0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCE estimeaza o scadere abrupta a economiei 2009

CE estimeaza o scadere abrupta a economiei 2009

» Deficitul fiscal va urca la 7,5% din PIB.
» Crestere economica modesta, de 1,8% in acest an.
» Prognoza ING Bank Romania: recesiune in 2009.

Analistii comisiei europene si-au inrautatit prognozele privind Romania si estimeaza o scadere puternica a economiei, insotita de adancirea deficitului fiscal pana la 7,5% din produsul intern brut (PIB) si de cresterea peste asteptari a somajului. Bruxelles-ul anticipeaza, de altfel, o deteriorare a economiilor tuturor tarilor europene, datorata recesiunii in care vor intra marile economii. Zona euro va cunoaste un recul de 1,9% al PIB in 2009, urmat de o crestere modesta, cu 0,4%, a economiei in 2010, arata ultima prognoza a CE.
"Cresterea PIB-ului se va incetini abrupt in 2009, la 1,75%, si se va redresa usor in 2010, la putin sub 2,5%, venind de la un avans peste potential al economiei, inregistrat in 2008, de 7,75%", potrivit estimarilor expertilor UE. Estimarea este mult mai pesimista fata de prognoza oficiala pe care se bizuie proiectul bugetului de stat, care indica o crestere a economiei romanesti cu 2,5% in acest an, urmata de o marire a PIB cu 4,5%.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, contesta prognozele economice ale Comisiei Europene, deoarece le considera alcatuite pe baza datelor prezentate in Parlament de fostul guvern. Analistii de la ING Bank Romania considera ca estimarile Comisiei Europene ar putea fi chiar "optimiste" si avertizeaza ca economia romaneasca ar putea intra in recesiune in acest an. "Ultima noastra estimare arata ca economia romaneasca va avea o recesiune de 3,5% in 2009, cu un deficit bugetar de 5,5%. sansele ca Romania sa evite contractia in 2009 sunt foarte mici", apreciaza economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. Pe de alta parte, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca estimarile Comisiei Europene reprezinta un scenariu "absolut pesimist", care ar presupune faptul ca nu s-ar lua nici o masura.

Analistii CE avertizeaza ca deficitul bugetar calculat pe standarde europene va urca pana la 7,5% din PIB in acest an, mult peste estimarea prudenta a Guvernului, care promite un deficit fiscal de numai 2% din PIB. Comisia isi sustine prognoza cu argumentele nevoii mari de bani pentru a acoperi cresterea pensiilor, ale micsorarii incasarilor fondului de asigurari sociale si ale sumelor transferate in sectorul pensiilor obligatorii gestionate privat.
"Estimarile Comisiei in privinta deficitului sunt corecte, deoarece ei trebuie sa tina cont de ceea ce este deja aprobat prin legi. Cum nu s-a anuntat ceva clar pana in momentul de fata, ei au luat datele asa cum sunt", a subliniat analistul ING Bank. In plus, el a spus ca actualul context face imposibila o posibila reducere la 2% a deficitului fiscal in 2009. De altfel, CE se asteapta ca nivelul cresterilor salariale din sectorul public sa ramana "ridicat".

Agenda ministrului Finantelor are insa ca prioritati reducerea deficitului bugetar si a celui de cont curent pana la niveluri suportabile. "Toate eforturile noastre vor fi directionate catre reducerea diferentei la buget pana la circa 2% la finalul lui 2009", a declarat Pogea. "stiu ca va fi o corectie severa. Avem de facut doua lucruri pentru a obtine asta: sa ajustam veniturile sectoarelor economice cu potential ridicat de crestere, sa aducem la lumina venituri din economia subterana si sa amendam Codul fiscal in primul trimestru", a mai spus ministrul Finantelor.

» Caderea consumului si a investitiilor
Un semnal de alarma puternic este reducerea drastica a consumului privat, descrisa de o temperare a cresterii consumului de la 8% in 2008, pana la 1,9% in 2009. Cea mai mare cadere va fi insa la investitiile in constructii si echipamente, al caror avans va cobori de la 18% in 2008 la 1,5% in 2009. Economistul BCR considera ca ajustarea consumului este un lucru normal si chiar benefic dintr-un anumit punct de vedere, intrucat "consumul a fost la un nivel mult prea ridicat". Comisia Europeana mai estimeaza o ajustare de 1% a deficitului de cont curent, de la 12,9% in 2008 la 11,9% in 2009. "Corectia va fi mai mare la contul curent, in special pe latura comerciala", a spus Anghel.

Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă