-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportCalitatea vietii-miza electorala

Calitatea vietii-miza electorala

Propunerile partidelor aflate in campania electorala, cu privire la cresterea calitatii vietii romanilor, pot fi grupate in cinci mari categorii: 1. bani pentru familiile sarace (pastrarea actualelor ajutoare si majorarea substantiala a alocatiilor pentru copii) si salvarea femeilor batute din iadul conjugal; 2. ocuparea timpului liber al copiilor, astfel incat acestia sa nu adere la grupuri infractionale si sa se drogheze; 3. construirea a sute de mii de locuinte pentru tineret; 4. un mediu mai curat si 5. accesul unei parti cat mai mari a populatiei la servicii turistice la standarde europene.

Strategii politici nu s-au gandit la rezolvarea unor probleme precum scaderea demografica accentuata (care poate da peste cap, in cativa ani, proiectiile bugetare la capito-lele "venituri" si "pensii"), nici la imbunatatirea strategiilor sociale sau la diversificarea modalitatilor de petrecere a timpului liber.
Faptul ca in Romania exista, potrivit statisticilor oficiale, peste 4 milioane de familii si persoane singure sarace sau cu venituri modeste, beneficiare ale ajutoarelor de incalzire si ale altor tipuri de sprijin acordate de stat, i-a determinat insa pe autorii programelor de guvernare ale partidelor sa propuna mentinerea in continuare a acestor "pomeni" si chiar majorarea unora dintre prestatiile sociale. Potrivit unui barometru al Fundatiei Soros, Romania a reusit sa ajunga, in 2006, la 3 milioane de persoane aflate in saracie absoluta, fata de 8 milioane de persoane in 2000.

Sectorul locativ a devenit si el un front important al bataliilor electorale, partidele lansand oferte consistente de case la pret subventionat, in sprijinul familiilor tinere. Unele dintre aceste oferte, precum cea a PSD, sunt considerate uto-pice de reprezentantii societatii civile, care sustin ca statul nu are cum sa suporte o subventie totala de 2,8 miliarde de euro, pentru construirea a 400.000 de case la pret redus.
In ciuda cresterii economice constante din ultimii 8 ani, Romania are in continuare unul dintre cele mai mici venituri pe locuitor ca proportie din Produsul Intern Brut. Potrivit Eurostat, in timp ce media europeana este de 21.000 de euro, in Romania acest venit raportat la puterea de cumparare este de numai 7.300 de euro.

Acest fapt se reflecta direct in resursele minime pe care romanii le pot investi pentru ceea ce americanii numesc "quality time", timpul petrecut in familie, la cinematograf, la teatru, in excursii sau cultivandu-si vreun hobby. Turismul este poate domeniul cel mai sem-nificativ din acest punct de vedere. Singura zona din tara unde oamenii cheltuiesc pe concedii si vacante sume de bani care se apropie de media europeana este Bucurestiul. Oferta turistica a Romaniei, este la randul ei, extrem de limitata.
"Multi dintre hotelierii romani s-au consolat in proportie de 80 – 90% cu turistii romani captivi unor standarde din alte vremuri, dar probabil ca ii vor pierde treptat pe multi dintre ei", spune Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Potrivit expertilor europeni, turismul este o industrie ce pune in miscare multe ramuri economice. Nu e vorba numai despre gazduire, e vorba despre cultura im sens larg, despre moravuri si reguli de politete, despre transport, despre alimentatie, despre locuire, despre magazine, muzee, cinematrografe, teatre, piscine, parcuri de distratii si parcuri obisnuite. Dar toate astea sunt definitorii nu numai pentru ochii turistilor straini, ci si pentru calitatea vietii de zi cu zi a romanilor insisi.

 

1. Locuinte si retele de apa
PD-L: Extinderea infrastructurii de alimentare cu apa si de canalizare in toata tara, sprijin la achizitia mobilierului si a electrocasnicelor.
PNL: Construirea locuintelor sociale, reabilitarea cartierelor de romi, obtinerea actelor pentru proprietatile fara statut juridic cert.
PSD±PC: 400.000 de locuinte pentru tineri, apartamente de 30.000 de euro, prime de instalare in casa noua de 1.000 de euro.

2. Sprijin pentru familie
PD-L: Infiintarea a 100 de adaposturi pentru victimele violentei in familie, integrarea familiei rome in societate.
PNL: Reorganizarea institutiilor de asistenta sociala, acordarea venitului minim garantat familiilor sarace.
PSD±PC: Sustinerea familiilor romanilor aflati la munca in strainatate, rechizite pentru copiii familiilor sarace.

3. Protectia mediului
PD-L: Un nou Program National de Actiune pentru Mediu si Sanatate; extinderea retelei de apa si canalizare pana la 70% din populatie.
PNL: Respectarea angajamentelor europene. Propune introducerea unui capitol special in Codul Penal pentru pedepsirea infractiunilor legate de poluare.
PSD±PC: Economisirea de energie electrica; reteaua de apa potabila si canalizare va fi extinsa in toata tara, fara exceptie.

4. Dezvoltarea turismului
PD-L:  Turismul va deveni prioritate strategica a guvernarii; sprijin de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii in zonele turistice.
PNL: Va fi creat sistemul national de informatii turistice, vor fi refacute 10 statiuni balneare si 10 statiuni pentru sporturi de iarna.
PSD±PC: Trebuie recastigati turistii straini. O modalitate de sprijin este impozitul forfetar (fix) pentru toate activitatile legate de turism.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă