5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialFondul Monetar al Salvarii Nationale

Fondul Monetar al Salvarii Nationale

Incrancenarea dezbaterii pe tema imprumutului de la FMI a facut sa-mi creasca interesul pentru acest subiect. L-am ascultat pe presedintele Basescu si i-am dat dreptate, apoi l-am ascultat pe Mircea Geoana, care il contrazice pe presedinte, si lui i-am dat dreptate, a vorbit Emil Boc, normal ca i-am dat dreptate. Or, daca la toti le-am dat, eu cu ce raman? Cu abureala, bineinteles. Toti au atata dreptate ca m-au naucit complet, de nu mai inteleg nimic. E bine sau nu e bine sa ia Romania imprumut? Este Fondul Monetar International salvatorul natiunii? Cine ne lamureste?
Inainte era o vorba din armata: cand n-ai ce face, cureti pusca si vorbesti prostii. Acum, ea trebuie modificata, deoarece armata nu se mai face. Ca sa nu stam degeaba, acum mergem la televiziuni si spunem prostii, cu avantajul ca macar asa ne aude toata lumea. Analistii de toate felurile, care impanzesc micul ecran, sunt ca masina de ceata. Iar publicul, insetat de comentarii pertinente despre criza, se uita, casca gura si schimba iute canalul pe telenovela Regina sau pe OTV. Pai, ce sa faca saracul public? Macar acolo lucrurile sunt clare, sunt prostii, dar fara pretentii de analiza.

Pana una-alta, eu cred ca orice am face tot aia va fi, si spun asta sprijinindu-ma pe celebra teorie a hazardului descoperita de filosoful anonim bulgar: daca e, e, daca nu e, nu e. Mai rau decat a fost inainte de 1989 nu are cum sa fie acum. Deci sa privim inainte cu nadejdea ca ne scoatem noi si din asta. La cata bascalie este pe plaiul mioritic, nu cred ca aceasta criza va scapa teafara, neluata la misto.
Tot de la criza a pornit si dialogul siropos dintre presedintele Basescu si Mircea Geoana. Primul a declarat ca tara are nevoie de imprumut ca centura de siguranta. Geoana a spus ca este riscul ca centura de siguranta sa se transforme in centura de castitate, iar dl Basescu a revenit, sutand frumos, din mers, fara efort, ca jucatorul versat: Geoana o sa ramana virgin daca-si pune centura de castitate. Deci problematica s-a mutat de la nivelul inalt al tarii la nivelul de sub bustul lui Mircea Geoana. Nu ai cum sa nu te umfle rasul. Pe cuvant. De fapt, cam pe acolo cred ca se afla in general competenta economistilor care ies pe toate canalele si fac precizari sau preziceri.

Pentru mine este un lucru cert. E criza, nu sunt bani, nu stim cum va evolua economia, dar nici nu ma tem. De ce? Fiindca suntem toti in aceeasi galeata si, de asemenea, nu ma tem pentru ca romanii au criza in felul lor de a fi. Starea de criza este aproape normala in ceea ce ne priveste, ea este un excelent motiv de lamentari teribile, de vaicareli, de oftaturi si de jalanie. Toate astea fac parte din arsenalul preferat al romanului atunci cand vrea sa-si motiveze neimplinirile, nepriceperea, mediocritatea sau indolenta. Nu eu sunt de vina, ci criza. Din cauza ei nu putem face nici sosele, nici constructii, nici spitale, nici scoli, nimic din ce ne-am propus. Vai, vai, vai, ce criza nenorocita! Baiete, mai ad-o bere! Hai noroc!
Pana la criza, de vina era sistemul. El, sistemul, punea frane. Sistemul era ticalosit, mincinos, pervers, imposibil de invins. Acum avem pe cineva mai proaspat si mai clar pe care putem arunca vina. E criza. Excelent paravan pentru politicieni sa-si camufleze incompetenta, impotenta manageriala sau, de ce nu, dezinteresul. Poti spune ceva? Evident, nu. Doar e criza peste tot. si cine ne poate ajuta? Desigur, Fondul Monetar al Salvarii Nationale.
P.S. Domnul Adrian Nastase a declarat ca procesele "Matusa Tamara" si "Zambaccian" vor dura ani de zile deoarece in dosare figureaza nu mai putin de 907 martori. 292 de oameni si 615 gaini. Va fi un proces greu. Interogatoriul cu gaini este foarte dificil, indiferent cat de cocosi se dau procurorii.

Toni Grecu
Toni Grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă