Plantele aromatice nu sunt folosite doar in prepararea alimentelor. Efectele lor se rasfrang si asupra organismului, favorizand digestia sau, dimpotriva, provocand tulburari ale tubului digestiv si glandelor anexe.
Condimentele aromatice cum sunt cimbrul de gradina, patrunjelul, leusteanul, mararul, dafinul, cuisoarele contin uleiuri aromatice, antiseptice si au o influenta benefica asupra proceselor digestive. Ceapa, usturoiul, prazul, mustarul, hreanul sau ridichea sunt antiseptice puternice ale cailor digestive, stimuleaza secretiile gastrice si prin aceasta activeaza digestia alimentelor. Condimentele acide (cum ar fi otetul, lamaia, caperele) irita mucoasa intestinala si astfel nu sunt recomandate persoanelor cu afectiuni digestive. De asemenea, exista si condimente piperate (ardeiul si piperul) care sunt excitante ale stomacului si cailor digestive, dar actioneaza prin iritatia si congestia mucoaselor digestive. Specialistii avertizeaza parintii sa nu obisnuiasca copiii cu excese de condimente, doarece organismul acestora, in plina dezvoltare, trebuie ferit de orice fel de excitante. Efectele negative ale condimentelor sunt dependente de tolerenta individuala, de cantitatea, ca si de durata administrarii lor.
Vederea, mirosul si gustul mancarii favorite declanseaza o secretie abundenta de suc gastric, fenomene care stimuleaza apetitul. Condimen-tele excita apetitul, influentand organul gustului. Oamenii de stiinta spun ca un intreg aparat morfofiziologic intra in functie, creand cele mai variate senzatii.