-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNabucco va primi 200 milioane euro de la UE

Nabucco va primi 200 milioane euro de la UE

» Proiect energetic prioritar, Nabucco va primi banii dintr-un fond de 5 miliarde euro.

» Basescu a cerut ca UE sa nu lase bancile-mama sa scoata banii din tarile est-europene.

Liderii Uniunii Europene au decis ieri sa dubleze linia de creditare destinata sustinerii economiilor aflate in dificultate, de la 25 la 50 miliarde de euro, si alocarea a 5 miliarde euro pentru proiecte de energie si telecomunicatii, cu scopul de a combate recesiunea. "Va fi un semnal clar care arata ca suntem gata sa ne aratam solidaritatea in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
Ambele decizii sunt in favoarea Romaniei. Autoritatile de la Bucuresti au deschis negocieri cu UE si FMI, care urmaresc si accesarea unor sume din fondurile UE. In plus, Romania a obtinut la acest summit continuarea finantarii gazoductului Nabucco, precum si a interconectarii sale energetice cu Ungaria si Bulgaria.
"S-au stabilit atat finantarea pentru Nabucco, cat si declararea lui ca proiect energetic prioritar. Tot Uniunea finanteaza si realizarea conexiunii dintre Romania si Ungaria la transportul de gaze. Tot pe finantare europeana se realizeaza si interconectarea dintre sistemul romanesc si cel bulgaresc", a declarat presedintele Traian Basescu. La acestea se adauga si proiectul de interconectare dintre Ungaria si Cehia, "pentru ca, in acest fel, si sistemul german de gaze dobandeste conectare pana in Romania si Bulgaria", a mai spus Basescu. Cele 5 miliarde euro vor fi alocate din asa-numitele fonduri comunitare nefolosite si vor fi utilizate pentru a finanta proiecte care promoveaza internetul de mare viteza, captura si facilitatile de stocare a carbonului, fermele de mori de vant si interconectarile energetice.
Gazoductul Nabucco, ale carui costuri sunt estimate la 7,9 miliarde euro,  va fi finantat cu 200 milioane euro din aceasta suma.
Presedintele a explicat ca liderii Uniunii Europene sunt decisi sa sprijine orice stat membru aflat in dificultate si care va cere sprijin financiar in perioada de criza, ceea ce s-a concretizat in cresterea cu inca 25 miliarde de euro a fondului de ajutor, la dispozitia Comisiei Europene. In plus, Uniunea va contribui cu alte 75 miliarde de euro la marirea capitalului de ajutor, la dispozitia FMI, a adaugat Basescu.
In chestiunea comportamentului grupurilor financiare mama care au divizii in tarile central si est-europene, liderii UE au ales ceea ce Basescu numeste o solutie de compromis, deoarece s-a ajuns la concluzia ca bancile subsidiare din tari ale UE trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama.
"Sigur, noi am fi vrut o formulare mult mai puternica, dar este un compromis la care s-a ajuns in discutiile cu sefii de stat si de guvern. Noi am fi dorit o precizare expresa ca bancile-mama nu au dreptul (sau nu li se poate recomanda) sa nu-si repatrieze banii investiti din pietele pe care au investit prin filialele lor din tari ale UE. Nu s-a acceptat o formulare atat de puternica", a spus Basescu.

SOLIDARITATE

Europenii planuiesc un coridor sudic al gazului

Europa trebuie sa-si diversifice sursele de energie pentru a evita crize cum au fost cele declansate in doua randuri de sistarea livrarilor de gaz din Rusia. Reuniti la Bruxelles joi si vineri, liderii celor 27 de tari ale Uniunii Europene au anuntat o strategie energetica comuna, prin care "solidaritatea sa fie combinata cu responsabilitatea".
Liderii UE au cerut Comisiei Europene sa puna rapid la punct un plan prin care sa se stabileasca un Coridor Sudic al Gazului, conectand retelele nordice de transport al gazului si al electricitatii cu cele sudice, de la Marea Mediterana, legand astfel nordul si sudul Europei. Absenta unei asemenea retele de distribuire a energiei a impiedicat recent Romania sa ajute Bulgaria, lasata in plina iarna fara caldura si gaz.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă