» Windows 7, sistemul de operare produs de Microsoft care va inlocui Vista, ar putea iesi pe piata in acest an, in ciuda faptului ca fusese anuntat pentru sfarsitul anului 2010.
» Intre timp, compania care produce sistemul de operare Ubuntu, bazat pe Linux, ar putea lansa o noua versiune a acestuia mult mai accesibila din punct de vedere tehnic utilizatorilor casnici.
» Suprematia Microsoft ar putea fi subminata de aceasta versiune Ubuntu, intrucat sistemul de operare este distribuit gratuit.
Windows Xp va trage cat de curand pe dreapta. Utilizatorii vor putea opta sa-l pastreze, insa Microsoft a atras deja atentia – in repetate randuri – ca nu va mai pune la dispozitie nici un update pentru XP. Cu alte cuvinte, cine ramane cu vechiul sistem si nu trece la urmatoarea versiune va fi mai expus unor amenintari informatice decat cei care au optat pentru upgrade. Insa urmatoarea versiune ar fi Vista – un sistem "scump si prost" dupa cum il caracteriza un blogger american in urma cu cateva luni. Chiar si dupa lansarea Service Pack 1 pentru Vista, Microsoft nu a reusit sa isi multumeasca utilizatorii. Deci sa presupunem ca utilizatorii de XP trebuie sa treaca pe Vista. Unii vor fi nevoiti sa plateasca noul sistem de operare, altii vor investi si in hardware, pentru ca Vista – se stie deja – cere multa memorie RAM si un procesor puternic. Iar Windows 7 a iesit abia in versiune beta si nu se stie care va fi pretul acestuia in momentul lansarii.
Deci, in contextul actual al crizei, ideea de a schimba sistemul de operare al calculatorului nu este tocmai cel mai usor lucru de facut. Asta, in cazul in care utilizatorii nu si-ar indrepta atentia catre un sistem de operare Linux. Exista mai multe astfel de sisteme la nivel mondial, insa majoritatea nu sunt accesibile publicului larg. Nu pentru ca nu s-ar putea descarca de undeva de pe internet, ci pentru ca modalitatea de utilizare este greoaie, fiind accesibila celor care au cunostinte avansate in utilizarea Linux. Singurul care are o interfata "cunoscuta" este Ubuntu. Insa nu exista foarte multe programe pentru acest sistem de operare.
Strategie pentru subminarea Microsoft
Cunoscuta companie americana a facut anul trecut un profit de 17 miliarde dolari numai din vanzarea de licente Windows, conform The New York Times. Suma este una cat se poate de mare, asa ca echipa Unbutu a decis ca este momentul sa faca ceva.
In momentul de fata, 10 milioane de oameni din intreaga lume folosesc Unbutu ca sistem de operare principal. "Problema este ca aplicatiile create de principalele companii de software sunt adaptate pentru doua sisteme majore de operare: Windows si Apple OS X. O companie de software open source (n.a. – aplicatii gratuite pentru utilizatorul final) va avea mult de lucru daca vrea sa bata Microsoft", a explicat Norman Oswald, analist la firma ComputerStates.
In momentul de fata, Ubuntu include o suita de tip Office, un player multimedia, un client de e-mail si alte cateva aplicatii elementare. "Dar daca ai nevoie de un program specializat in web design sau editare video, iti trebuie un sistem de operare… mai popular", a adaugat analistul.
Nu se stie exact care este strategia oamenilor din cadrul companiei londoneze care creeaza Ubuntu, insa analistii cred ca se lucreaza la o versiune imbunatatita a sistemului de operare pentru a-l face mai accesibil publicului larg. "Daca vom avea succes, vom schimba definitiv piata sistemelor de operare pentru calculatoare. Microsoft va trebui sa se adapteze companiilor open source, iar acesta este un lucru sanatos", a explicat Mark Shuttleworth, fondatorul si directorul executiv al companiei care produce Ubuntu, citat de ziarul The New York Times.
Windows 7… "Linux killer"
Ei bine, cu toate planurile pe care le fac cei de la Ubuntu, s-ar putea ca lucrurile sa nu iasa intocmai cum au fost gandite. Scott Merrill, specialist IT al site-ului Crunchgear, spune ca in lumea online s-a vorbit mult despre noua versiune a Windows. Merrill crede ca strategia Microsoft, care a pus la dispozitia utilizatorilor o versiune beta pentru download gratuit, ar putea sa dea roade. "Utilizatorii vor putea sa spuna ce le place si ce nu, iar Microsoft va putea imbunatati programul", a spus el.
In acelasi timp, unii analisti cred ca Windows 7 ar putea sa fie cea mai ieftina versiune a sistemului de operare sau ar putea avea chiar doua versiuni: una gratuita (rudimentara) si una cu plata (full-options). "Windows ar putea omori Linux." Oricum, utilizatorii ar putea avea acces la noul software pana la sfarsitul lui 2009 in loc de sfarsitul lui 2010.
» Windows 7
Versiunea beta a Windows 7, care poate fi descarcata gratuit in aceste zile, este "aproape echivalentul" versiunii Ultimate a Vista. Dar noul sistem de operare porneste si se inchide mult mai rapid, este mai stabil si are un management mai bun al consumului de energie, ceea ce va imbunatati durata de viata a acumulatorilor din laptopuri. O surpriza placuta este legata de configuratia minima necesara pentru a rula noul Windows, care poate rula fluent inclusiv pe netbookurile dotate cu procesor de numai 1GHz si memorie de 1GB.
» Ubuntu 8.04
Daca pana acum cativa ani acest sistem de operare era cam saracut din punctul de vedere al suportului pentru rularea diferitelor aplicatii, o data cu ultima sa versiune, Ubuntu a remediat intrucatva aceasta problema. Astfel, si acesta poate citi fisiere PDF, prin Inkscape 0.46, iar functiile de scriere CD/DVD ale lui Nautilus au fost completate cu aplicatiile Brasero, care au si inlocuit utilitatea precedenta de scriere a CD-urilor, Serpentine. si, in fine, are si el o aplicatie firewall (.ufw) mai usor de configurat, precum si modalitati aditionale de protectie impotriva vulnerabilitatilor introduse de hackeri.
Marile neajunsuri, comparativ cu Windows, ramase de rezolvat: lipsa driverelor pentru unele TV tunere ori suportul restrans pentru conexiunea video DVI.