Premierul Emil Boc a anuntat, ieri, la finalul primei sedinte a noului Executiv, primele masuri anticriza care ii vizeaza in primul rand pe demnitari ce vor "trebui sa fie primii care sa stranga cureaua". Astfel, premierul Boc a decis plafonarea salariilor sefilor agentiilor guvernamentale si ai companiilor de stat de la cateva mii de euro la 4.800 de lei. Privati de beneficiile banesti acordate pana acum vor fi si membrii Consiliilor de Administratie, care "nu vor mai primi o indemnizatie mai mare de 1% din salariu, respectiv de 48 de lei". De asemenea, salariile sefilor regiilor din subordinea consiliilor judetene si locale nu vor mai putea depasi leafa unui vicepresedinte de consiliu judetean. O alta masura este suspendarea ocuparii prin concurs a circa 145.000 de posturi vacante de la autoritatile si institutiile publice, pana la 31 decembrie 2009. Economia pe care ar reusi sa o realizeze Guvernul Boc prin aceasta masura este de aproximativ un miliard de euro. Ministrii social-democrati au pareri diferite in legatura cu marinimia cu care trebuie acordate majorari salariale sau de pensii. In vreme ce ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca legea majorarii salariilor profesorilor trebuie aplicata, ministrul Muncii, Marian Sarbu, se arata mai putin optimist in ceea ce priveste cresterea punctului de pensie cu 45 la suta de la 1 ianuarie, a carui soarta este "incerta".
» Premierul sustine ca prin noua politica salariala din administratie va reusi sa faca economii de aproximativ un miliard de euro.
» Noul Guvern nu s-a hotarat inca daca sa respecte integral legea prin care lefurile profesorilor ar trebui sa fie mai mari cu 50 la suta, dar a luat in calcul un compromis.
» Aproape 300.000 de profesori ar putea primi integral marirea de 50%, in schimb cei 4.000 de profesori universitari vor fi platiti ca pana acum.
» Presedintele Cartel Alfa avertizeaza ca proiectul de buget pe 2009 "trebuie sa cuprinda majorari salariale si pentru celelalte categorii de bugetari".
» Analistii economici cer inghetarea pensiilor si salariilor, masuri care oricum vor fi conditionate de FMI in masura in care criza economica se va accentua si in Romania.
Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca legea de marire a salariilor profesorilor cu 50 la suta ar trebui aplicata, desi recunoaste ca in ceea ce-i priveste pe profesorii universitari cresterea este "usor exagerata". Rationamentul noului ministru preia argumentele presedintelui Basescu, fiindca "educatia este o prioritate nationala", indiferent de situatia bugetului. seful statului considera ca "ar trebui gasite solutii", chiar daca situatia deficitului este complicata. Una dintre aceste solutii ar viza excluderea profesorilor universitari din randul cadrelor didactice carora le vor creste lefurile. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater, ne-a spus ca deocamdata nu are ce comenta deoarece a semnat strategia pe Educatie, "conditionand-o de promulgarea legii majorarii salariale". Bobulescu avertizeaza ca orice schimbare a legii "este cam riscanta pentru Guvern", sugerand ca exista posibilitatea declansarii protestelor.
Pe de alta parte, sindicalistii din invatamantul preuniversitar sustin ca, oricum, profesorii universitari au leafa mare. "Salariul profesorilor universitari a fost dublat acum doi ani si acum ar primi o majorare mai mare decat cadrele didactice din invatamantul preuniversitar", ne-a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
In ciuda faptului ca multe cadre didactice si-au primit cu intarziere lefurile pe luna decembrie, din cauza lipsei banilor de la buget, iar o marire a salariilor ar putea fi imposibil de acordat, sindicalistii din invatamant nu sunt dispusi sa ajunga la un compromis, sustinand la unison ca "legea este lege si trebuie aplicata, iar administratia trebuie sa-si faca datoria si sa dea salariile". Pe de alta parte, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei Cartel Alfa, ne-a spus ca proiectul de buget pe 2009 "trebuie sa cuprinda majorari salariale si pentru celelalte categorii de bugetari". Hossu a lasat sa se inteleaga insa ca, in functie de ceea ce va propune Guvernul Boc in pactul pe care urmeaza sa-l discute cu patronatele si sindicatele, acestea din urma ar putea fi de acord cu schimbarea legii majorarii salariilor profesorilor.
Liviu Voinea, presedintele Grupului pentru Economie Aplicata, sustine ca profesorii vor fi nevoiti sa renunte la majorari, pentru ca "economia in actuala structura nu are de unde sa le suporte, nu sunt bani nici pentru salariile nemajorate", deoarece "politica fiscala actuala este o prelungire a politicilor vechiului guvern, care nu va face decat sa accentueze gaura de la buget". In acelasi sens, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca majorarea punctului de pensie la 45% de la 1 ianuarie nu mai este sigura, dar o decizie in aceasta privinta va fi luata dupa o evaluare a veniturilor existente la bugetul de stat. De asemenea, ministrul Muncii sustine ca majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca va putea fi facuta cand va exista finantare la buget. De altfel, Liviu Voinea ne-a explicat ca salariile si pensiile ar trebui inghetate cel putin pentru anul urmator, deoarece "nu este loc de salarii marite substantial, pentru ca Romania are nevoie de un necesar de finantare foarte mare". La nivelul economiei, sustine analistul economic, "lipsesc peste 20 miliarde de euro, iar singura institutie care iti poate da acesti bani este FMI, care nu agreeaza cresterile salariale si da credite in conditii foarte dure".
» Boc si austeritatea
Premierul Emil Boc a anuntat ca primele masuri adoptate de noul Guvern au tintit reducerea cheltuielilor pe timp de criza. "In vremuri dificile, primii care trebuie sa stranga cureaua sunt demnitarii", a explicat Boc.
– Plafonarea salariilor sefilor din agentiile guvernamentale si din companiile de stat, precum si a indemnizatiilor membrilor din consiliile de administratie ale societatilor de stat. Pana acum, aceste salarii ajungeau la cateva mii de euro pe luna, de acum vor fi plafonate la salariul unui secretar de stat – maximum 4.800 de lei.
– Plafonarea salariilor sefilor regiilor din subordinea consiliilor judetene si locale, care nu vor mai putea depasi leafa unui vicepresedinte de consiliu judetean sau a unui viceprimar.
– Desfiintarea temporara, pentru un an, a posturilor vacante din sistemul bugetar. Aceasta masura ar urma sa duca la o economie de un miliard de euro.