Romania si alte state din Europa de Est se confrunta cu o depreciere periculoasa a monedelor, fiind expuse riscului unor crize valutare, ca urmare a problemelor din sectorul financiar international.
"O criza a cursului de schimb apare atunci cand o moneda nu mai creste. Inflatia se accelereaza, dobanzile cresc, activitatile economice stagneaza, iar la un moment dat situatia devine insuportabila", a explicat Jean-Paul Betbeze, director economic la banca franceza Credit Agricole, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, situatii similare au existat si in Mexic, in anul 1994, in Asia, in 1997, in Rusia, in 1998, si in Argentina, in 2001, iar multe state europene ar putea inregistra situatii asemanatoare in prezent. "Investitiile au scazut in aceste tari, care au inregistrat o crestere economica puternica. Exista indoieli legate de sanatatea acestor economii, iar fluxul de capital a revenit la euro si dolar", a comentat Betbeze.
Cele mai vulnerabile sunt monedele tarilor cu datorii in valuta si deficite de cont curent semnificative. Numerosi analisti si-au exprimat temerea ca Romania este mai vulnerabila decat restul statelor din regiune la problemele de pe piata internationala, din cauza deficitului de cont curent ridicat si a politicilor salariale si fiscale neadecvate. In acest context, cursul a depasit pragul de 3,9 lei/euro, la 6 octombrie, pentru prima data dupa 3 ianuarie 2005.
Moneda nationala a incheiat anul 2008 la un curs de referinta de 3,9852 lei/euro, in scadere cu 10,38% fata de prima cotatie valabila in 2008, cand un euro valora 3,6102 lei.
Economistii au anticipat o continuare a deprecierii leului si in 2009, astfel ca nivelul mediu al cursului s-ar putea situa intre 3,68 si 4,07 lei/euro.