Scarpinatul ajuta la stoparea senzatiilor de mancarime deoarece blocheaza activitatea anumitor centri nervosi din coloana vertebrala, responsabili cu transmiterea senzatiilor catre creier, potrivit unui studiu american publicat in revista Nature Neuroscience, informeaza BBC News Online, citat de Mediafax.
In orice caz, specialistii americani de la Universitatea Minnesota au declarat ca acest efect calmant apare doar in timpul manifestarii senzatiei de mancarime. Scarpinatul in alte perioade nu are niciun efect. Desi se stie prea bine ca scarpinatul calmeaza mancarimile, mecanismele fiziologice ale acestui proces nu erau cunoscute de oamenii de stiinta.
Cercetarile anterioare au sugerat faptul ca o anumita zona din maduva spinarii, denumita tractul spinotalamic, joaca un rol cheie. Celulele nervoase din aceasta zona devin mult mai active atunci cand o substanta iritanta este aplicata pe piele.
Studiul, realizat pe primate, a relevat faptul ca scarpinatul blocheaza activitatea celulelor nervoase din tractul spinotalamic in timpul manifestarii senzatiei de mancarime, impiedicand maduva spinarii sa transmita semnalele din zona epiteliala iritata catre creier.