2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialAvantaje si dezavantaje ale trecerii la ora de vara

Avantaje si dezavantaje ale trecerii la ora de vara

Pana la sfarsitul lunii martie, circa un sfert din populatia lumii va pierde o ora de somn, castigand o ora de soare in plus pe zi. Acest lucru se intampla datorita introducereii orarului de vara care in SUA a inceput deja, cu cateva saptamani inaintea Europei, unde va incepe la 29 martie (pentru a se incheia la 25 octombrie). In general, se sustine ca a da ceasul inainte este de folos pentru economisirea energiei dar recent, unele cercetari au ridicat semne de indoiala. Ideea nu este noua, ea a fost propusa deja de Benjamin Franklin, in 1784, dar a fost pusa in aplicare numai in perioada primului razboi mondial, in scopul economisirii de energie. Prima cercetare de verificare pentru a intelege daca ora de vara duce cu adevarat la economii de energie, a fost realizata in 1970, de Ministerul Transporturilor din SUA, care a ajuns la concluzia ca se fac economii de circa 1%, comparativ cu utilizarea orei solare. Mult timp lumea s-a bazat pe aceste date, dar lucrurile s-au schimbat treptat atunci cand aparatele de aer conditionat au patruns in locuinte si birouri.

In 2006, orarul de vara a fost introdus pentru prima data in statul Indiana iar o cercetare realizata anul urmator de economistul Matthew Kotchen de la Universitatea din California a pus in lumina in mod surprinzator ca acest lucru a facut sa creasca consumul de electricitate cu 1%, facand ca statul sa piarda 9 milioane de dolari pe an. "Desi ora de vara reduce cererea de electricitate in locuinte, determina o crestere si mai mare la aparatele de aer conditionat in cursul serilor de vara si pentru incalzire primavara si la inceputul toamnei", a explicat cercetatorul, citat de ziarul italian La Repubblica si Agerpres.

In California, Comisia pentru Energie a ajuns la un rezultat mai mult sau mai putin similar. Adrienne Kandel, economist in cadrul Comisiei a explicat: "Faptul ca s-a prelungit cu 15 zile perioada orarului de vara in statul nostru nu a adus niciun beneficiu, avand in vedere ca anul trecut economia de energie a fost de 0,2%, dar este o data care are o marja de eroare de 1,5%".

O ancheta efectuata de Energy Institute din Australia sustine de asemenea ca economiile sunt aparente. Potrivit Institutului, economia este calculata intotdeauna privind orele in care exista cea mai mare cantitate de lumina (dupa-amiaza) in timp ce daca se face calculul global intre economisirea de dupa-amiaza si cea mai mare crestere de energie intre orele 7 si 8 dimineata si cea din orele mai tarzii, deoarece in medie se ramane treaz mai mult timp, economisirea este zero. Nu toate rezultatele sunt negative. In raportul realizat in octombrie 2008 pentru Congresul SUA de catre Ministerul Energiei se ajunge la concluzia ca prin anticiparea cu patru saptamani a orei de vara s-a economisit global 0,5% energie, care corespunde celei utilizate de 100.000 de apartamente timp de un an de zile.

Dincolo de folosirea energiei, exista si un alt element de care trebuie sa se tina seama: efectele asupra sanatatii. In pofida faptului ca se spune ca o ora in plus de lumina ar trebui sa permita o mai mare posibilitate de miscare pentru oameni, potrivit New England Journal of Medicine, in timpul primei saptamani al orarului de vara exista o crestere cu 5% a infarctelor si acest lucru se intampla din 1987. Motivul: alterarea ce se produce in ritmurile biologice si mai ales in cele ale somnului.

Cele mai citite

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă