O combinatie de gene poate sa explice motivul pentru care unele persoane isi revin foarte repede dupa ce s-au imbolnavit de gripa, iar altele se lupta cu virusul timp de cateva saptamani, potrivit unui studiu publicat de revista Clinical Infectious Diseases, informeaza telegraph.co.uk, citat de Mediafax.
Specialistii australieni au identificat o serie de gene care cresc de opt ori probabilitatea ca anumiti bolnavi sa sufere un timp mai indelungat si sa prezinte simptome mai severe de gripa.
Totodata s-a descoperit si faptul ca un mic grup de persoane prezinta o anumita combinatie de gene care produce o rezistenta crescuta in fata gripei si contribuie la vindecarea mai rapida a pacientilor.
Studiul a fost condus de Ute Vollmer-Conna si este primul care a studiat in ce mod gravitatea unei boli este influentata de gene. Astfel, au fost analizate diferentele dintre raspunsurile sistemului imunitar, pe un esantion de 300 de persoane care sufereau de mononucleoza infectioasa, de febra provocata de virusul Ross River si febra Q.
Aproximativ 28% dintre pacienti au prezentat simptome severe si au avut nevoie de o perioada lunga de timp pentru a se vindeca, iar 18% au prezentat o combinatie de gene puternice, care i-au protejat de aceste maladii. Vollmer-Conna a declarat ca este prea devreme, deocamdata, sa spuna daca intreaga populatie a lumii reactioneaza conform grupului de studiu.
Aceasta descoperire ar putea ajuta la identificarea persoanelor vulnerabile in fata gripei si a celorlalte boli virale, pentru a li se administra o terapie preventiva, un tratament individualizat sau prioritar, in cazul izbucnirii unei pandemii. Persoanele cu gene puternice, imune in fata actiunii virusurilor, ar putea fi identificate si scoase de pe listele programelor de vaccinare.