Crizanizarea si desfiintarea Cancelariei au devenit pentru Boc o chestiune de importanta planetara. Crizanizarea actioneaza cu viteza sub tratamentul unui "doctor" nevolnic. A devenit neagra pentru ca Guvernul a reusit sa compromita si sa calce in picioare masurile anticriza anuntate cu surle si trambite, dupa promisiuni aruncate in disperare. Crizanizarea este trancaneala isterizanta pe tema crizei, tine loc de organizare, devenind dezorganizare si face casa buna cu nepotizarea (ce fel de semnal anticriza poti da cand iti numesti soferul pe post de consilier, chiar si nepoata?).
Reforma la sange, strangerea curelei, austeritate severa (pusca si cureaua stransa) se dovedesc pana la urma gauri negre. Austeritate neagra. Austeritate, dar la Guvern nici vorba de cheltuieli cu simtul masurii si rigoare bugetara. Guralivul Boc turuia ca s-a terminat cu banii pe salarii si cheltuieli pe bunuri si servicii. Cuvantul de ordine: austeritate. Vantul austeritatii bugetare s-a potolit insa la Secretariatul General al Guvernului. Se "reduc" posturile la Guvern, dar cresc la SGG. Mare neobrazare pe guvernanti sa tot macine ca vechiul guvern a irosit banutii pe mobila, iar mutantul SGG ii cheltuieste in acest an pe furnituri de birou – cu 35% mai mult fata de anul trecut, iar pentru birotica – cu 111% mai mult. Bugetul SGG a crescut cu 140 milioane lei (30 mil. euro) fata de 2008. Bugetul pentru salarii la SGG a fost in 2008 de 51 milioane lei noi. Suma a urcat in 2009 la 67 milioane lei. Au mai aparut si 100 de noi posturi de inspectori guvernamentali pentru teritoriu.
Si cand te gandesti ca, in urma cu o luna-doua, dl prim-ministru vorbea de salarii si pensii "nesimtite". Ce actiuni cu caracter "stiintific si social-cultural" are de intreprins Cancelaria sa macine 38 milioane de lei noi? In 2008, pe astfel de "actiuni" s-au cheltuit 26.000 lei. Acum dl prim-ministru vine cu bomba desfiintarii Cancelariei. Poate ca este o structura inutila (desi a fost infiintata la sugestia UE), dar smecheria lui Boc a fost sa obtina fonduri pentru Cancelarie, s-o mobileze cu oamenii sai, sa-si aseze bine preferatii pe scaune, apoi sa-i pastreze pe langa alte structuri guvernamentale. I-a venit subit ideea desfiintarii Cancelariei doar cu doua saptamani in urma, cand a avut o discutie cu "partenerii si colegii de la Cluj" ca vor strange cureaua deoarece a plafonat cheltuielile Cancelariei. De fapt, a dat bugetul pentru 300 de persoane la 150. In loc de "Cancelarie" ii va zice "Corp de consilieri", cu nepoate de var primar si soferi de incredere pe post de consilieri, ca doar au facultate (cine nu vrea nu isi face rost de o diploma).
Chiar si o nepoata de gradul 4 tot neam se numeste. Daca domnului Boc nu-i place termenul de nepotism, poate il accepta pe cel de neamurizare. Cu neamuri beneficiare ale "bunavointei" platitorilor de taxe. Premierul va mai vorbi insa masei de manevra despre cum organizeaza el departamentele (intru neamurizare "à la Cluj"). Asadar, nu se va mai numi Cancelarie, ci "Armata de consilieri". Tot un guvern paralel. Cum poti sa te mai uiti in ochii romanilor carora le ceri sa stranga cureaua cand bugetul Cancelariei a devenit mai obez cu 31% fata de 2008? In urma cu doua saptamani, purtatorul de cuvant Boc anunta patru posturi de inalti reprezentanti ai Guvernului in Cancelaria primului-ministru. Tot in urma cu doua saptamani abia modificase, printr-o decizie, functionarea Cancelariei, ba a decis infiintarea a inca doua structuri. Nimeni nu l-a intrebat pe primul-ministru, daca tot a desfiintat Cancelaria, unde s-au dus fondurile obtinute pentru aceasta structura.
Pe de o parte, atributiile Cancelariei au fost preluate de SGG, zice-se fara a se mari numarul de posturi, pe de alta parte, aceeasi structura creste in greutate cu 100 de posturi (altele decat cele de inspectori guvernamentali). Ce "obez"? Un "monstru". Oricum, echipa de la Cluj n-are de suferit de pe urma desfiintarii Cancelariei. Ati retinut, cred, nuanta; Cancelaria ar fi fost un guvern paralel in timpul Guvernului Tariceanu, desi a fost infiintata de Guvernul Nastase. Cand are interes (la guvernare), mister Boc evita coliziunea cu "partenerul".
Dar ministerele noi, infiintate pentru toate fustele? Boc una zice, alta face. Se lauda ca a desfiintat o structura stufoasa. Foarte bine, a ras Cancelaria, dar sa ne spuna odata cum a gandit Guvernul si cura de slabire. Ce sprijin primesc firmele prin majorarea CAS-ului? Nici o alta tara aflata in criza n-a adoptat o astfel de masura. Pana acum n-am vazut o strategie coerenta anticriza. Romanii si-au reluat consumul, isi vad de ale lor. Numai Boc isi construieste strategia aburirii romanilor pe turuiala, fraze lungi si neclare (am uitat ca "in timp ce noi spunem cateva cuvinte, dl Boc editeaza fraze"). Nu raspunde la acuzatii clare. Cainii latra, caravana trece.
Cheltuielile neesentiale n-au fost stopate, nici macar dramuite. Impozitele cresc, salariile scad, dar rasar tichetele. Rinocerii cosmetizati au bani de tichete de vacanta, dar pentru cresterea pensiilor sau salariilor nu au. Cine vrea sa aiba un deficit mai mic nu da cu un miliard de euro in gard (cat ne costa distractia cu tichetele). Se bate moneda cu efectul acestora – fiscalizarea activitatii "la negru" din turism. In primul rand, o sa vedeti, cei care practica activitatea "la negru" nu vor da doi bani pe astfel de tichete. Avem o armata de inspectori fiscali care pot urmari activitatea din turism, care se desfasoara la vedere, nu intr-un cotlon, unde se falsifica bauturi spirtoase. Inspectorii fiscali sunt cei care trebuie sa scoata la vedere activitatea turistica clandestina.
Crizanizarea este de fapt campanie electorala, cabala politica. Boc nefiind altceva decat purtator de cuvant al lui Basescu-Pleasca. In rest, astept ca dl presedinte sa ne anunte ca a predat Guvernului mult promisul caiet ce contine portofoliul cu problemele depistate prin fabrici si uzine, dupa vizitele electorale in favoarea PDL. si dupa ce a dat deja indicatii societatilor vizitate. si sa-l mai vedem si in Dacia.