» Fisierele foarte mari se pot expedia fara a mai tine cont de limitele pentru atasamente impuse de providerii de e-mail, prin site-uri specializate in transferul fisierelor.
» In acelasi timp, cine doreste sa aiba la indemana tot timpul – oriunde s-ar afla – anumite fisiere isi poate crea un hard disk virtual pe unul din site-urile specializate.
De cele mai multe ori, cand un utilizator vrea sa trimita un document – fie ca este vorba de unul PDF, de o prezentare PowerPoint sau de un fisier video – se loveste de limita pentru atasamente impusa de furnizorul serviciilor de e-mail. De exemplu, Yahoo!, Windows Live Mail si Google permit ca un fisier atasat unui e-mail sa aiba maximum 20MB, ceea ce in cazul anumitor documente nu este suficient. Astfel, utilizatorii au nevoie de o alternativa pentru expedierea fisierelor mai mari de 20MB. Cele mai la indemana sunt site-urile care ofera servicii de transfer al fisierelor mari sau cele care ofera un spatiu virtual de stocare si posibilitatea de "sharing" a fisierelor.
Pentru curierat rapid
Cine are nevoie ocazional de un serviciu pentru transferul rapid de fisiere foarte mari poate opta pentru site-urile care nu presupun crearea unui cont de utilizator. Tranferul presupune incarcarea documentului pe serverele site-ului care va ofera serviciul in cauza. O data finalizata incarcarea, fisierul va avea un link unic ce poate fi distribuit apoi prin e-mail. Trebuie sa stiti ca toate site-urile care ofera astfel de servicii stocheaza pentru o perioada limitata de timp fisierele incarcate (din motive economice), dupa care acestea sunt sterse. Perioada de pastrare este intre 10 si 60 de zile. Anumiti provideri permit crearea unui cont, utilizatorii beneficiind astfel de o perioada de pana la 90 de zile pentru pastrarea fisierelor.
Dintre site-urile romanesti de acest fel s-a remarcat transfer.ro, care permite incarcarea fisierelor cu o dimensiune maxima de 1GB, pastrarea realizandu-se pentru doar 10 zile. Deoarece serverele se afla in Romania, vitezele de upload si download sunt printre cele mai bune. Tot 1GB este si limita pentru fisierele de transferat prin dump.ro, insa site-ul nu mentioneaza cat timp sunt pastrate documentele. Dintre site-urile straine cel mai cunoscut este sendspace.com, care limiteaza dimensiunea fisierului la 300MB.
Transfer.ro
» Plus: dimensiunea maxima a fisierului de transferat este de 1GB; upload si download rapid pentru utilizatorii romani.
» Minus: stocarea documentului se face pentru doar 10 zile, dupa care acesta este sters de pe server.
Zshare.com
» Plus: 500MB este dimensiunea maxima pe care o poate avea un fisier incarcat, iar pastrarea sa se face pe termen nelimitat.
» Minus: daca un fisier nu a fost descarcat de nimeni timp de 60 de zile, acesta este sters.
Box.net
» Plus: 1GB spatiu total de stocare gratuit; o interfata foarte usor de folosit; permite "drag-and-drop"; disponibil si de pe smartphone-uri.
» Minus: un fisier nu poate avea mai mult de 50MB in cazul versiunii gratuite.
Adrive.com
» Plus: 50GB spatiu de stocare pentru orice tip de fisiere; permite realizarea unui back-up pentru sistemul de operare instalat pe calculator.
» Minus: dimensiunea maxima a fiecarui fisier (cu exceptia celor din back-up) nu poate depasi 50MB.