Ciocolata este un aliment nutritiv important, care contribuie substantial la dezvoltarea si sporirea activitatii fizice a omului. Rezultatele mai multor studii au demonstrat ca acest deliciu irezistibil are mai multe calitati decat defecte: elimina stresul imbunatateste puterea de concentrare este mai sanatos decat cafeaua sau ceaiul negru (o ceasca normala de cafea contine de la 130 la 150 miligrame de cofeina, pe cand o bucatica de ciocolata contine numai 6 miligrame) produce senzatia de satietate.
Datorita continutului sau ridicat in magneziu, relaxeaza muschii, ajuta la formarea celulelor noi si la refacerea ADN-ului. De asemenea, faciliteaza circulatia sangvina si ajuta la mentinerea inimii sanatoase, deoarece grasimea pe care o contine este de origine vegetala si nu mareste nivelul colesterolului. Este benefica in situatii de oboseala, stres, hipertonii arteriale, intareste functiile celulare. Aportul de vitamine al boabelor de cacao este reprezentat de vitaminele din grupele B si PP. Contine substante minerale ca fosfor, magneziu, calciu, potasiu, natriu si fier. Fosforul hraneste creierul, magneziul regleaza procesul de regenerare a celulelor, calciul ajuta la intarirea dintilor si a gingiilor, previne actiunea cariilor. Ciocolata ajuta la micsorarea producerii colesterolului, daunator sistemului cardio-vascular, in special inimii, imbunatateste circulatia sangvina si regleaza activitatea sistemului cardio-vascular. Conform studiilor, consumul a 50 grame de ciocolata zilnic va imbunatati sanatatea. Pentru a fi siguri ca nu va puneti in pericol organismul, asigurati-va ca ciocolata e proaspata (trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, fara senzatia de rugozitate la masticare, culoare si gust specific). Ciocolata depozitata necorespunzator sau cu data valabilitatii expirata poate prezenta gust ranced, de mucegai, suprafata mata, albita si poate fi infestata.