Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul sedintei de Guvern de ieri, ca nu renunta la aplicarea Ordonantei de Urgenta 230/2008 prin care s-a interzis cumulul pensiei cu salariul in sistemul de stat si a sustinut ca actul normativ corespunde Constitutiei. seful Executivului a aratat ca s-a urmarit, in primul rand, realizarea unui act de dreptate, sa se puna capat "dezmatului si desfraului pe bani publici", iar ideea de economie la bugetul de stat a fost in "subsidiar". Boc a oferit si trei exemple de salarii si pensii cumulate. Fara a da nume, premierul a vorbit despre un diplomat caruia i s-ar fi cuvenit o pensie de 20 milioane lei vechi conform contributiei platite de-a lungul timpului, dar care a primit o pensie de serviciu de 50 milioane lei vechi, iar in urma reincadrarii incaseaza si un salariu de 135 milioane pe luna.
Al doilea exemplu a venit din zona magistratilor: 5,6 milioane lei vechi pensia cuvenita, 150 milioane lei vechi pensia de serviciu primita si 165 milioane lei vechi salariul dupa reincadrare. Boc a mai spus ca vizati de OUG nu au fost actorii, profesorii sau asistentii maternali, care pot lucra in continuare prin conventie civila. Totodata, premierul a raspuns acuzatiilor de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului, Ioan Muraru. "Nu ingradim dreptul la munca", a spus Boc, invocand o decizie a Curtii Constitutionale din 2005, la care s-a facut referire si in nota de fundamentare a OUG nr. 230/2008. "Aceasta masura este in acord si cu Decizia Curtii Constitutionale 375/2005, potrivit careia «nici o dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca o asemenea masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii, iar eventualele diferente de tratament intre diversele categorii profesionale sa aiba o ratiune licita»", se arata in nota de fundamentare a Guvernului.
Decizia la care a facut referire Executivul a fost data de judecatorii CCR in 2005, in contextul promovarii pachetului de legi privind reforma in justitie, prin care Guvernul dorea ca judecatorii si procurorii care beneficiaza de pensie de serviciu sa o poata cumula cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, alta decat cea de judecator sau procuror, indiferent de nivelul veniturilor respective. CCR s-a opus atunci aratand ca s-ar incalca flagrant principiul egalitatii in drepturi si ca s-ar crea o grava discriminare intre magistratii beneficiari ai unei pensii de serviciu si ceilalti pensionari.
Curtea Constitutionala va judeca contestatia depusa de Avocatul Poporului, Ioan Muraru, cu privire la OUG 230/2008, pe 15 ianuarie, iar patru dintre cei noua judecatori ai Curtii se afla in conflict de interese.
Premierul a mai spus ca "singura vina" pe care o are ordonanta este "ca nu are nici o exceptie". Din pledoaria lui Boc a lipsit insa cu desavarsire o explicatie cu privire la absenta demnitarilor din categoria persoanelor vizate de ordonanta.