5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialMuzeu in aer liber in inima Bucovinei

Muzeu in aer liber in inima Bucovinei

» In nordul tarii, ascunsa printre Muntii Bucovinei, se afla una dintre cele mai pitoresti localitati din Romania. Ciocanesti este o comuna cu oameni gospodari si ospitalieri, care a reusit sa se afirme din punct de vedere turistic prin eforturi conjugate depuse de-a lungul vremurilor.

Mai toate casele din localitatea suceveana Ciocanesti pastreaza unele particularitati locale care nu se mai intalnesc in alte zone din tara decat in mod sporadic. Este vorba de motivele florale care decoreaza peretii exteriori ai tuturor caselor, pictate in stil traditional, rustic si care uneori sunt insotite de forme ce trimit cu gandul la simboluri crestine precum crucea. In localitate exista, de altfel, si o ludoteca, fiind una dintre putinele comune din tara care au asa ceva. Nu degeaba este Ciocanesti considerata o comuna-muzeu bucovinean in aer liber.

Si mai interesant este insa ce au reusit sa faca locuitorii comunei Ciocanesti cu aceasta mostenire cultural-traditionala. Animati si educati, totodata, in spiritul poate un pic mai conservator, dar mereu surprinzator din Bucovina, localnicii din Ciocanesti au considerat in primul rand ca trebuie sa treaca de la vorbe la fapte si unul dintre primele lucruri pe care le-au facut a fost acela ca Primaria sa interzica distrugerea fatadelor. Ba mai mult primarul si consilierii au considerat ca nu ar fi deloc nepotrivit ca gospodarii ce vor sa isi refaca fatadele caselor sa fie si sprijiniti financiar, cu conditia mentinerii specificului local. De fapt, este una din putinele localitati din mediul rural – nu doar din judetul Suceava, ci si din tara – care a luat astfel de masuri pentru combaterea "poluarii arhitecturale" si stimularea mentinerii traditiilor. Evident ca nu a fost suficient pentru micuta comunitate din Muntii Bucovinei.

 

De la bun inceput s-a stiut clar ca, fara o infrastructura turistica buna, degeaba trec prin Ciocanesti turistii de la Campulung Moldovenesc sau de la Vatra Dornei spre Carlibaba si mai apoi spre o alta zona frumoasa a Romaniei – Maramuresul. Fara infrastructura turistica, zadarnic ar fi fost si efortul de a se mentine traditia si specificul local, pentru ca nici un calator nu ar fi putut poposi in comuna Ciocanesti ca sa admire si sa duca mai departe renumele localitatii.
In cativa ani, in pitoreasca comuna cu mai putin de 2.000 de locuitori au aparut nu mai putin de 15 pensiuni rurale, Ciocanesti fiind una dintre putinele localitati din mediul rural care are un centru de informare turistica, iar acesta din urma nu este doar pe hartie, ci chiar isi face simtita prezenta si utilitatea. In viitorul apropiat, la Ciocanesti va fi infiintata o partie de schi, iar in zona urmeaza sa fie amenajat si un hotel.

Festivaluri nationale in martie si august
Pentru a nu se pierde specificul locului, primarul Vasile Tomoioaga a incercat si a reusit cu succes sa initieze unele programe turistice, dincolo de plimbarile prin comuna pentru a vedea casele-muzeu sau drumetiile pe traseele montane. Comuna este printre putinele care se poate mandri cu doua festivaluri nationale de promovare a unor obiceiuri populare. Primul este Festivalul National al Oualor Incondeiate si are loc, de regula, in luna martie, cand inca zapada de la munte este din belsug. Un ou de lemn si cu o inaltime de trei metri este, de fapt, simbolul acestui festival. Al doilea este Festivalul National al Pastravului, organizat de regula in luna august. Este un prilej pentru mii de turisti sa viziteze muntii din Bucovina si sa petreaca in zona respectiva.

 

Atunci sunt organizate diferite manifestari cu specific rustic, traditional, cum ar fi plimbari cu trasuri sau chiar cu pluta, dar si spectacole ori concursuri gastronomice. Cu aceasta ocazie este organizat si un concurs sportiv national de pescuit pastrav si lipan, prilej exceptional pentru pescari din toata tara de a se intalni intr-un cadru natural splendid, pe valea raului Bistrita Aurie.
Dincolo de aceste festivaluri nationale menite sa atraga turisti atat in sezonul rece, cat si in perioada mai calda a anului, la Ciocanesti se incearca si, cel putin pana in prezent, s-a si reusit mentinerea unor obiceiuri vechi si care s-au pierdut in alte zone, in conditiile in care au aparut alte "tentatii turistice moderne". Este cazul plutaritului, comuna Ciocanesti fiind una din putinele localitati, daca nu chiar singura din tara, in care mai sunt organizate plimbari cu pluta. Plutasi batrani inca mai povestesc turistilor cum mergeau pe rau pana in partile de sud ale tarii pentru a cara lemne si inca mai stiu tehnicile de fabricare a unor plute cu care se poate calatori pe Bistrita Aurie.

 

"Este un progam absolut autentic", sunt de parere reprezentantii centrului de infoturism al Consiliului Judetean Suceava, adaugand ca exista deja un proiect al acestui centru pentru promovarea comunei Ciocanesti ca o "destinatie de excelenta".
De fapt, este vorba si de lupta continua nu doar pentru o conservare "de ochii lumii" a obiceiurilor, ci si o perpetuare a traditiilor intr-o lume ce tinde din ce in ce mai mult sa dezradacineze specificul unor comunitati locale, pastratoare ale unor frumuseti rare sau chiar unice.

Cele mai citite

Cel mai scump brad de Crăciun din Europa valorează aproximativ 2,3 milioane de euro

Compania germană Proaurum, specializată în comerțul cu aur, a dezvăluit marți, la Munchen, un brad de Crăciun considerat cel mai scump din Europa, cu...

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

Elisabeta Lipă, după moartea lui Helmut Duckadam: „Va juca fotbal de acum înainte lângă Dumnezeu”

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a adus un emoționant omagiu marți, la Arena Națională, în memoria legendarului portar Helmut Duckadam. Vizibil afectată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă