuniste?
Mai mult sau mai putin similare: nu aveai pasaport, drept la libera circulatie, nu puteai vorbi despre politica, ti-era frica sa-ti manifesti convingerile reale in discutii, intrucat nu stiai cine e informator al politiei politice. Erau chiar "lagare de reeducare" ("concentration camps").

» Ati avut vreun conflict deschis cu regimul lui Salazar?
Am fost tanar, student in acele timpuri, nu aveam cum sa am mari conflicte.

» Stagiul dvs. militar ca medic militar (1970-1973) in Angola razboiului colonial a coincis cu moartea lui Salazar si instaurarea regimului autoritarist al lui Marcelo Caetano (1970-1974). Cum s-au impacat convingerile dumneavoastra cu statutul de reprezentant al unei puteri opresive?
Trebuia, intr-un fel sau altul, sa iei o decizie. Puteai, fireste, sa incerci sa pleci din tara, insa era complicat, intrucat nu aveai pasaport. Am intrebat un ofiter ce sa fac si el mi-a zis ca, daca vrei sa faci o revolutie, poti s-o faci doar dinauntru. Motiv pentru care am decis sa plec la razboi. Iar Revolutia Garoafelor (o lovitura de stat "de catifea" initiata de fortele stangiste in 1974, care a instaurat democratia in Portugalia – n. r.) a fost sustinuta de ofiterii care au participat la aceste razboaie coloniale. A fost foarte straniu, intrucat a fost facuta de ofiteri foarte tineri,  de 24-25 de ani. A fost foarte important pentru noi sa facem un fel de rezistenta, ceea ce a fost foarte dificil, intrucat oamenii erau in inchisori, altii au fost ucisi. Cumva ca aici – prostie, cruzime, violenta oribila.

Salazar, un fel de Big Brother invizibil si, de aceea, atotprezent

» Salazar si Franco, in Spania, au fost ultimii dictatori din Europa Vestica. Dictatura lui Salazar a fost mai rea decat a lui Franco?
Nu pot fi comparate, intrucat sunt situatii diferite. Exista o multime de diferente intre Salazar si Franco. Salazar a fost un dictator invizibil. O multime de ministri nu l-au vazut niciodata, luand contact prin scrisori, telefoane, de pilda. Apoi, viata lui – a fost burlac, nu s-a casatorit niciodata si nici nu a avut copii; se stiu putine despre viata lui. Repet, a fost invizibil, un fel de Big Brother invizibil, si, de aceea, atotprezent.

» Desi proveniti dintr-o familie privilegiata, tinand de marea burghezie, la sfarsitul anilor ‘70 v-ati apropiat de APU, o organizatie comunista. De ce?
Da, APU e o organizatie care a apartinut de Partidul Comunist. In timpul dictaturii, Partidul Comunist a fost singurul care a luptat deschis impotriva totalitarismului de dreapta. Eu am fost alaturi de ei timp de cateva luni din cauza asta.

"Aveti o literatura buna"

» Mai aveti convingeri comuniste acum?
Fireste ca nu (rade). Cum as putea sa mai am?

» Cunoasteti scriitori romani? Pe care ii apreciati din ei cel mai mult?
stiu o multime, fiindca aveti o literatura buna. Insa din cauza dictaturilor, multi au plecat din tara. Pentru mine, e interesant cazul lui Brancusi – de ce a creat in Franta, si nu aici? In ce-i priveste pe Eliade, Ionescu sau Paul Celan – la fel.

» Nu sunteti la prima vizita in Romania. Ce locuri va atrag?
— Din pacate, cunosc doar Bucuresti si Constanta. Nu stiu deloc nordul tarii.

» Lobo Antonio Antunes, istorie si carti
Scriitorul s-a nascut pe 1 septembrie 1942, in Lisabona, in familia unui medic neurolog care i-a insuflat dragostea de fictiune citindu-i clasici (Flaubert). La presiunea acestuia, se orienteaza spre profesia de medic psihiatru, la care renunta dupa publicarea primei carti. Intre 1970 si 1973, a fost inrolat ca medic militar in Angola. Publica prima carte in 1979, "Memorie de elefant", dupa care apare cu o noua carte, la un an-doi. In limba romana au aparut, la Editura Humanitas, in traducerea Micaelei Ghitescu, urmatoarele: "Intoarcerea caravelelor" (o istorie fantezista a marilor calatorii portugheze din secolul al XVI-lea), "Cuvant catre crocodili" (o istorie contrafactuala cu pregatirea unei lovituri a "nostalgicilor" regimului fascist de dinaintea Revolutiei Garoafelor), "Manualul inchizitorilor" (viata "postrevolutionara" a unui fost ministru al regimului salazarist), "Buna seara lucrurilor de pe-aici" (haosul din Angola postcoloniala). "Ordinea naturala a lucrurilor" e o carte-puzzle despre cateva destine de "oameni sarmani", scrisa in traditia romanului modernist cu mai multi naratori.

Pentru mine, e interesant cazul lui Brancusi – de ce a creat in Franta, si nu aici? In ce-i priveste pe Eliade, Ionescu sau Paul Celan – la fel." Antonio Lobo Antunes

Cele mai citite

Asasinarea generalului rus Igor Kirillov: un suspect uzbec arestat pentru atentatul cu bombă

Autoritățile ruse au anunțat miercuri arestarea unui cetățean uzbec, născut în 1995, considerat principalul suspect în cazul asasinării generalului Igor Kirillov, comandantul forțelor ruse...

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...

Nicolae Stanciu, premiat pentru Golul anului 2024. „Este cel mai frumos din cariera mea”

Mijlocașul echipei naționale a României a fost recompensat pentru execuția spectaculoasă din meciul cu Ucraina, de la EURO 2024, un moment definitoriu pentru parcursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă