7.6 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDa-mi bani sa te imprumut!

Da-mi bani sa te imprumut!

Exact inainte de inceputul noului an, bancile austriece din Romania au facut un fel de "cadou spiritual" autoritatilor de la Bucuresti intru iluminarea acestora in demersurile pe care le au in vedere pentru combaterea crizei economice care s-a instalat deja de la sfarsitul lui 2008 si care va face probabil ravagii in 2009. Dl Stepici, seful structurii internationale Raiffeisen, cu sediul la Viena, a spus ca, asemenea autoritatilor occidentale, cele romane ar trebui sa injecteze bani in sistemul bancar pentru ca acesta sa-si reia functionarea normala, afectata de criza financiara. si aceasta, tocmai pentru a nu transforma integral criza financiara intr-o criza economica de o amploare si intensitate similare. Responsabilii marii banci Erste, care detine in Romania cea mai puternica banca din sistem, BCR, au impartasit parerea d-lui Stepici.

 

Sa remarcam, pentru a nu exista dubii, ca termenii in care s-au reclamat autoritatilor romane injectii de stat in sistemul bancar au fost cam de santaj: daca nu dati bani, nu vom relua creditarea! Tare, nu?! Basca faptul ca problema se pune, in fond, si mai si: dati-ne noua bani ca noi sa vi-i imprumutam voua!
Aiureala acestei cereri Raiffeisen-Erste este desavarsita. Invocata asemanare cu demersul occidental este nula si, ca atare, comparatia este pur si simplu diversionista. In toate cazurile occidentale, statele (guvernele) – inclusiv cel austriac – au ajutat (prin injectii de bani) banci proprii, si nu straine. O fi in spirit globalist sau nu, ramane de stabilit, dar asta este! Nu cunoastem vreun stat din Uniunea Europeana care sa fi ajutat banci din vreun alt stat din Uniunea Europeana.

 

Guvernul britanic a ajutat banci britanice, guvernul german – banci germane, guvernul francez – banci franceze, guvernul italian – banci italiene, guvernul olandez – banci olandeze, guvernul austriac – banci austriece. si peste Ocean a fost la fel: guvernul american a ajutat prin diferite metode si forme banci americane! si in cazul Dexia, cu participatii actionariale din trei tari vest-europene, ajutorul a venit de la guvernele din exact cele trei tari! Hai sa fim realisti, cum ar veni acum ca Guvernul roman, din banii contribuabililor, si asa destul de oropsiti, din Romania sa ajute banci straine din tari cu mult mai instarite, pentru a folosi un termen elegant?!

Admitand insa ca, in virtutea unei viziuni "superioare" asupra globalizarii, Romania ar deveni prima tara din lume care ajuta oficial structuri straine numai pentru ca acestea catadicsesc sa treaca pe aici, ce explicatii le-ar putea da Guvernul de la Bucuresti contribuabililor romani?! Dupa ce bancile straine au acaparat aproape tot sistemul bancar din Romania, dupa ce au extras din piata romaneasca tot ce se putea prin batjocorirea depozitelor si suprafacturarea creditelor, dupa ce au dus la dezarticulare economia printr-o viteza a crearii de consum prin creditare cu care productia nu putea tine pasul, bancile straine sa mai primeasca si injectii financiare de la contribuabilul roman?! Ar fi prea de tot! si asta, si dupa ce au incercat ca, dintr-un inceput al crizei, sa arunce asupra clientilor, prin aiuritoare cresteri abrupte ale dobanzilor la creditele deja contractate, intreaga povara a crizei!

Replica oficiala la demersul bancilor austriece a fost palida. Din partea Bancii Nationale a venit precizarea ca injectarea de bani in banci pentru recapitalizari ar fi inainte de toate responsabilitatea actionarilor. O replica prea eleganta, nu pe potriva demersului. Din partea guvernului – atat a celui vechi, cat si a celui nou – trebuia sa se anunte deplina disponibilitate pentru injectii in bancile straine din Romania, dar cu precizarea indispensabila: contra participatii, daca este nevoie, chiar majoritare, la capital. Sa vezi ce ar mai fi tacut subit bancile austriece!

Sunt gata cumva bancile austriece din Romania sa deschida portofoliul lor actionarial pentru participatii ale statului roman, asa cum au facut pentru participatii ale statului austriac?! Este sigur ca nu, caci dl Stepici a vorbit de interventii ale autoritatilor din Romania sub forma de reduceri ale nivelului de rezerve minime obligatorii si de garantari ale tranzactiilor interbancare, dar, Doamne pazeste, nu sub forma de participatii actionariale la portofoliul bancilor!

Cele mai citite

Percheziții de amploare în 13 județe, într-un dosar de trafic de migranți și crimă organizată

Migranții, recrutați și pregătiți în Turcia, erau transportați în România prin Bulgaria Polițiștii desfășoară 69 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București, într-un...

Neymar clarifică situația sa la Al-Hilal. „Vreau să arăt de ce sunt aici”

Neymar a vorbit deschis despre situația sa actuală la Al-Hilal, într-un interviu recent, respingând speculațiile privind o plecare iminentă. Starul brazilian a afirmat că...

David Popovici l-a refuzat pe Ciucă pentru imaginea unui proiect guvernamental. „O glumă de strategie”

David Popovici, campion olimpic la înot, a luat poziție împotriva unor inițiative guvernamentale menite să promoveze sportul în România. Alături de tatăl său, Mihai Popovici,...
Ultima oră
Pe aceeași temă