4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoul guvernator al Deltei, judecat pentru fraude

Noul guvernator al Deltei, judecat pentru fraude

» Grigore Baboianu, noul guvernator al Deltei Dunarii, a fost implicat in mai multe scandaluri privind gestionarea fondurilor publice si in derularea unor licitatii. El a coordonat controversatul program "Pelicanul cret" fiind suspectat ca nu ar fi respectat procedurile UE privind gestionarea banilor.

Guvernul Boc a numit, la propunerea organizatiei PDL Tulcea, ca guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii o persoana controversata. De profesie inginer piscicol, guvernatorul Grigore Baboianu a lucrat pana la infiintarea ARBDD, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii. El este doctor in stiinte piscicole. Desi are reputatia unui specialist in chestiunile ecologice, Baboianu a devenit cunoscut si din cauza implicarii in mai multe scandaluri care au vizat activitatea sa ca director executiv adjunct al ARBDD.
In timpul mandatului de guvernator al petrolistului Andrei Svoronos, Baboianu a fost anchetat penal pentru fraude cu fonduri publice. In 2001, procurorii au luat decizia de a-i trimite in judecata pe Andrei Svoronos si pe Grigore Baboianu, amandoi membri PD. Ei au fost acuzati de achizitii publice frauduloase. Dosarul viza cumpararea unui apartament in orasul Sulina la un pret considerat de anchetatori exagerat de mare, precum si achizitia unor motoare de barca si a unor filme documentare. Pe parcursul procesului (intre anii 2001 si 2003), Baboianu a fost suspendat din functia de director al ARBDD.

 

El a revenit in functie pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca nu se face vinovat de deturnare de fonduri. Baboianu a declarat despre acest scandal ca ar fi fost o victima a conflictului pe care l-a avut fostul guvernator Svoronos cu actualul director economic al ARBDD, Ion Papuc, pe care Svoronos l-a demis. Conform afirmatiilor lui Baboianu, delatiunile celor care i-au vizat pe Svoronos si pe unii angajati ai ARBDD au fost demontate in instanta.
Ulterior, actualul guvernator al Deltei a mai fost implicat si in alte scandaluri. Curtea de Conturi a comunicat, in urma cu un an, ca Grigore Baboianu, care a coordonat proiectul european "Pelicanul cret", nu ar fi respectat procedurile UE privind gestionarea banilor publici. Controlorii financiari ai Curtii de Conturi au consemnat in actul de control ca "ARBDD, beneficiarul proiectului «Pelicanul cret», nu a inregistrat in contabilitate derularea fondurilor europene nerambursabile din acest proiect si nici sumele cheltuite din cofinantarea de la buget, incalcand astfel legea. Ca urmare, ARBDD nu a inregistrat in patrimoniul public bunurile achizitionate din bani UE". Suma atrasa de ARBDD de la UE prin acest program a fost de 700.000 euro.

Grigore Baboianu a condus, in ultimii cinci ani, majoritatea comisiilor de licitatie de la ARBDD. Curtea de Conturi a aratat ca persoanele din compunerea acestor comisii de licitatii au incasat sute de milioane de lei vechi pentru activitatea desfasurata in respectivele structuri, desi au lucrat doar in timpul programului, activitatile respective fiind sarcini de serviciu, conform fisei postului. Ca atare, Curtea de Conturi a dispus recuperarea banilor atat de la Baboianu, cat si de la subalternii sai. Mai mult, unele licitatii coordonate de actualul guvernator au fost anulate de instanta de judecata pentru diverse nereguli.

Cadastru pentru o firma de apartament
Actualul guvernator a prezidat, de exemplu, comisia de licitatie in urma careia o firma de apartament din Miercurea Ciuc, care apartine unui lider UDMR si apropiat al ministrului de atunci al Mediului, Attila Korodi, a castigat dreptul de a realiza cadastrul terenurilor ecologice din Delta. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii a contestat in instanta rezultatul respectivei licitatii. Ulterior, Curtea de Apel Constanta a constatat ca licitatia organizata de ARBDD nu a fost in regula si a dispus anularea sa. Baboianu a afirmat la momentul scandalului ca "nu am comis nici o ilegalitate, comisia a ales oferta cea mai buna".

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă