6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialNu dau leafa de la stat pe pensie

Nu dau leafa de la stat pe pensie

Ordonanta de Urgenta nr. 230, care interzice cumulul pensiei de varsta cu "veniturile" din prestarea altei activitati platite de la buget, a pus pe jar primarii pensionari, membri ai consiliilor locale sau judetene, profesorii, actorii, medicii, asistentii maternali si alte categorii profesionale care nu puteau trai doar din pensia de mizerie pe care o primeau sau numai din salariul foarte mic cu care erau remunerati. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, atrage atentia ca discutiile aprinse create de ordonanta in cauza au facut uitata una dintre cele mai interesante promisiuni electorale: legea unica a salarizarii, care ar fi putut preveni problemele aflate acum in actualitate.

 

Moraru ne-a explicat ca principiul pe care merge aceasta ordonanta de urgenta este "unul corect": "O persoana ar trebui sa poata trai decent dintr-un singur venit: salariu sau pensie. Aici este problema de esenta – politicienii care acum sunt la guvernare au promis, in campania electorala, ca vor pune la punct o lege unica de salarizare. Cu asta vor incepe, asa au spus". Elaborarea de urgenta a unei asemenea legi ar fi eliminat din start discrepantele uriase intre salarii si n-ar mai fi fost posibil, spre exemplu, "ca Radu Beligan sa castige cat o femeie de serviciu de la un spital". Dincolo de inexistenta acestei legi a salarizarii, Adrian Moraru este de acord ca termenul "venituri" din textul ordonantei poate fi cel care a creat confuzii, pentru ca include orice fel de sume.

 

Liderul Federatiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune si el ca aici ar fi problema, explicand ca termenul "venituri salariale" ar fi exclus din start o parte din categoriile ce reclama inechitatea ordonantei Guvernului. Fostul ministru al Muncii Paul Pacuraru este de parere ca, in general, "ordonanta este buna, pentru ca in administratie si in alte institutii de stat se oplosisera, prin relatii, diversi pensionari" doar pentru a cumula pensia cu salariul. Gheorghe Barbu, un alt ex-ministru al Muncii, spune ca actul normativ "poate fi modificat in Parlament, daca e ceva de corectat la el".

Ieri, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca interzicerea cumulului pensiei cu salariul bugetar este gresita, insuficient cumpanita, si a cerut retragerea imediata a actului guvernamental, desi ministrul Muncii, Marian Saniuta, este membru al PSD. In sedinta de Guvern de ieri, in care s-a abordat si tema acestei ordonante, noul ministru al Sanatatii, Ionut Bazac, a propus rectificarea actului normativ in sensul pastrarii pe post a medicilor pensionari pana la reorganizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor. Premierul Emil Boc a acceptat propunerea acestuia. si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a intervenit cerand exceptarea profesorilor de la aplicarea OUG 230.

Mult comentata ordonanta de urgenta a Guvernului Boc privind persoanele care cumuleaza pensia cu salariul primit de la buget face victime si in judetul Tulcea. Ioan Boieru, vicepresedinte al Consiliului Judetean, si Andrian Ampleev, viceprimar al orasului Tulcea, amandoi si lideri locali ai PDL, sunt pensionari militari. Boieru si Ampleev au fost ofiteri ai marinei militare si s-au pensionat anticipat, in urma cu sase, respectiv cinci ani. Boieru si Ampleev primesc pensii de circa 2.000 lei pe luna. Cand au trecut in rezerva, cei doi ofiteri au primit de la bugetul de stat plati compensatorii de aproximativ 10.000 de dolari fiecare. La scurt timp, ei au devenit membri ai PD Tulcea, fiind cooptati in conducerea acestei organizatii, iar la alegerile locale au fost alesi in structurile administrative.

 

Boieru a declarat ca nu va renunta la functia de vicepresedinte al CJ Tulcea. "Nu voi pleca din functie, in 15 zile voi renunta la pensia militara si voi restitui compensatiile primite de la buget", a spus Boieru. Ampleev spune ca nu a luat o decizie, dar a dat de inteles ca nu va renunta la functia de viceprimar, fiind dispus sa restituie cei 10.000 de dolari primiti drept compensatii de la buget, si va cere suspendarea pensiei militare.
Mai multi fosti ofiteri superiori angajati in diverse structuri ale administratiei publice locale din judetul Vaslui vor fi nevoiti fie sa paraseasca posturile pe care le detin, pentru a-si pastra pensiile militare, fie sa accepte suspendarea acestora. La Autoritatea de Sanatate Publica, de exemplu, fostul sef al Politiei Economice, comisar-sef (r) Marinica Zarnescu, a anuntat ca va renunta la postul de consilier juridic daca legea i-o va impune.

 

Alti doi fosti colonei de politie, pensionari, care lucreaza in Sistemul Public Comunitar pentru Evidenta Persoanei, Ioan Vezeteu si Vasile Obreja, vor trebui sa se decida in cateva zile in privinta salariilor la stat versus pensii militare. "Nu m-am hotarat ce voi face", a spus Vezeteu. Presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, spune ca 13 persoane aflate in situatiile de restrictie impuse de premier ar putea parasi posturile pe care le ocupa. "Avem 13 oameni in aceasta situatie, dintre care doi sunt fosti ofiteri superiori de politie, pensionati la 50-55 de ani, si care lucreaza la Evidenta Persoanei. Acestia vor trebui sa ia o decizie in zilele urmatoare", a spus Mihalachi. La Primaria Barlad sunt mai multe cazuri de pensionari care, pe langa o pensie frumoasa de fosti militari, au si o leafa la fel de frumoasa de actuali angajati contractuali.

 

Coloneii in rezerva sunt "conectati" direct la banul public din doua directii: pensie de peste 20 milioane lei plus leafa de la Primaria Barlad, care este si ea in functie de "grad" de rezervist: intre 14 si 20 milioane lei. Cazurile cele mai cunoscute sunt: col. (r) Jan Mihu, fostul sef al CMJ Vaslui, actualmente sef al Pietei Centrale Barlad, col. (r) Demes Nogy, fost colonel in UM 01458 Barlad si in prezent seful Cimitirelor din cadrul Directiei Administratiei Pietelor, Cimitirelor si Parcarilor din cadrul Primariei Barlad, si lt. col. (r) Costica Mocanu, fostul comandant al Garnizoanei Barlad, acum angajat al primariei, la Serviciul Cadastru. "stiu ca s-a discutat situatia. Mihu si cu Nogy mi-au spus ca vor alege sa ramana pensionari si vor renunta la posturile de la primarie", a spus Vasile Ciochina, directorul Directiei Administratiei Pietelor, Cimitirelor si Parcarilor din Barlad.

30 de pensionari la Primaria Piatra Neamt
In Primaria Piatra Neamt au fost notificati nu mai putin de 30 de pensionari angajati pentru a opta intre salariu si pensie. Printre acestia se afla Irina Hirte, sefa Biroului de dialog social si consiliere civica, fosta directoare de liceu, si Nistor Carbunariu, consilier al primarului in probleme de politie comunitara, iesit la pensie de pe functia de sef al IPJ Neamt, cu plati compensatorii. Primarul comunei Girov, Vasile Olaru, crede ca ordonanta de urgenta nu face referire si la alesii locali, dar afirma ca, in cazul in care va trebui sa renunte la ceva, va renunta la pensie. "Noi, primarii, nu suntem functionari publici si nu ne priveste noua reglementare legala. Dar daca va trebui sa aleg, voi renunta la pensie", a declarat Vasile Olaru. Primarul comunei Ghindaoani, Iuliu Savin, este dispus sa renunte la pensie daca va fi cazul. "Sigur, imi duc mandatul pana la capat", a declarat Iuliu Savin, care a iesit la pensie din invatamant.

Unul dintre cei vizati de prevederile Ordonantei de Urgenta 230/2008 este si vicepresedintele CJ Galati, Eugen Durbaca. Acesta castiga anual din pensie 16.560 lei, iar indemnizatia de la consiliu ii aduce peste 45.000 lei. Surse din mediul politic au indicat ca acesta, pentru ca este si liderul PC Galati, cea mai puternica organizatie locala a conservatorilor, va prefera sa isi pastreze mandatul de vice la CJ Galati, fara de care functia politica nu ar avea valoare. Cam aceeasi este situatia si in cazul primarului Galatiului, Dumitru Nicolae.

Anual el incaseaza 16.800 lei din pensii, in timp ce indemnizatia de primar i-a adus anul trecut 66.925 lei. Nu se pune problema renuntarii de catre Nicolae la cel de al treilea mandat de primar, pe care l-a obtinut destul de greu. Primarul Nicolae nu s-a aratat ingrijorat nici pentru soarta celor 18 pensionari pe care i-a numit in functii-cheie in Primaria Galati. El este de parere ca Ordonanta 230 trebuie citita, interpretata, completata cu prevederi ulterioare si abia dupa aceea aplicata.

Primarul din Kogalniceanu, indecis
Primarul comunei Mihail Kogalniceanu (Constanta) nu a luat inca o decizie in privinta renuntarii la mandatul de edil in favoarea pensiei pe care o primeste de la armata. "Astept sa se clarifice lucrurile. Nu pot sa le spun oamenilor care m-au ales ca nu voi mai veni la primarie. La data cand m-am pensionat din armata nu exista – si nici acum nu cred ca exista – o prevedere prin care militarilor care au optat pentru pensionare sa li se interzica obtinerea altor venituri", a precizat Valer Muresan.

Capitanul comandor Muresan a activat in cadrul fostei Baze 57 Aeriene Kogalniceanu. Considerat la inceputul anilor 2000 drept cel mai bun pilot de vanatoare roman pe MiG-ul 29, acesta s-a pensionat din aviatie la scurt timp dupa scoaterea din serviciu a acestui tip de avion. Valer Iosif Muresan se afla la al doilea mandat de primar la Kogalniceanu, iar la ultimele alegeri locale a castigat din primul tur. Primarul a mai precizat ca valoarea pensiei militare este mai mare decat indemnizatia de primar.

"Noi avem un statut special. Nu suntem incadrati, ci alesi. Oricum, sper ca ordonanta sa isi urmeze procedura legala, dezbaterea in Parlament, si cred ca vor fi facute unele modificari, din moment ce am inteles ca unele categorii sociale precum profesorii si artistii s-au declarat deja nemultumite", a declarat Gheorghe Rusu, primarul comunei Sadova (Suceava). El este primar la al patrulea mandat si, ca si primarul comunei Dorna Candreni, Mihai Carp, s-a pensionat dupa ce a lucrat zeci de ani in invatamant. Mihai Carp a spus ca s-a consultat pe aceasta tema cu Gheorghe Rusu si ca inca nu a luat o decizie, dar este nemultumit de prevederile ambigue ale legii. Cei mai nemultumiti par a fi primarii pensionari din armata. Comunele Stulpicani si scheia sunt conduse de doi fosti colonei. Vasile Ostanschi a fost colonel in aviatie, dupa care s-a pensionat avand functie echivalenta unui general si are o pensie de peste doua ori mai mare decat salariul.

"Ordonanta este facuta in pripa, fara a se estima efectele ei in plan social. Singurul criteriu este acela de a aduce bani la buget prin scaderea cheltuielilor, dar nu acesta ar trebui sa fie fondul problemei, ci trebuie vazut cat castiga statul roman pe termen lung. Cu alte cuvinte, daca este sau nu mai importanta resursa financiara decat cea umana", a declarat Ostanschi.

Pensionat de la sefia IPJ Alba, in fotoliul de primar
Viceprimarul PNL din orasul Ocna Mures, Marin Aron, este unul dintre pensionarii "de lux" care ar putea fi nevoit sa opteze intre veniturile din pensie si salariul primit pentru activitatea de la primarie. Marin Aron a fost pana la inceputul anului 2005 comandant al IPJ Alba. El avea la vremea respectiva gradul de chestor, echivalent cu cel de general. A fost schimbat din functie dupa un control de la Ministerul Administratiei si Internelor, in locul acestuia fiind numit actualul comandant, comisarul-sef Tudor Grindean. Marin Aron nu a dorit sa mai ramana atunci in institutie si a optat pentru pensionare. Acesta a declarat ca, foarte probabil, va renunta la post si isi va pastra pensia de care beneficiaza si in prezent. Marin Aron a candidat din partea PNL la postul de primar al orasului Ocna Mures, fara insa a reusi sa intre in turul doi.

Si in unele institutii din Alba Iulia (Consiliul Judetean, Directia de Finante Publice) s-au angajat in ultimii ani pensionari din unitatile militare desfiintate. In aceasta situatie sunt zeci de persoane care acum se vad nevoite sa opteze pentru salariu sau pensie, dar si sa returneze banii primiti drept compensatii financiare in situatia in care prefera sa ramana angajate ale institutiei.
In Hunedoara, Gheorghe Cioara, directorul societatii de apa si canalizare din Valea Jiului, SC Apa Serv Valea Jiului SA, trebuie sa se decida in perioada imediat urmatoare daca alege fotoliul de director sau pensia. Cioara a iesit la pensie in anul 2004, din sistemul minier, la doar 49 de ani. La scurt timp a fost numit director al regiei de apa din Valea Jiului, dar acum trebuie sa aleaga ce vrea sa faca in continuare. "Inca ma gandesc. Nu stiu deocamdata ce voi face, dar nu sunt obisnuit sa stau deoparte", a declarat ieri Gheorghe Cioara.

La Targu Mures, Vasile Filimon, seful Administratiei Pietelor, va trebui sa renunte la aceasta functie daca vrea sa isi pastreze pensia MApN de care beneficiaza. La Cluj, seful Serviciului de voluntari pentru situatii de urgenta, Mihail Damian, va trebui sa aleaga intre pensie si salariu. In Arad, sefa Serviciului de Evidenta a Populatiei, Viorica Ponta, va trebui si ea sa decida daca isi va pastra functia ori pensia.

Ex-politisti deveniti directori
"Suntem 12 oameni la CJ Dolj in aceasta situatie. Ce sa spun? Nu avem decat sa ne conformam ordonantei, dar mai avem timp sa decidem. si eu voi reflecta in aceasta perioada si in final voi decide", a precizat Constantin Dobrescu, seful Directiei de paza din cadrul CJ Dolj, fost adjunct al sefului IPJ Dolj.
si la politia comunitara sunt situatii asemanatoare, mai ales in randul sefilor. "Eu am iesit la cerere din politie. Am termen de gratie de 15 zile sa decid ce voi face, asa ca decizia nu este luata. In 15 zile se castiga un razboi, timp este destul", a spus Titu Petrescu, seful Politiei Comunitare Craiova, ex-adjunctul sefului IPJ Dolj. z

» Simirad nu mai demisioneaza
Presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, a anuntat ieri ca renunta la intentia de a demisiona de la sefia institutiei, sustinand ca a primit asigurari ca Ordonanta de Urgenta 230/2008 nu se refera si la alesii locali, astfel ca va primi in continuare si pensie, si salariu. Simirad a declarat ca a luat aceasta decizie in urma unei discutii purtate miercuri in biroul sau cu liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita. "S-a clarificat problema cu ordonanta, asa ca nu mai plec din fruntea Consiliului Judetean. Am luat ieri (marti – n.r.) decizia de a demisiona pentru ca in momentul in care am candidat stiam clar ca pot merge si cu pensia, si cu indemnizatia in acelasi timp. Ce am facut eu ieri, cand am anuntat ca-mi dau demisia, a fost sa trag un semnal de alarma Guvernului, nu partidului din care fac parte", a spus Simirad, membru PSD.

» Peste 200 de angajati – pensionari
Intre cele peste 200 de persoane angajate in structurile MAI care primesc si pensie, si salariu se afla mai multe cadre de conducere. Printre acestea se numara seful DGIPI, chestorul Petru Albu, si secretarul general al ministerului, Pandelea Pelmus. Potrivit unor surse din minister citate de NewsIn, in momentul de fata, 208 angajati care primesc pensie de la stat activeaza in structurile subordonate Ministerului Administratiei si Internelor si majoritatea sunt specialisti pe anumite domenii ori in functii de conducere.

» Pasul inapoi
Medicii pensionati nu vor fi nevoiti sa aleaga intre pensie si salariul obtinut pentru munca in sistemul de stat. Astfel, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si premierul Emil Boc au convenit ieri sa gaseasca o solutie in acest sens. Ion Bazac a anuntat ca ii va propune premierului Emil Boc rectificarea ordonantei privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public, astfel incat medicii pensionari sa ramana angajati in unitatile medicale de stat. "Avand in vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales in mediul rural, voi propune ca medicii pensionari sa ramana angajati in continuare, prin contracte temporare de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs", a spus Bazac.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă